Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Latvijas Banka: pavasarī sezonālu iemeslu dēļ bezdarbs sāks pakāpeniski samazināties

Pavasarī sezonālu iemeslu dēļ bezdarba līmenis atsāks pakāpeniski samazināties, atzina Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Viņš norādīja, ka 2011.gada februārī reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās nemainīgs - 14,5% līmenī - un tas pagaidām liecina, ka bezdarba līmeņa pieaugumam janvārī par 0,2 procentu punktiem bijis vienreizējs raksturs. Turklāt šogad pirmreizējo reģistrāciju skaits Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) bija mazāks nekā 2009. un 2010.gada janvārī, viņš teica un piebilda, ka atlaišanas no darba notiek retāk. "Bezdarbnieka statusu zaudējušo skaits pakāpeniski samazinās, un tas nosaka reģistrētā bezdarba līmeņa noturīgumu," sacīja O.Krasnopjorovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka palielinās īpašam bezdarba riskam pakļauto iedzīvotāju grupu īpatsvara pieaugums bezdarbnieku kopskaitā, piemēram, pēdējā gada laikā pieauga ilgstošo bezdarbnieku, pirmspensijas vecuma bezdarbnieku un personu ar invaliditāti īpatsvars bezdarbnieku skaitā, 2011.gada janvārī veidojot attiecīgi 38,3%, 10,5% un 5,8% no visiem NVA reģistrētājiem bezdarbniekiem. "Tādējādi, lai gan iespējas atrast darbu pakāpeniski uzlabojas, darbu atradušo reģistrēto bezdarbnieku skaits turas aptuveni 2010.gada sākuma līmenī (četri tūkstoši), norādot, ka nozīmīgai daļai bezdarbnieku prasmes neatbilst darba tirgus pieprasījumam," klāstīja O.Krasnopjorovs.

Latvijas Bankas ekonomists arī prognozēja, ka pavasarī sezonālu iemeslu dēļ atsāksies pakāpeniska bezdarba samazinājuma tendence. Tomēr tā neizslēdz bezdarba līmeņa pieaugumu atsevišķos mēnešos vienreizēju faktoru ietekmē.

Jau vēstīts, ka reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā februāra beigās bija 14,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Salīdzinājumā ar 2011.gada janvāra beigām bezdarba līmenis nav mainījies. NVA uzskaitē februāra beigās bija 164 880 bezdarbnieku. Savukārt 4318 NVA reģistrētie bezdarbnieki februārī iekārtojās darbā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas