Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lapa, kurā publicēts "Līgas šopings", esot saskārusies ar kiberuzbrukumu

www.rokasgramata.com, kas šodien publicēja, iespējams, Līgas Lembergas kontu izdrukas, saskārusies ar kiberuzbrukumu. Vietnes veidotāji apgalvo, ka šodien pēc pulksten desmitiem no rīta, serverim, uz kura atrodas mājas lapa, sākās datoruzbrukumi ar mērķi panākt, lai informācija nebūtu pieejama. Lapas darbība ir atjaunota, un tās veidotāji apgalvo, ka viņiem zināmas uzbrucēju IP adreses, un tās esot saistītas ar personām, kas minētas publiskotajos dokumentos, tas ir Līga Lemberga un Anrijs Lembergs.

Jau vēstījām, ka pirmdienas rītā mājaslapā publiskotas, iespējams, Ventspils mēra Aivara Lemberga meitas Līgas Lembergas konta izdrukas laikaposmā no 2000.gada 1.janvāra līdz 2006.gada 3.martam. Pavisam mājas lapā atrodamas 194 kontu izdrukas. Beidzot skaidri uzzināsiet, kas ir kārtīgs šopings, ar cik ciparu summām tas sākas un kur ir pasaules jēdzīgākās iepirkšanās vietas, vēstīts mājas lapā, kuras izveidotāji nav zināmi.

Internetā nonākušajos it kā L. Lembergas konta izrakstos atrodami dati gan par komunālo pakalpojumu rēķinu apmaksu, gan iepirkšanos dažādos slavenu dizaineru apģērbu veikalos Latvijā un ārzemēs un maltītēm dažādos restorānos. Viņa arī vairakkārt abonējusi laikrakstu Diena un citus Dienas mediju izdevumus, liecina kontu izdrukas, kas publicētas internetā. Līdzīgi brālim, šķiet, arī L.Lemberga iecienījusi ārzemju braucienos īpaši apmeklēt Londonu, apliecina materiāli internetā, ja tie atbilst patiesībai.

Iespējams, ka L.Lemberga, kā to parāda publicētie konti, vairākkārt ziedojusi dažus simtus latu lielas summas labdarības organizācijām. Dokumentos arī, piemēram, 2005. gadā samaksāts kādam Jurijam Plēpim 990 lati ar norādi “par putekļu sūcēju”

Konta izrakstos redzams arī, ka, iespējams, L.Lemberga, saņēmusi darba algu no A/S VB Holdings kā arī no A/S Ventbunkers, tomēr lielākās aktivitātes kontā bijušas saistītas ar ļoti atšķirīgu naudas summu pārvietošanu no un uz depozītiem.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas tika publicēti 165 dokumenti, kas bija norādīti kā Anrija Lemberga toreizējās Hansabankas kontu izdrukas no 2000.gada 1.janvāra līdz 2006.gada 23.martam. Mājas lapas radītāja rokās esot nonākuši simtiem dokumentu, kas tikšot publiskoti tuvākajās nedēļās. Kā rakstīts vietnē, dokumenti atklāšot, “kā Latvijas valstij tika pat ne pārāk likumīgi nozagts tas, kam vajadzēja piederēt mums visiem”.

A.Lembergs sarunā ar Dienu iepriekš nenoliedza, ka tās ir viņa konta izdrukas. Viņš nebija pārsteigts. “Spriežot pēc lapu numerācijas un dažās vietās ar pildspalvu veiktajiem precizējumiem, secināju, ka konta izdrukas ir ņemtas no krimināllietas,” Dienai iepriekš teica A. Lembergs, kurš neslēpa sašutumu par to, ka informācijas publiskotāji nav visur nosvītrojuši viņa personas kodu un dzīvesvietu.

Anrija Lemberga advokāts Aldis Alliks pirmdien portālam Diena.lv norādīja, ka ir pieprasījis, lai ģenerālprokuratūra veic dienesta izmeklēšanu par viņa klienta bankas kontu izrakstu noplūdi internetā. Viņš šobrīd pārbauda, vai interneta vietnē www.rokasgramata.com šodien publicētie Līgas Lembergas, kas ir Anrija māsa, konta izraksti ir īsti. “To vēl pārbaudu, un pagaidām nebūtu pareizi izteikt kādus apgalvojumus,” norāda A. Alliks.

“Jāpēta kādus vēl dokumentus saņēmuši cietušie, tomēr sliecos domāt uz prokuratūras pusi, jo tur jau agrāk diezgan lielā apjomā ir bijušas manāmas datu noplūdes pazīmes,” meklējot dokumentu nopludinātāju, viņš saka, norādot uz žurnālista Lato Lapsas grāmatām, kurās esot bijušas atsauces uz kādiem publiski nepieejamiem dokumentiem.

A. Alliks norāda, ka būtu iespējams celt prasību tiesā arī pret Latvijas valsti, kas neesot spējusi nosargāt datus. Viņaprāt, datu noplūde ir trieciens Latvijas bankām, jo “neviens nopietni domājošs uzņēmējs vairs tām neuzticēsies, redzot, ka var izdomāt iemeslu uzsākt tiesas procesu, iegūt kontu izrakstus, un tālāk nodot tos, kam vien vēlas,” uzskaita advokāts.

Prokuratūrā Diena.lv noskaidroja, ka prasība uzsākt dienesta izmeklēšanu no A. Allika ir saņemta, bet nav vēl izskatīta. Savukārt DVI interneta vietnes www.rokasgramata.com saturā saskatītā “neizpaužamu ziņu izpaušana” nonākusi policijas kompetencē. Policija uzsākusi pārbaudi vai iesniegumā rakstītā informācija atbilst patiesībai, un gadījumā, ja tā būs, tiks uzsākts kriminālprocess.

Atgādinām, ka Ventspils mēru Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas