Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laila Pakalniņa: Bīstamā Rīga

Somijas laikraksts Helsingin Sanomat, neskatoties uz to, ka atsaucas uz (somu) policijas informāciju, protams, spekulē ar apgalvojumu, ka Rīga ir pasaulē bīstamākais galamērķis somu tūristiem. Pasaulē pilnīgi noteikti ir (ne tikai somu) tūristiem daudz bīstamākas pilsētas, kas turklāt ir arī tūristu ļoti iecienītas (starp citu, arī tāpēc bīstamas — piemēram, Mehiko februārī dzirdēju sakām: "Pilsētā šobrīd ir droši, nav tūrisma sezonas."). Oficiālos tūrisma ceļvežos ir nācies lasīt padomu — ja jums ņem nost naudu, nepretojieties, citādi nošaus. Un tas (tputputpu) nav teikts par Rīgu.

To vispārāko bīstamības pakāpi, kas izriet no Somijas kriminālpolicijas pārstāvja teiktā HS publikācijā: "Šobrīd nav nevienas citas vietas, kur tūristi kļūst par noziegumu upuriem tik sistemātiski kā Rīgā," visticamāk, vajadzētu sākt skaidrot ar to, ka Rīgu somi apmeklē daudz lielākā skaitā, salīdzinot ar citām pasaules pilsētām, bet nesalīdzinot, protams, ar Tallinu. Piemēram, pērn Rīgā ieradās ceturtdaļmiljons somu tūristu.

Taču, pat ja somu, norvēģu un citu valstupubliskās informācijas avoti pārspīlē, stāstot par negodīgumu Rīgā, labāk jau, ka viņi to dara, nekā nedara. Mēs, kas dzīvojam Rīgā, diemžēl nevaram nevienam savas pilsētas viesim teikt — kāp jebkurā taksometrā — tie ir lēti un visi šoferīši ir godīgi, sabiedriskajā transportā tu sastapsi tikai laipnus un saprotošus kontrolierus, bet Vecrīga — ak, šī īsteni latviskā vide, baudi to kaut naktī un mūsu krogos nekrāpjas. Labāk, lai cilvēki ir piesardzīgi — sargā sevi un savu maku un aizbrauc mājās patīkami pārsteigti par to, ka Latvija tomēr izrādījusies mierīga un droša zeme, nevis nesagatavoti piedzīvo problēmas un vilšanos.

Un vienīgais veids, kā cīnīties pret šādām pārspīlētām, taču ne bez pamatota iemesla dzimušām publikācijām, ir sakārtot savu valsti un pilsētu. To, ka lietas ir iespējams sakārtot, var pārliecināties, piemēram, Prāgā, kuras negodīgo taksistu slava vēl pirms gadiem desmit konkurēja ar Kārļa tilta atpazīstamību. Tagad, Prāgas lidostā iekāpjot taksometrā un nosaucot adresi, no taksometra vadītāja, pat ja viņam to nejautā, saņemat informāciju, cik par braucienu būs jāmaksā, pirms vēl auto ir izkustējies.

Turklāt iestādes, par kurām ir daudz sūdzību, bet kam "tiešā veidā nelikumību grūti pārmest" (Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Uldis Vītoliņš par Lord"s Pub Līvu laukumā), var droši rēķināties ar to, ka atsauksmes par veidiem, kā tur tiek pie ārzemju pilsoņu naudas, būs lasāmas ne vien svešu zemju avīzēs un publiski pieejamas internetā, bet tiks arī nodrukātas kādā populārā ceļvedī. Jo tādus izdevumus kā DK, Lonely planet u.c. pērk tieši tāpēc, ka tie iesaka ne vien vietas, kuras apmeklēt, bet arī — kur nekādā gadījumā neiet un kāpēc. Un jau tāpēc vien, ka šie izdevumi joprojām pastāv, atliek secināt, ka cilvēkus brīdināt ir likumīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas