Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Latvijai zemestrīces nedraud

Latvijas seismologi lūdz vietējos iedzīvotājus nesatraukties, - Latvijai tādas zemestrīces kā Japānā nedraud, jo Latvija neatrodas seismiski aktīvā reģionā, - informē laikraksts "Vesti Segodņa".

Valsts galvenais seismologs Valērijs Ņikuļins norāda, ka Latvijas iedzīvotāji var būt mierīgi, zemestrīces mums nedraud, lai gan pazemes grūdieni arī pie mums jūtami diezgan bieži, taču tie ir vāji.

Tā, piemēram, pagājušā gada 22.novembrī sešās vietās Rīgu nedaudz sapurināja 2-3 balles stipri pazemes grūdieni, ko nedaudz varēja sajust daudzstāvu namu augšējo stāvu iedzīvotāji.

Seismologs norāda, ka jūtamākās zemestrīces mūsu reģionā bijušas 1976.gadā Igaunijā un 2004.gadā Kaļiņingradā.

Latvijā seismoloģisko situāciju kontrolē divas stacijas - Slīterē un Valmierā, to konstatētie vērojumi liecina, ka visaktīvākās zonas Latvijā ir Bauskas un Daugavpils apkaime. Maksimālais stiprums, ko Latvijā varētu sajust ir 7 balles stipri pazemes grūdieni. Piemēram, 2004.gadā Kaļiņingradu satricināja 6,5 balles stipri grūdieni, cieta 2300 ēkas, tika ievainoti 20 cilvēki, stāsta Ņikuļins.

Latvijas teritorijā pietiekami stipri pazemes grūdeni fiksēti 1857.gadā Irbē, kad vairākām mājām tika bojāti jumta segumi.

Seismologs piebilst, ka mūsdienās zemestrīces iespējams prognozēt pēc trim faktoriem - vieta, stiprums un laiks. Faktiski izdodas prognozēt tikai pēc pirmajiem diviem parametriem, jo laiku ne vienmēr izdodas izskaitļot vēl pirms zemestrīces.

Ņikuļins kā piemēru min Japānu, kur tikai divas dienas pirms postošās zemestrīces fiksētas 7,2 magnitūdu svārstības, bet piektdien jau - 8,9. Tā esot ļoti reta parādība. Pēc viena spēcīga pazemes grūdiena Zemes enerģijai vajadzēja samazināties, taču pēc divām diennaktīm notiks vēl viens, daudz spēcīgāks grūdiens tikai 43 kilometru attālumā no iepriekšējā epicentra.

11.martā Japānu satricināja 345 reizes spēcīgāks pazemes grūdiens nekā pirms divām dienām, un nevienu no šiem grūdieniem pirms tam nespēja fiksēt Japāņu seismologi ar augsti tehnoloģiski attīstītām iekārtām. Ņikuļisn piebilst, ka pagaidām aptuveni precīza par Japānas zemestrīci izrādījusies tikai viena ķīniešu prognoze, lai gan paši savu spēcīgāko zemestrīci Sičuaņā 2008.gadā, kur gāja bojā 87 000 iedzīvotāju, viņi nespēja piefiksēt.

Kā labākos zemestrīču prognozētājus Ņikuļins min mājdzīvniekus - suņus, kaķus un citus. Arī mazās ķīniešu zelta zivtiņas akvārijos spējot just pazemes grūdienus.

Jau ziņots, ka pēc postošās zemestrīces un cunami, kas piektdien skāra Japānu, bojāgājušo skaits sasniedzis vismaz 703 cilvēkus, liecina aģentūras AFP apkopotie Nacionālās policijas pārvaldes un prefektūru policijas nodaļu apkopotie dati. Tikmēr valdība jau paudusi bažas, ka upuru skaits pārsniegs tūkstoti.

Zemestrīces bojātajā Japānas atomelektrostacijā "Fukušima 1", kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas, noticis sprādziens, un no tās paceļas dūmi, ziņo mediji. Eksplozijā esot ievainoti vairāki strādnieki, bet radiācijas līmenis ārpus kodolspēkstacijas pieaudzis divdesmitkārtīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas