Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Laila Pakalniņa: Lūdzu, atdodiet bibliotēku!

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
nu, nu
n
Vienā dienā ienāk daži tūkstoši, ja runājam par visām bibliotēkām.
mur
m
Starp citu - cik pašlaik jaunu papīrisku izdevumu "ienākās" visās bibliotēkās kopā vienā dienā? Desmit? Divdesmit? Kaut ko nepārspīlējam ar noslodzi??
mur
m
Nou! Latvijas bibliotekāram tos žurnālus noliktu priekšā uz galda. Bibliotekārs žurnālus ieskenē sistēmā, un ievada viņa ISBN (un citus metadata). Pārējo izdara tā sistēma par 100'000.
nesaprotu
n
Kā to saprast , ka informācijas ievadīšana esot bibliotekāru darbs ?? Latvijas bibliotekāram būtu jāskrien pa pasauli, vācot zinātniskos žurnālus no visiem kontinentiem, pēc tam tos ieskenējot , pēc tam pārveidojot tā, lai tos varētu pakļaut meklēšanas opcijai??? bibliotekāru darbs ir informācijas meklēšana.
hei!
h
Varētu, lūdzu, paskaidrot, ko jūs domājāt ar vārdu "datubāze"? Un kādā noozīmē jūs piekabinājāt vārdinju "moderna"??? - Jaunas datubāzes izstdāde vienreizēja izmaksa "pa dārgo" + maintenance 1 gads = max 100'000LVL - Datubāzes uzturēšana mēnesī (maintenance) max 5'000LVL; - Informācijas ievadīšana = bibliotekāru darbs = esošā algas ietvaros = extra 0LVL Bet var arī 'irst un maksāt pa dārgo.
Skeptikis
S
Sen jau vajadzeja runat par to, kas isti sai superceltne taps likts ieksa. NB un ari citu lielako Latvijas biblioteku krajumi parsvara ir bezcerigi novecojusi. Tie gramatu iepirkumi, kas tik tiesam ik gadus tiek veikti, nav pat laga par ielapiem saucami. Ja kads politikanis, kas brec par kulturas jomas pabalstisanas nepieciesamibu, kaut jel kad butu iestajies par biblioteku gramatu, datubazu u. c. iegadei paredzeto lidzeklu palielinajumu, tad VARBUT varetu noticet, ka sis problema tiesam tiek risinata. Bet pasreizeja situacija... Nestastiet man, ka lielas datubazes, seviski akademiskas, ir nenormali dargas. Lai abonetu kaut vai nelielu fragmentu no J-STOR un kaut vai uz gadu, jaskiras no loti simboliskas summas, jo pastav tacu atlaides nabaga Austrumeiropai. Bet pameginiet iepiksteties, ka, piemeram, LU bibliotekai si datubaze ir nepieciesama ka est - jums atbildes, ka ta tas vis nav (lautini varot tecet uz NB, ja reiz dikti vajagot) un naudas, redz, ari nav. Pienemsim, ka vaimanas par naudas trukumu ir balta patiesiba, bet tada gadijuma nevajadzetu lielities ar rupem par aizvien jaunas un labakas informacijas piegadi-iegadi. Tatad - mani tiesam bezgala interese, ko tai toposaja stikla kalna galu gala liks ieksa, pienemot, ka tas kadreiz tiks uzcelts. Drosi vien bus ta pati dziesma - priecajieties par arhitektoniska veidola daili un nebreciet pec visadam gramatam un datubazem - tas tacu ir tik dargas.
un vēl
u
Econ, cilvēki brauc gan uz Rīgu un apmeklē bibliotēku. Aizejiet uz Kr. Barona ielas lasītavu un ieklausieties, kā svētdienās apmeklētāji pasūta grāmatas uz nākamo nedēļas nogali. NB pirmkārt ir universāla zinātniskā bibliotēka. Jūsu piesauktās akadēmiskās bibliotēkas specializējas šaurā zinātņu lokā. Internets lauku bibliotēkās ir pieejams. Datubāzes ir dārgas.Turklāt par pilnajiem tekstiem bieži jāmaksā atsevišķi, it sevišķi par jaunāko informāciju. Ir raksti, kas publiski pieejami tikai pēc gada kopš iznākšanas brīža.
ak Dies
a
Jums vispār ir nojausma, CIK maksā moderna datubāze?? Pateikšu priekšā - vairāk, nekā nelielas bibliotēkas gada budžets. Runa ir par VIENU datubāzi.
Econ
E
Ko nozīmē dārgas datubāzes - datubāzēm ir jābūt pieejamām visās bibliotēkās, lai arī tur, piemēram, jaunieši, tām tiek klāt. Par zinātnisko literatūru - tam jau ir paredzētas akadēmiskās bibliotēkas. Par bagātajiem un rīdziniekiem - neviens cilvēks nebrauks uz Rīgu tikai tāpēc, lai aizietu uz bibliotēku (nemaz nerunājot par to, cik ievērojami ir pieaugušas sabiedriskā transporta izmaksas), tāpat par to "bagātību" - ir jānodrošina iespēju vienlīdzība (arī cilvēkiem laukos ar pieeju Internetam, iekārtotām izremontētām, gaišām telpām, jaunām grāmatām, pieeju cilvēkiem ar invaliditāti utt.)
nesaprotu
n
Kāpēc kāds iedomājas, ka LNB pieejama tikai bagātajiem un rīdziniekiem? Taču saņemiet drosmi un aizejiet, pārliecinieties, kas apmeklē bibliotēku! kurt - jau iepriekš jums paskaidroja, ka lauku bibliotēkām ir cita funkcija. Tajās nekad nebūs jaunākā zinātniskā literatūra vai dārgas datubāzes. Zinātnes attīstībai ir vajadzīga moderna NB.
jancuks
j
Laila eij tu ... ar savu "gaismas pili". Paskaties, kas notiek Latvija!
jancis
j
Laila eij tu di... ar savu "gaismas pili". Apskaties kas notiek Latvija!
kas ir gaismaspils
k
bērniem noņem pienu, brīvpusdienas, slimniekiem zāles, paaugstinās bezdarba līmenis...izjūtu tikai dziļu riebumu, lasot šo rakstu, un kārtējo reizi pārliecinos par zināmas profesijas ļaužu gļēvumu. Bibliotēkas ir vajadzīgas. Bet tām ir jābūt pieejamām VISIEM cilvēkiem, nevis tikai bagātajiem un rīdziniekiem. Gaismaspilij tās patiesajā nozīmē nebūt nav jālīdzinās stikla kalnam. Var attīstīt normālu bibliotēku tīklu Latvijā - par daudz mazākām izmaksām. GAISMASPILS būs TUR, cien.Pakalniņas kundze, kur siltā, mājīgā, bez maksas pieejamā, attālumu ziņā aizsniedzamā telpā sēdēs un lasīs vai citādi gūs informāciju bērns, pensionārs, invalīds, ministrs, students utt.
kurt
k
Labak par to naudu uzcelt daudzas mazakas jaunas bibliotekas visas Latvijas rajonu mazpilsetas, nevis vienu lielu desmitiem miljoniem latu vertu Riga. Latviesu kartejie kompleksi, visur pedejas vietas, Latvija viena no nabadzigakajam ES dalibvalstim - bet grib buvet ka amerika...
Econ
E
Arii noveelu jauku vakaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas