Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Laila Pakalniņa: Labie un sliktie

Dienu pirms Latvijas Valsts prezidents izsludināja likumu par pensiju un pabalstu samazināšanu, viņš pēc Jelgavas dzelzceļa stacijas apmeklējuma un tikšanās ar Latvijas dzelzceļa darbiniekiem publiski paziņoja, ka nepiekrīt LDz algu samazinājumam un solās runāt par šo jautājumu ar premjeru.

Dienu pirms valdība lēma par algu samazinājumu sabiedriskajā sektorā, Kultūras ministrija nāca klajā ar ierosinājumu palielināt pensijas baleta māksliniekiem. Un vēl dažas dienas agrāk kultūras ministrs Ints Dālderis prasīja valdībai atļaut paaugstināt 13 ministrijai pakļautu valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu (vairākumā gadījumu — teātru direktoru) algas.

Droši vien Latvijā šobrīd ir daudz vairāk tādu cilvēku, kuru ienākumus būtu nepieciešams palielināt, nevis samazināt. Tāpēc Zatlera un Dāldera ierosinājumus, visticamāk, nevar nosaukt par nepamatotiem, un šo sarakstu mēs katrs tūlīt pat varētu papildināt. Piemēram, pierādīt, kāpēc algas ir jāpalielina, nevis jāsamazina skolotājiem un skolu direktoriem un ka no šī palielinājuma principā iegūtu arī dzelzceļnieki.

Priekšlikumiem par to, lai kāds dzīvo labāk vai vismaz ne tik slikti, protams, nav ne vainas. Taču, ja ar ko tādu šobrīd nāk klajā augstas amatpersonas, kas ir atbildīgas gan par ekonomisko situāciju, gan noskaņojumu valstī, kļūst mazliet jocīgi.

Tas izskatās pēc vēlmes ļoti sarežģītu krīzes laika darbu imitēt ar darbību, krāt plusiņus ja ne visas Latvijas (kas šobrīd, darot to, ko vajag, ir bezgala grūti), tad vismaz kādas, kaut vai šauras sfēras darbinieku acīs. Par kādas amatpersonas vēlmi būt labam uz premjera rēķina ("iesniegs premjeram", "plāno runāt ar premjeru", labi zinot, ka, pat apcērpot pensijas, valdība nav ieguvusi tik daudz, lai premjers varētu atļauties netaupīt, kur vien var un pat nevar) citos apstākļos varētu vien skumji pasmaidīt, taču šobrīd būtu vēlams novērtēt, cik bīstamas ir šādas izdarības. Proti, Latvijā tagad diemžēl ir situācija, ka kopējā samazināšanas un atlaišanas kontekstā jebkurš amatpersonas paziņojums, ka tiem, lūk, nedrīkst samazināt algas, bet šiem jāpalielina, tiek uztverts ne vien sāpīgi, bet pat agresīvi.

Un, ja nu kaut kas te nav saprotams, tad kāpēc amatpersonām būtu jānodarbojas ar spriedzes vairošanu, ja tās tāpat ir par daudz. Vai ministrs pirms publiskas trača sacelšanas ar kādu jau oficiāli sagatavotu priekšlikumu nevar vienkārši apspriesties ar premjeru par šīs idejas savlaicīgumu? Vai Zatlers ar Dombrovski nevar parunāt bez iepriekšējas publiskas paziņošanas, ka viņš plāno parunāt?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas