Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijā reģistrēti 4826 HIV inficētie

Līdz šī gada novembrim Latvijā reģistrēti 4826 hroniska imūndeficīta vīrusa (HIV) slimnieki, no kuriem 920 cilvēkiem ir AIDS, portālam Diena.lv pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve Inese Skrastiņa.Latvijā līdz 2010.gada 1.novembrim reģistrēti 4826 HIV gadījumi, tajā skaitā 920 AIDS gadījumi un 37 jaundzimušie inficējušies no savām mātēm.

Šajā gadā reģistrēti 212 jauni HIV gadījumi, tostarp 2 jaundzimušiem, bet AIDS diagnosticēts 94 personām. Ar AIDS Latvijā miruši pavisam 325 cilvēki, no tiem 31 šī gada desmit mēnešos.Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aprēķiniem 33,3 miljonu cilvēku pasaulē dzīvo ar HIV infekciju. 2009.gadā Austrumeiropā un Centrālajā Āzijā vien ar HIV inficējušies 110 000 - 160 000 iedzīvotāju.Ja kopīgajā reģistrēto HIV gadījumu skaitā vēl joprojām dominē gadījumi, kad inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas ceļā (57 %), tad pēdējos gados no jauna reģistrēto HIV gadījumu vidū arvien vairāk pieaug to gadījumu īpatsvars, kad inficēšanās notikusi seksuālās transmisijas ceļā. Starp šogad atklātajiem HIV gadījumiem 60% inficēšanās notikusi dzimumkontakta ceļā, kas ir salīdzinoši vairāk kā iepriekšējos gados (2009.gadā 55%, bet 2008.gadā – 52%). Latvija ir to progresīvo valstu vidū, kur specifiskā HIV infekcijas ārstēšana - antiretrovirālā terapija (ART) - tiek nodrošināta par valsts budžeta līdzekļiem. Šobrīd ART saņem 496 pacienti, no kuriem 26 ir bērni. Svarīgs priekšnoteikums specifiskās ārstēšanas saņemšanai ir tā saucamā pacienta līdzestība, jo, tikai sadarbojoties ārstniecības personai un pacientam, iespējams sasniegt pozitīvus ārstēšanas rezultātus. V/a "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) HIV/AIDS nodaļas uzskaitē ir 3282 pacienti no visiem valstī reģistrētajām HIV inficētajām personām, un tas nozīmē, ka šo pacientu veselības stāvoklis tiek sistemātiski uzraudzīts, lai nepieciešamības gadījumā uzsāktu ārstēšanu.Nozīmīga HIV infekcijas izplatības kontroles sastāvdaļa ir diagnostika. HIV tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot, vai cilvēks ir inficējies ar HIV. Latvijā HIV testus apmaksā valsts un tos var veikt 18 skrīningdiagnostikas laboratorijās Rīgā un novados, bet apstiprinošo jeb galīgo diagnostiku veic v/a "Latvijas Infektoloģijas centrs" references laboratorija. Konsultācijas par HIV testu sniedz ģimenes ārsti un speciālisti, arī HIV profilakses centri 16 pašvaldībās.Šogad jau divdesmit otro reizi 1.decembrī pasaulē tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, lai pievērstu uzmanību globālajai problēmai, kas izmaina miljoniem cilvēku dzīves un nopietni ietekmē valstu ekonomiku un iedzīvotāju labklājību.


Par godu AIDS dienai, 2.decembrī, ģimenes ārsti, pediatri, ginekologi un citi speciālisti aicināti piedalīties HIV infekcijai veltītā konferencē, lai pievērstu uzmanību agrīnai HIV diagnostikai un pacientu konsultēšanai tieši ārstu praksēs un veselības centros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas