Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lai izmeklētu lietas par vadarbību ģimenēs, policisti steidz iziet kursus

Kopš Ingunu Bašu viņas mazo bērnu klātbūtnē piekāva vīrs, pagājuši divi gadi, ieilgušo kriminālprocesu policija šogad izbeidza, taču cietusī atradusi likumīgus "ieročus", lai cīnītos tālāk. Inguna, kura ir praktizējoša advokāte, atklājusi, ka neviens no speciālistiem, kas izskatīja šo lietu, - ne policijas inspektori, ne uzraugošā prokurore - nemaz nedrīkstēja pie tās ķerties, jo viņi nav apguvuši likumā paredzētos obligātos kursus speciālistiem, kas izskata ar bērnu tiesību aizsardzību saistītās lietas.

_Diena_ noskaidroja, ka arī citās policijas pārvaldēs strādā inspektori, kuri nav atbilstoši apmācīti. Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) atzīst - nereti nākas saskarties ar nekompetentiem lēmumiem no izmeklētāju puses, tādēļ mudina speciālistus iziet kursus.


"Vēlos panākt, lai manu lietu atjaunotu un izmeklētu likumā noteiktā kārtībā. Ja šo vienu lietu "pārlauž", arī citās lietās cilvēki var pretendēt uz likumā noteikto, ka lietas izskata tikai atbilstoši speciālisti," saka I.Baša. VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa stāsta, ka inspekcijas redzeslokā nonākuši vairāki gadījumi, kad policijas un prokuratūras darbiniekiem nav bijusi izpratne par to, kā izpaužas vardarbība pret bērniem. Tas esot redzams nepamatotos kriminālprocesu atteikumos un lietu izbeigšanā.

Sita drauga jubilejā


Inguna Baša ar vīru Hariju laulībā dzīvoja sešus gadus, līdz abu kopdzīvei svītru pārvilka 2006.gada 22.aprīļa notikums, kad alkohola reibumā vīrs sievu piekāva četrus gadus vecās meitas un piecgadīgā dēla klātbūtnē. I.Baša atzīst - jau pirms tam ģimenē bijuši gadījumi, kad vīrs pret viņu un bērniem bijis vardarbīgs. Liktenīgais atgadījums notika Cēsu rajonā vīra sena drauga mājās, kur tika svinēta dzimšanas diena. Kad vakarā viesi sākuši izklīst, I.Baša vīram ieminējusies, ka laiks būtu arī viņiem doties mājup. "Viņš saniknojās. Viņš bija ļoti piedzēries, ņēma bērnu rokās, gāzās ar viņu. Paņēmu bērnus, un viņš man no visa spēka iesita pa galvu," stāsta I.Baša.

Nākamajā dienā viņai Rīgas 1.slimnīcā konstatēja galvas sasitumus, smadzeņu satricinājumu, zilumus. "Man acij bija tīklenes plīsums, sākumā ļoti slikti redzēju," piebilst I.Baša. Viņa bērnus aizveda pie psihologa un vērsās policijā ar iesniegumu. Psihologu slēdzienā rakstīts, ka bērni cietuši no emocionālas vardarbības no tēva puses. Policijā par labu I.Bašai liecināja arī vīra draugi.

Rīgas pilsētas galvenā policijas pārvaldes 1.policijas nodaļa sāka kriminālprocesu pret Hariju Bašu par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgajiem. Decembrī šim kriminālprocesam pievienojās vēl viens pret H.Bašu - par cietsirdīgu un vardarbīgu izturēšanos pret bērniem, zādzību un patvarību. Proti, 7.jūlijā Ingūna, iebraucot mājās, konstatēja, ka dzīvokļa durvis uzlauztas. "Vīrs bija sarunājis cilvēkus, kas izlauza durvis un paņēma pilnīgi visas mantas," atceras I.Baša. "Bērni raudāja nedēļu. Iedomājieties, ko piecgadīgam puikam nozīmē sakrātās spēļu kārtis, spaidermenīši, meitai - lācīši. Bērni lūdzās man, lai tētis vismaz kaut ko atdod."

Šā gada janvārī policija izbeidza pirmo kriminālprocesu, savu lēmumu pamatojot ar to, ka neesot noziedzīga nodarījuma sastāva. Otrs kriminālprocess vēl nav izbeigts. Kad I.Baša pārsūdzēja policijas lēmumu Cēsu rajona prokuratūrā (tā kā vardarbība bija notikusi Cēsīs), prokurore Anita Goldšteina atzina policijas rīcību par atbilstošu.

Izmeklēšanas laikā I.Baša uzzināja, ka neviens no abiem inspektoriem, kas izmeklēja lietu, nebija izgājis obligātos apmācības kursus bērnu tiesību jautājumos. 1.policijas iecirkņa priekšnieks Mārcis Mežavilks Dienai atteicās komentēt lietu, sakot, ka lietā ierosināta dienesta pārbaude.

Ar prokurori A.Goldšteinu Dienai trešdien neizdevās sazināties. Taču Cēsu rajona virsprokurore Ingrīda Andersone Dienai atzina - A.Goldšteina nav izgājusi apmācības kursus bērnu tiesību aizsardzības jautājumos. "Taču, vai tādi kursi atsver prokurores vairāk nekā desmit gadu ilgo pieredzi, es šaubos," saka I.Andersone.

Sola saraut līdz oktobrim


Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz - valsts nodrošina, lai lietas, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, visās valsts un pašvaldību institūcijās izskatītu speciālisti, kuriem ir speciālas zināšanas šajā jomā. 2005.gada oktobrī pieņemtajos valdības noteikumos rakstīts, ka speciālistiem apmācības programma jāapgūst gada laikā pēc pieņemšanas darbā.

Ģenerālprokuratūras preses dienesta pārstāvis Andrejs Vasks sola nākamnedēļ Dienu iepazīstināt ar statistiku, cik prokuroru izgājuši apmācības kursus. "Prokurori regulāri apgūst zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā," viņš apgalvo. Viņš gan norāda - Kriminālprocesa likums neizvirza tādu prasību kriminālprocesos par noziedzīgiem nodarījumiem, kuros aizskartas bērnu intereses, nodot tikai tādam izmeklētājam vai prokuroram, kurš apguvis speciālas zināšanas par bērnu tiesību aizsardzību. Valsts policijas pārstāve Linda Neimane uzsver, ka visi policijas inspektori būs izgājuši nepieciešamos apmācības kursus līdz šā gada oktobrim.

Top komentāri

Nav tikai tā
N
Tā saucamā cietusī kopā ar savu māti strādā ne tādas vien lietiņas, un pat apjomīgas starptautiska mēroga afēras. Visam pamatā ir Harija Baša izmantošana savtīgos nolūkos. Tomēr, kad viņam atvērās acis, un sāka pret kaut ko iebilst, tad izrādījās, ka ir jau par vēlu - darbiņš jau ir padarīts, traucē tikai pats Harijs, kuru derētu ietupināt, lai nemaisās pa kājām. Man mati ceļas stāvus, uz ko tā Ingūna ir spējīga. Kādreiz tai afēristisko sieviešu apvienībai bija cits, uz kā bija uzsēdušās - Vjačeslavs Goilo, līdz arī tas palika par traucēkli, jo izveidoja savu, no šīm afēristēm neatkarīgu biznesu. Taču pa pāris gadiem paspēja sataisīt atstājamu mantojumu. Tas arī bija mērķis. Harijam derētu pasargāties no bitēm.
slikta slava
s
Acīmredzami nekvalitatīva advokātes I. Bašas darba dēļ Satversmes tiesa ir spiesta atteikties ierosināt lietu par pieteikumu Satversmes tiesai, ko parakstījuši vairāk nekā trīs simti vecāku
Murgs nav realitāte
M
Kaut kāds murgs! Ingūna ar savu māti ir pilnīgi slimas. Ingūna nemaz nedomā par bērniem,viņa pati apzinās cik mazais Harijs mīlēja savu tēvu.Kā viņa nesaprot ,kad mazais Harijs izaugs liels un uzmeklēs savu tēvu. Un tad Ingūna ar savu māmmiņu dabūs . Viņas ir kā čuskas. Labāk no tādām uzmanīties .H.Bašs viņu nav sitis, tikai vienkārši fantāzija. Ingūna apprecējās ar Hariju dēļ naudas un īpašumiem . Dēļ mīlestības-NĒ . Tad ,kad Harijs viņām apnika izdomāju savās galviņās ,ka Harijs Ingūnu ir sitis. Tas ir vienkārši kaut kāds murgs,ne realitāte.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Ingunas Bašas rakstu par šo tēmu
portālā POLITIKA.LV lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas