Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Laila Pakalniņa: Lētie latviešu Dziesmu svētki?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
peace
p
Zināmā mērā piekrītu d'Andris... Retoriski - vai DzSv rīkošana katru gadu nevarētu uzlabot arī to kvalitāti?
zum - zum
z
un tad... ka ir cilvēki, kuri jebkurā lietā meklē peļņu?! svarīgākais ir tas, ar kādu sajūtu iet dalībnieki+tauta. man kā dalībniekam ir vienalga, cik miljoni tur ir... vai kāds uzvārās vai nē. tas salīdzinājums no vēstures - kad bija Padomju dziesmu svētki... propoganda padomju iekārtai, bet visi dalībnieki/tauta taču zināja, ka patiesībā tajā brīdi latvieši runāja vienā valodā neatkarīgi no uzstādījuma. svarīga ir dziesmu svētku tradīcija un būtība. ir vienreiz jābeidz čīkstēt par to, ka visi visur pelna utt... varbūt ir vērts skatīties tam visam pāri. ko tad jūs gribat teikt, ka pirms gadiem 50 dz.sv. nebija masu medijos??? un kā vēl bija vairāk - kā tagad. neviens nepelnīja? muļķības. vienkārši tad nebija tik klaju muļķību un neviens neatļāvās apšaubīt identitātes vērtības. nez kur tagad ir palicis latvieša lepnums? tagad pieturēties pie tradīcijām skaitās nemoderni un muļķīgi/naivi utt. paši vien esam pakļāvušies ekonomiskajam farsam un tagad vairs īsti nesaprotam, vai esam pasaules pilsoņi vai tomēr tauta ar tradīcijām.
joe
j
Ja reiz DzSv ir "amatieru pasākums", tad kā tas nāk, ka tik ļoti daudzi, valsti ieskaitot, uz tiem pelna un ne sliktākais ražas laiks tas viņiem ir? d`Andris jau augstāk visu diezgan detalizēti nosaucis, mūsdienās (pie tam tās ir jau stipri ieilgušas mūsdienas) DzSv ir normāls masu kultūras pasākums, kas paredzēts peļņas gūšanai un tāpēc, ka tā galvenie dalībnieki ir pliki entuziasti, peļņa sanāk o-ho-ho.
Vita 1b
V
Dziesmu un deju svētki ir īpašs notikums katra dejotāja un dziedātāja dzīvē, tie tiešām ir svētki un saviļņojošs kopā būšanas notikums
dejotāja
d
Dziesmu un deju svētki ir īpašs notikums katra dejotāja un dziedātāja dzīvē, tie tiešām ir svētki un saviļņojošs kopā būšanas notikums. Kārtējo deju svētku noslēgumā, stāvot laukumā starp citiem dejotājiem, kad atskan vārdi: "Tiksimies pēc 4 gadiem!", pārņem bažas "vai man būs iespēja šeit atkal būt?" Ar to es gribu pateikt, ka svētki ir tad ja tie ir svētki, nevis ikdienišķs pasākums. Nevajadzētu eksperimentēt ar laika pārbaudi izturējušām tradīcijām.
d'Andris
d
Atkal jau "birka" - demogoģija :) Es esmu par to, lai Dziesmu svētki būtu nepārtraukta procesa sastāvdaļa visai Latvijas sabiedrībai (vairākumam). Es neredzu neko sliktu, ja tas attīstītos tik tālu, ka katru nedēļu "japānis" Latvijas teritorijā varētu atrast vietu, kur notiek kāda liela dziedāšana. Un lai viņš par to maksā :) Vai tad katrs nevēlas pelnīt naudu ar to, ko viņam darīt patiešām patīk? Mēs taču mēdzam sevi saukt par dziedātājtautu?! Visu cieņu (profesionālajiem) amatieriem, kas uz DzSv iet gadu garumā. Bet tomēr pārājai Latvijai (95%) tie ir kā Olimpiskās spēles vai pasaules čempionāts futbolā, ja rādītu arī koru karus - būtu Eirovīzija. Tā pretruna ir - masas Dziesmu svētkus JAU lieto kā popkultūras produktu, bet kultūras jomas darboņi to VĒL mēģina pozicionēt kā nacionālās kultūras mugurkaulu, kurš it kā esot pamatvērtība vismaz vairākumam, tādēļ jebkāda industrijas klātbūtne šeit ir zaimojoša. Atveriet acis - cik reklāmdevēji, sponsori, saldējuma tirgotāji jums jau ir reģistrēti? Tādai īsti konservatīvai konsekvencei no kultūras darbinieku puses būtu jābūt tādai, ka netiek pieļauta televīzijas klātbūtne, tādējādi nepieļaujot Dziesmu svētku baudīšanu izteiktā patērētāja stilā - ar popkornu pie televizora. Retorisks jautājums - Vai DzSv ir labāki par Līgo tikai tāpēc, ka retāk? Kā jau iepriekš teicu, manuprāt biežumu vajadzētu otrādi - uz katriem 4 DzSv vienu līgošanos. Ar cerību, ka tas atveseļos tautu, nevis sagraus pēdējo vērtību :)
līdzjutējs
l
Malacis, Laila
777
7
Bet ir jau arī gandrīz katru gadu, Laila. Ir studentu, ir bērnu, un, manuprāt, mirīgi varētu nodalīt deju svētkus no dziesmu svētkiem. Lūk arī būtu svētki katru gadu, un nebūtu greizsirdības dziedātājiem uz dejotājiem un otrādāk par to, kuram te pirmajam vārds ierakstīts nosaukumā, kuram te pirmajam koncerts utt. Paliktu vēl pāri gads pārtraukumam. Pilnīgi normāls priekšlikums.
kroko
k
Amatieris- bez attiecīgas profesionālās izglītības un nesaņem atalgojumu. Profesionālis- ir attiecīgā izglītība un saņem atalgojumu. Cik Latvijā ir amatieru koru un cik profesionālu mūziķu? Cik liela daļa no šiem amatieriem ir laimīgi dziesmā un cik liela daļa no profesionāļiem ir kultūras bieds? Ko nozīmē "runāt lietišķi par kultūru"? "Lietišķi" nozīmē "nauda"?
zum zum
z
principā demagogi jebkuru tēmu prot iegrozīt pa savam. (daļēji vari uztvert kā komplimentu). problēma, manuprāt, ir tikai un vienīgi iekš tā, cik liela nozīme dziesmu svētkiem ir šobrīd. vecākajai paaudzei tā ir nepieciešamība - rituāls un viņiem ir pilnīgi vienalga, cik miljoni, kas, kur... bet jaunākā paaudze, kura vairs nespēj atbildēt uz jautājumu, kas ir dziesmusvētki, visu redz "shēmās". pēc komentāriem sanāk, ka lietišķas sarunas par kultūru nozīmē - cik daudz maksā, nodokļi, Šlesers utt. Manuprāt, L.Pakalniņa ir ne tik daudz mēģinājusi nokaunināt Šleseru par muļķību un nezināšanu... šis raksts ir atgādinājums par to, kas ir mūsu identitātes simbols un, kur slēpjas tautas bagātība.
d'Andris
d
"Absurds un plānprātība" nav argumenti. Varam jau definēt, ka tie ir pilnīgi amatieru svētki. Ja godīgi, man nav iebildumu. Tad biļetes izplatīsim tikai starp dalībniekiem, lai tie izdala radiniekiem un līdzjutējiem pēc sava ieskata. Nelielu kvotu diplomātiskajam korpusam, valsts prezidentam un ministru prezidentam. Ir OK. Tikai tad lai tie stulbeņi (neatvainojos) netirgo pa Ls 3 priekš "nabagiem", lai prese pēc tam netaisa divu nedēļu "zemestrīci puķupodā". Tad Šleseram nebūtu idejas jādzemdina, Lailai līdz tautai jāved, bet izklaidētos komentējot citu "aktuālu" tēmu. Būsiet lielajā estrādē - nobalsojiet "slēgtiem amatieru svētkiem". Kas grib piedalīties, lai mācās dziedāt "amatieru līmenī"! (Par amatierismu citēju, lūdzu man to nepārmest) Pārējie nodokļu maksātāji kādu dienu gan varbūt teiks, ka tas pasākums viņiem tāds nevajadzīgs (dārgs) šķiet, jo piedalīties nu ne par kādu naudu nav iespējams, tādēļ budžeta naudiņu labāk pensijām ... Nevajag ļoti uztraukties :) Arī par kultūru var parunāt lietišķi. Kultūrai no tā gabals nenokritīs. Bibliotēku taču būvējam :):):)
zum zum
z
Pilnīgs absurds un plānprātība no Šlesera puses... komentāros arī no d'Andra puses. Tiklīdz viss tiks sarēķināts un apmaksāts - zudīs būtība. Dziesmu svētki ir amatieru kolektīvu svētki. Tas ir tas fenomens, ka cilvēki pulcējas, nedomājot par to, cik izmaksā viņu ieguldītais laiks, tas ir vaļasprieks un vienotais dziesmas gars. Tev, acīmredzot, nav ne jausmas, ka lielai daļai profesionālu mūziķu (tie kuri tiešām saņem naudu) dziesmusvētku kustība "izraisa pumpas". Dziesmusvētkiem ir jāpieder tautai nevis tūristiem, jo šie svētki vienmēr ir bijuši sadziedāšanās svētki. Tas ir zemiski : "pacelt valsts ekonomiku ar dziesmu". Tad jau mēs varētu pārdod arī savas skaistās latviešu zeltenes utt... līdz galīgam absurdam.
V
V
Prieks par japāņiem, ka viņi ir tikuši pie biļetēm un var braukt uz Diesmu svētkiem. Mums (un ne tikai mums) piemēram, bērns dejo, bet biļešu nav. 31. jūnijā būs Rīgas rajona deju svētki Limbažos, no 30.jūnija-31.jūnijam Cēsīs ir zēnu kora salidojums. Tā kā pasākumi ir salikti vienā dienā, tad sestdien bērnu no zēnu kora mēģinājuma Cēsīs ir jāved uz deju mēģinājumu Limbažos, tad pēc deju kolektīva koncerta Limbažos jāved uz zēnu kora koncertu Cēsīs, kas sākas vēlāk. Kas teica, ka koris nav obligāts, tas ir brīvprātīgi-obligāts. Cita lieta, ka varbūt pietrūkst pedagogu. Šodiem nav arī viegli vadīt kori bērnu disciplīnas dēļ.
d'Andris
d
Mjā, latvieši ir un paliek latvieši :) Vienīgais pamatotais komentārs bija par to, ka cilvēki to dara sev un bez maksas. Kā jau iepriekš rakstīju un papildinot saku, ka komerciālā pasākumā visiem jāsaņem algas - arī "ierindas dalībniekiem" visā gatavošanās periodā. Un vēlreiz aicinu kultūras menedžerus tomēr vienreiz saskaitīt šo svētku patieso vērtību, katra dalībnieka ieguldījumu. Ja gribas strīdēties ar buldozeru, viņam tomēr cipari saprotamāki :) Bet ja projekts izrādītos komerciāli pamatots, domāju, ka daudzi dziedātāji un citi iesaistītie dezgan labprāt ar savu kultūru nopelnītu. Lai labi skan! Ceru, ka TV ekrānā es un daudzu dalībnieku tuvinieki varēs izbaudīt par smiekla naudu izpārdoto ekskluzīvo pasākumu.
I.B.
I
Nu kāpēc jāraksta... Tāpat jau šleseram tic tikai jocīgie. Un tie saucamie sabiedrotie. Pedējie jau zin, kas ir idiots . Normāls cilvēks jau uz viņu neuzvārās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas