Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijā, iespējams, gaidāms automašīnu zādzību vilnis

Ja līdz šim autozādzību skaits ar katru gadu samazinājās, tad pašlaik, esot sliktai valsts ekonomiskajai situācijai, ir labi priekšnoteikumi, lai autozādzību skaits šogad varētu palielināties.

"Vēsmas ir vērojamas. Saistībā ar ekonomisko situāciju mēs sagaidām, ka ļoti iespējams varētu būt autozādzību skaita palielināšanās. Vēl nav, jo tagad bija tādi laika apstākļi - gaisa temperatūra un sniegs, kas nav piemēroti autozādzībām," sacīja Rīgas reģiona policijas pārvaldes Automašīnu zādzību novēršanas un atklāšanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis.

"Nezinu, cik stipri varētu aktivizēties, bet jāņem vērā, ka ar katru gadu mēs sasniedzam arvien jaunākus rekordus mazuma ziņā, kad samazinās, taču tagad kriminālajai videi ir labvēlīga situācija," teica Stūrainis, piebilstot, ka tikai 2003.gadā bija neliels autozādzību skaita palielinājums.

Likumsargi arī novērojuši tendenci, ka tie īpašnieki, kas savus spēkratus iegādājušies līzingā un sliktās finansiālās situācijas dēļ nevar samaksāt rēķinus, auto nodod izjaukšanai un uzdod par zagtiem. Stūrainis arī domā, ka šādas krāpšanas shēmas turpināsies arī šogad.

Runājot par jaunu spēkratu zādzībām, Stūrainis atgādināja jau sen likumsargiem zināmo - tās nepaliek vietējā tirgū, bet tiek aizgādātas tirgošanai uz Austrumeiropu, pārsvarā uz Krieviju. Lietotās automašīnas pārsvarā tiek izjauktas pa detaļām.

Arī šogad visiecienītāko auto ziņā diez vai kas mainīsies, un zagļi turpinās zagt iecienītos "Volkswagen", "Audi" un BMW. Ekskluzīvo auto segmentā visiecienītākās autozagļu vidū ir "BMW X5", "Porsche Cayenne", "Toyota Land Cruiser", "AudiQ7".

Auto zogot visās Rīgas reģiona vietās, un nav tādas konkrētas vietas, uz kuru zagļi koncentrētos, - ja auto tiek zagti no privātmāju teritorijām, pārsvarā tas notiek Rīgas rajonā.

Policija arī novērojusi, ka kopš iestāšanās ES Latvijas policijai tagad ir daudz plašāks darbs un visai bieži jāsadarbojas ar saviem Eiropas kolēģiem autozādzību apkarošanā. Kopumā autozādzības ir viens no ienesīgākajiem biznesiem pēc narkotikām.

Jau ziņots, ka pērn decembrī Rīgā aizturēts Eiropas līmeņa autozaglis, kas nodarbojies ar dārgu luksusa klases braucamo zādzībām no apsargājamām autostāvvietām, kā arī zadzis auto no privātmāju garāžām. Viņš aizturēts, zogot pērn ražotu "Porsche Cayenne" džipu.

Aizturētais ir 1981.gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs, kurš uzdarbojies gan Latvijā, gan arī Skandināvijas valstīs un citviet Eiropā.

Latvijā 2007.gadā nozagtas vieglās automašīnas aptuveni 10 miljonu eiro (septiņu miljonu latu) vērtībā, kas ir nedaudz mazāk kā 2006.gadā, taču pērn ir iezīmējusies autozagļu interese par jaunajiem un apvidus auto, liecina auto aizsardzības sistēmu ražotāja "Autonams" aplēses.

Precīza pērnā gada statistika par nozagtajām automašīnām Stūrainim vēl nebija pieejama, tā būšot zināma janvāra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas