Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Laikraksts: Izraēlas un Sīrijas amatpersonas divus gadus vadījušas slepenas miera sarunas

Augsta ranga Izraēlas un Sīrijas amatpersonas divus gadus vadījušas slepenas sarunas un ir izstrādājušas miera plānu, kas paredz pakāpenisku Izraēlas spēku izvešanu no okupētajām Golāna augstienēm, otrdien vēstīja Izraēlas laikraksts "Ha\'aretz".

Sarunas notikušas Eiropā laikā no 2004.gada septembra līdz 2006.gada jūlijam, informēja "Ha\'aretz".

Pēc laikraksta sniegtās informācijas, Sīrija vēlas, lai Izraēlas spēku izvešana no Golāna augstienēm noslēgtos piecu gadu laikā, savukārt Izraēla šo procesu vēlas pagarināt līdz 15 gadiem.

Vienošanās paredz pilnīgu Izraēlas spēku izvešanu no Golānas augstienēm, kas tika okupēta pēc 1967.gada Tuvo Austrumu kara, atjaunojot iepriekšējo robežu.

Tajā pat laikā gar Galilejas jūras austrumu krastu paredzēts izveidot demilitarizētu buferzonu ar Sīrijas - Izraēlas dabas parku, kurā izraēlieši varētu brīvi piekļūt bez Sīrijas atļaujas.

Dokumenta uzmetums nodēvēts par "papīru" bez likumīga spēka un bez parakstiem, bet ar politisku "sapratni", lasāms laikrakstā "Ha\'aretz". Rakstā piebilsts, ka dokuments pabeigts jau 2005.gada augustā un kopš tā laika tas ticis papildināts.

Abu valstu pārstāvji kontaktējušies ar bijušā Izraēlas premjerministra Ariela Šarona valdības augstāko amatpersonu ziņu.

Izraēlas radio citē valdības ministra sacīto, ka viņš "nav neko zinājis" par jebkādiem kontaktiem Izraēlas un Sīrijas amatpersonu starpā. Ja vien tādi bijuši, tie "nav uztverami nopietni".

Savukārt bijušais Izraēlas parlamenta Ārlietu un aizsardzības komitejas vadītājs radio pavēstīja, ka oficiālas sarunas starp valdības ieceltiem Sīrijas un Izraēlas pārstāvjiem "nav notikušas".

Viņš pieļāva, ka "Ha\'aretz" minētie kontakti uzturēti zinātniskā līmenī.

Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts vairākkārt uzsvēris, ka neatjaunos miera sarunas ar Sīriju, ja vien tā nepārtrauks atbalstīt Irānu, palestīniešu nemierniekus un Libānas šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Izraēlas un Sīrijas miera sarunas nonāca strupceļā 2000.gadā, kad Izraēlas toreizējais premjerministrs, centriski kreisās Darba partijas pārstāvis Ehuds Baraks piedāvāja izvest Izraēlas spēkus no lielākās Golāna augstieņu daļas, saglabājot drošības joslu gar Galilejas jūras austrumu krastu, taču Sīrija tam nepiekrita un pieprasīja pilnīgu Izraēlas spēku izvešanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas