Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Latvija - ES līdere pēc satiksmes negadījumos bojāgājušo īpatsvara

Latvija ir Eiropas Savienības (ES) līdere pēc satiksmes negadījumos bojāgājušo īpatsvara - pērn uz miljonu Latvijas iedzīvotāju reģistrēja 222 nāves gadījumus uz autoceļiem, liecina ES statistikas biroja Eurostat otrdien publiskotie dati.

Otrais lielākais autoavārijās bojāgājušo skaits - 218 uz miljonu iedzīvotāju - ir Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā, savukārt Igaunijā ceļu negadījumos bojāgājušo skaits ir daudz mazāks nekā abās pārējās Baltijas valstīs - 126 uz miljonu iedzīvotāju.

Tomēr statistika atklāj, ka ceļu negadījumos bojāgājušo skaits kopš 90.gadu sākuma Latvijā ir krasi samazinājies - 1991.gadā Latvijā uz ceļiem gāja bojā 347 cilvēki no miljona iedzīvotāju, bet Lietuvā šis rādītājs sasniedza 317 cilvēkus uz miljonu iedzīvotāju.

Savukārt vismazāk satiksmes negadījumos bojāgājušo 2004.gadā bija Maltā (33 uz miljonu iedzīvotāju), Nīderlandē (49) un Zviedrijā (53). Visā ES aizpērn uz ceļiem reģistrēja 95 nāves gadījumus uz miljonu iedzīvotāju, kas bija krietni mazāk nekā 1991.gadā, kad šis rādītājs sasniedza 162.

Eurostat arī informē, ka Latvijā un Lietuvā kopš 90.gadu sākuma vieglo automobiļu skaita pieaugums bijis straujākais Eiropas Savienības valstu vidū. Dati rāda, ka no 1990. līdz 2004.gada beigām Lietuvā reģistrēto pasažieru automašīnu skaits palielinājies par 167%, bet Latvijā šis rādītājs audzis par 142%.

Vieglo spēkratu skaits krasi audzis arī Portugālē (+135%), Polijā (+135%) un Grieķijā (+121%), savukārt vismazāk automašīnu skaits palielinājies Zviedrijā (+14%), Dānijā (+20%) un Somijā (+21%). Visā ES kopš 90.gadu sākuma automašīnu skaits audzis vidēji par 38%.

Eurostat dati atklāj, ka, neraugoties uz automašīnu skaita straujo pieaugumu, Latvijā uz tūkstoti iedzīvotāju ir tikai 297 vieglās automašīnas, kas ir trešais zemākais rādītājs ES valstu vidū. Vēl mazāk spēkratu uz tūkstoti iedzīvotāju ir Ungārijā (280) un Slovākijā (222).

Savukārt visvairāk automašīnu ir Luksemburgā - šajā valstī uz katru tūkstoti iedzīvotāju ir 659 automobiļi. Visā ES uz katru tūkstoti iedzīvotāju ir vidēji 472 vieglie spēkrati.

Šos datus Eurostat publicējis saistībā ar 22.septembrī Eiropas Savienībā izsludināto pasākumu- Diena bez auto. Šis pasākums būs centrālais Eiropas Mobilitātes nedēļā, kura notiek no 16. līdz 22.septembrim, lai rosinātu cilvēkus izvēlēties tādus pārvietošanās veidus, kuri mazāk kaitē videi. Lēš, ka vieglās automašīnas atmosfērā izlaiž 10% no kopējā Eiropas Savienībā radītā siltumnīcas efekta gāzu apjoma.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas