Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvijas iedzīvotāji plāno budžetu, bet neizdara secinājumus

Gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju šobrīd regulāri plāno budžetu, bet 36% to dara reizēm. Vēl 59% iedzīvotāju sākuši vairāk sekot līdzi saviem tēriņiem, tajā pašā laikā tikai 19% tos analizē. Pie šādiem secinājumiem nonācis Naudas plānošanas centrs (NPC) un tā dibinātājs GE Money Bank savā pētījumā.

Budžeta plānošanas pamatā esot trīs galvenie soļi - izdevumu plānošana, sekošana līdzi tēriņiem un secinājumu veikšana. Taču secinājumus izdarot vien maza daļa cilvēku, parādījis pētījums.

“Jāsecina, ka daļa sabiedrības, lai gan ir mainījusi savu attieksmi pret naudu un sākusi sekot līdzi saviem tēriņiem, tomēr neveic pilnvērtīgu budžeta plānošanu – iztrūkst trešais solis. Proti, neseko reāla darbība, lai uzlabotu savu finanšu situāciju. Kamēr reāli ikdienā netiks izpildīti visi trīs soļi, mēs nevaram runāt par savu finansiālo drošību ilgtermiņā,” norāda Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja.

Lai analizētu savus izdevumus, tos iespējams pierakstīt kladē vai datorā, krāt čekus, aplūkot bankas konta izrakstu vai arī izmantot datorizētu budžeta plānošanas programmu.

NPC un GE Money Bank pētījuma rezultāti arī norāda, ka šobrīd 39% cilvēku nauda asociējas ar obligāto maksājumu veikšanu, 32% ar pārticību un bezrūpību, tikai 3% - ar laimi. Tas liecina, ka cilvēkiem ir svarīgi veikt obligātos maksājumus, secina pētījuma veicēji. Nauda ar obligātajiem maksājumiem caurmērā vairāk asociējas sievietēm (43%) nekā vīriešiem (35%), jo arī līdz šim citos pētījumos ir bijis redzams, ka sievietes ir biežāk atbildīgas par ģimenes budžetu. Turpretī vīriešiem (35%), salīdzinājumā ar sievietēm (28%), nauda daudz vairāk saistās ar bezrūpību.   


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas