Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lai novērstu iespējamās pārmaksas, vecāku pabalstus plāno maksāt par iepriekšējo mēnesi

Lai novērstu vecāku pabalsta iespējamās pārmaksas, Labklājības ministrija (LM) plāno mainīt vecāku pabalsta izmaksas kārtību - ja līdz šim vecāku pabalstu maksāja avansā, tad turpmāk cilvēkiem, kuriem bērns būs dzimis pēc šā gada 1.jūlija, to plānots izmaksāt par iepriekšējo mēnesi, līdzīgi kā bezdarbnieka pabalstu, informēja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

To paredz LM sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība". Grozījumu projekts ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Izmaiņas ir nepieciešamas, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vecāku pabalstus izmaksā, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par periodiem, kuros cilvēks reģistrēts kā darbinieks vai pašnodarbinātais. Proti, izmaksājot pabalstu par iepriekšējo mēnesi, VSAA jau vairumā gadījumu būs šādu informāciju no VID saņēmusi.

Ir konstatēti gadījumi, ka vecāku pabalsta saņemšanas laikā tā saņēmēji sistemātiski izmantoja bērna kopšanas atvaļinājumu pa daļām – vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša sākumā un vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša beigās. Tādējādi daži vecāku pabalsta saņēmēji vienlaikus strādāja un saņēma pabalstu pilnā apmērā, bet citi, kas, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, strādāja visu mēnesi, tikai 50% apmērā.

Pēc VSAA sniegtās informācijas, februārī šādā veidā vecāku pabalstu saņēma 66 cilvēki. Kopumā vecāku pabalstos pārmaksāti 54,7 tūkstoši latu.

LM atgādina - ja bērns bija dzimis līdz 2010.gada 2.maijam un vecāku pabalsta saņēmējs bērna kopšanas laikā arī strādāja, vecāku pabalstu piešķīra 50% apmērā no aprēķinātā pabalsta. Savukārt par bērna kopšanu, kurš dzimis pēc 2010.gada 2.maija, vecāku pabalstu 70% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas izmaksā tikai cilvēkiem, kas nestrādā, bet atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bezalgas atvaļinājumā, kas piešķirts sakarā ar bērna kopšanu, vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātie.

Vecāku pabalstu izmaksā par pilnu kalendāra mēnesi. Tā mērķis ir sociāli apdrošinātam cilvēkam kompensēt ienākumus, kas nav gūti bērna kopšanas dēļ.

Pēc LM rīcībā esošās informācijas, šogad janvārī vecāku pabalstu saņēma 11 072 cilvēki.

LM iepriekš pavēstīja, ka cilvēkiem, kuriem nepamatoti piešķirti tādi sociālās apdrošināšanas pakalpojumi kā apjomīgi maternitātes un vecāku pabalsti, sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir jāatmaksā 200,9 tūkstoši latu.

Lai novērstu nepamatotu sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksu, no iepriekš minētās summas jau ir atgūti 74,3 tūkstoši latu. Piespiedu kārtā ar zvērinātu tiesu izpildītāju starpniecību ir atgūti vairāk nekā 13 tūkstoši latu, savukārt vairāk nekā 61 tūkstoti latu iedzīvotāji labprātīgi atmaksājuši paši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas