Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Lattelecom" privatīzācijas apstrīdētājs pārsūdz tiesas lēmumu

Uzņēmums "Time Investments" un tā dalībniece Nīderlandes kompānija "Eurobryan B.V." pārsūdzējuši Administratīvās rajona tiesas lēmumu atteikt pieņemt izskatīšanai prasības pieteikumu pret Ministru kabinetu, kurā apstrīdēts valdības apstiprinātais "Lattelecom" akciju maiņas darījums, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Par lietas tālāko virzību tiesa vēl nav lēmusi.

"Time Investments" prasību tiesā iesniedza maijā, taču to līdz 19.jūnijam atstāja bez virzības, jo prasības pieteikumā nebija pievienots apstrīdētais valdības protokols. Savukārt jūnija beigās tiesa nolēma nepieņemt izskatīšanai "Time Investments" prasību. Tiesas pamatojumu aģentūrai BNS neizdevās uzzināt, jo tas, pēc tiesā sacītā, ir saistīts ar valsts noslēpumu.

Kompānijas valdes loceklis Gints Vilgerts aģentūru BNS iepriekš informēja, ka uzņēmums apstrīd arī administratīvo aktu par valsts noslēpumu "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) un "Lattelecom" privatizācijai.

"Time Investments" pārstāvis paskaidroja, ka valdības pieņemtais lēmums par akciju maiņas darījumu starp Latvijas valsti un skandināvu koncernu "TeliaSonera" (TS), ekskluzīvi piesaistot ASV investīciju kompāniju "Blackstone" kā potenciālo "Lattelecom" akciju pircēju no "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC), ir prettiesisks, jo tas ir pretrunā ar privatizācijas principiem un valsts kapitāla daļu atsavināšanu regulējošiem normatīvajiem aktiem.

"Time Investments" uzskata, ka iespējamais maiņas darījums ierobežo citu uzņēmumu intereses piedalīties "Lattelecom" akciju iegādē. Tostarp darījums aizskar "Time Investments" un tās dalībnieka "Eurobryan B.V." tiesības, kuras nodrošina nacionālās, starptautiskās un Eiropas tiesībās garantētās materiālās un procesuālās tiesības.

Vilgerts iepriekš paziņojumā presei atzina, ka "2008.gada 25.marta Augstākās tiesas Senāta lēmumā ir tieši norādīts, ka Privatizācijas aģentūra, kuras daļu turētājs ir Ekonomikas ministrija, nedrīkst pieņemt lēmumu par "Lattelecom" kapitāla daļu privatizāciju noteiktam pretendentam vai pretendentu grupai".

"Turpat Senāts ir norādījis, ka "Time Investments" ir tiesības vērsties Administratīvajā tiesā ar prasību, ja netiks ievērotas likumā paredzētās tiesības piedalīties "Lattelecom" privatizācijā. Šī kārtība ir attiecināma arī uz LMT privatizāciju," piebilda Vilgerts.

Maiņas darījums dod nelikumīgas priekšrocības TS uz valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām LMT, un tādā pašā veidā bez izsoles izvēlētais iespējamais "Lattelecom" akciju ieguvējs, piemēram, "Blackstone", iegūst nelikumīgas priekšrocības uz 49% "Lattelecom" kapitāla daļu, uzskata "Time Investments".

Uzņēmums uzsver, ka TS manipulē ar valdību saistībā ar apšaubāmajām iespējamajām pretenzijām pret valsti saistībā ar it kā pastāvošajām pirmpirkuma tiesībām uz 51% no LMT vai 51% no "Lattelecom". Ja valdība neliegs TS piedalīties izsolē, tad jebkurā gadījumā šāds iespējamais pretenzijas apjoms nevar būt lielāks kā viens izsoles solis, tādēļ "Lattelecom" 51% vai 100% kapitāla daļu izsole ir valstij vienīgais juridiski drošākais risinājums. Publiski izskanējušie TS argumenti, atbalstot maiņas darījumu un neatbalstot izsoli, ir nepārliecinoši un neatbilst Latvijas likumiem, norādīja "Time Investments".

Jau vēstīts, ka "Time Investments" arī tiesā iesniedza prasību saistībā ar Privatizācijas aģentūras noraidošo lēmumu par dalību "Lattelecom" privatizācijā. Augstākā tiesa marta beigās nolēma atteikt pieņemt kompānijas prasības pieteikumu. Tiesa arī atcēla Administratīvās apgabaltiesas lēmumu atstāt negrozītu pirmās instances lēmumu daļā, ar kuru atteikts pieņemt "Time Investments" pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu, iepriekš informēja tiesas preses sekretāre Linda Priedīte.

"Time Investments" ir Latvijas uzņēmums, kas pārstāv ārvalstu investorus Latvijas telekomunikāciju nozarē. Uzņēmuma lielākais akcionārs ir Nīderlandes uzņēmums "Eurobryan B.V.".

Patlaban Latvijas valstij pieder 51% "Lattelecom" kapitāldaļu, bet skandināvu koncernam TS - 49%. Savukārt valsts un tās uzņēmumu īpašumā ir 49% LMT kapitāla, bet TS pieder 51%. "Lattelecom" un LMT ir lielākie tirgus dalībnieki, kas sniedz elektronisko sakaru pakalpojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas