Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Latvijai liek maksāt 5000 eiro Krievijas pilsonim par viņa cilvēktiesību pārkāpšanu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) likusi Latvijai samaksāt 5000 eiro (3514 latu) kompensāciju Krievijas pilsonim Vladimiram Estriham par viņa cilvēktiesību pārkāpšanu, nesamērīgi ilgi turot pirmstiesas apcietinājumā un iztiesājot viņa lietu, ziņo LETA.

Spriedumu lietā "Estrihs pret Latviju" ECT pasludinājusi 18.janvārī. Trīs mēnešu laikā pusēm ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai Lielajā palātā 17 tiesnešiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ECT atzinusi, ka vairāk nekā četru gadu termiņš, kādu Estrihs pavadījis pirmstiesas apcietinājumā, bijis pārāk ilgs. Arī tiesvedības ilgums krimināllietā, kurā viņš tika tiesāts par laupīšanu un neatļautu ieroču un munīcijas glabāšanu, bijis pārmērīgs.

Atzīts, ka Estiha tiesības tikušas pārkāptas, viņam neļaujot tikties ar civilsievu, kā arī attiecībā uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pieņemto rīkojumu par Estiha izraidīšanu no Latvijas.

Krimināllietas materiāli Estiha un vēl sešu personu apsūdzībās Rīgas apgabaltiesā tika saņemti 2000.gada 4.septembrī, bet lietas izskatīšana sākās tikai 2002.gada 13.maijā.

Turklāt, ņemot vērā, ka Estihs šajā laikā turpināja atrasties pirmstiesas apcietinājumā, Latvijas iestādēm būtu vajadzējis izrādīt pienācīgāku rūpību, pēc iespējas ātrāk uzsākot krimināllietas iztiesāšanu, konstatējusi ECT.

ECT arī pirmo reizi savā praksē atsaukusies uz Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 241.pantu, kas paredzējis, ka lietas iztiesāšana jāuzsāk ne vēlāk par divdesmit dienām, bet izņēmuma gadījumos - ne vēlāk par vienu mēnesi no dienas, kad lieta saņemta tiesā.

ECT uzskatīja, ka Estriha krimināllietas iztiesāšanas uzsākšana divus gadus pēc lietas saņemšanas tiesā pārkāpa tiesiskās noteiktības principu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas