Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

"Latvijas kuģniecība" tās pārstāvja nāvi saista ar viņa profesionālo darbību

A/s Latvijas kuģniecība (LK) padomes priekšsēdētājs Māris Gailis uzņēmuma interešu pārstāvja Venta Kodola nāvi sliecas saistīt ar viņa profesionālo darbību, tas ir, LK interešu pārstāvību krimināllietā par vairāk nekā 30 miljonu ASV dolāru izkrāpšanu. To M.Gailis paziņoja piektdien sasauktajā preses brīfingā.

LK informēja, ka vīrietis gājis bojā piektdien savā dzīvesvietā. Valsts policijas rīcībā ir informācija par kādu gadījumu Dignājas ielā, kur kāpņu telpā atrasts vīrietis, kurš bija kritis starp margām no piektā stāva. Vīrietis nogādāts ārstniecības iestādē, taču viņa dzīvību nav izdevies glābt.

Partijas demokrati.lv interneta lapā pieejamā informācija liecina, ka cilvēks ar šādu vārdu un uzvārdu partijai pērnā gada sākumā ziedojis 20 latus, viņš savulaik bijis galvenais revidents Ventspils domē. Lursoft dati liecina, ka V.Kodols kopš 2004.gada bija SIA Ventrans valdes priekšsēdētājs.

M.Gaiļa minēto kriminālprocesu jau vairāku gadu garumā izmeklē Ekonomikas policija un tajā kā viens no iesaistītajiem figurē Ventspils uzņēmējs, Aivara Lemberga oponents Oļegs Stepanovs, tāpat arī vairākas ar viņu saistītas personas.

M.Gailis atturējās apstiprināt versiju, ka V.Kodola bojāeja varētu būt saistīta ar šo krimināllietu, taču uzsvēra, ka esot grūti atrast iemeslus, kāpēc V.Kodols varētu būt izdarījis pašnāvību. Viņam bijusi ģimene un mazs bērns, nekas viņa uzvedībā neesot vedinājis spriest par noslieci uz pašnāvību. M.Gailis arī uzsvēra, ka LK īpaši vērsusi Valsts policijas uzmanību ļoti rūpīgi izmeklēt šo lietu. "Mūsu versija, ka viņa nāve ir saistīta ar viņa darbu," teica LK padomes priekšsēdētājs, gan uzsverot, ka tas ir jānoskaidro izmeklēšanā.

LK pārstāvis arī informēja, ka V.Kodola nāve fiksēta Gaiļezera slimnīcā piektdien plkst.12.30. Pēc LK pārstāvju sacītā, V.Kodols ap plkst.10 no rīta mājā, kurā viņš dzīvo, nokritis no piektā stāva, taču pats V.Kodols dzīvo otrajā stāvā, un pagaidām nav skaidrs, kāpēc viņš kāpis uz piekto stāvu. Noprotams, ka slimnīcā V.Kodola nāve pagaidām fiksēta kā pašnāvība, bet policija ir sākusi izmeklēšanu.

M.Gailis atzina, ka V.Kodolam apsardzes nebija, bet viņš atturējās atbildēt, vai uzņēmumam bija zināms, ka vīrietim izteikti kādi draudi.

V.Kodola pamatienākumi bija LK interešu pārstāvība kriminālprocesā par vairāk nekā trīsdesmit miljonu ASV dolāru izkrāpšanu no uzņēmuma 2003.-2005.gadā un tiesvedības nodrošināšana no LK piederošo vientipa kuģa kompāniju puses par zaudējumu piedziņu Apvienotajā Karalistē. Krimināllieta tika sākta 2005.gadā pēc LK iniciatīvas un pēc tam, kad bija saasinājušās Ventspils mēra A.Lemberga un O.Stepanova attiecības. Tolaik ietekmi LK no O.Stepanova kontroles pārņēma ar A.Lembergu saistīti cilvēki, kuriem radās aizdomas par vairāku desmitu miljonu dolāru izkrāpšanu, īstenojot darījumus ar ārzonu firmām.

Attiecībām starp O.Stepanovu un A.Lembergu saasinoties, arī kriminālieta "uzņēma apgriezienus". O.Stepanovs un viņa pārstāvji nolieguši jebkādas nelikumīgas darbības LK un naudas izkrāpšanu.

Izsakot līdzjūtību V.Kodola tuviniekiem, bijušā LK valdes locekļa Valērija Godunova un O.Stepanova preses pārstāvis Aleksandrs Niklass piektdien izplatītā paziņojumā vienlaikus izsaka nožēlu, ka LK "vadība ciniski izmanto šo traģisko gadījumu, lai turpināt apmelošanas kampaņu". Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, minētajā kriminālprocesā nav neviena apsūdzētā. Kā uzskata A.Niklass, M.Gaiļa izteikumu ir "zemiski nožēlojami meli".

Laiks, par kuru ir aizdomas, bija periods pēc LK privatizācijas, kurā par oficiālo lielāko uzņēmuma īpašnieku kļuva a/s Ventspils nafta un LK tika saistīta ar A.Lemberga ietekmi.

Tā sauktais "Ventspils karš", kurā cīnās A.Lembergs ar saviem bijušajiem līdzgaitniekiem, ilgst jau vairāk nekā piecus gadus. To laikā A.Lembergs nonācis uz apsūdzēto sola. Šo gadu laikā vairāki Ventspils biznesā un ārzonu shēmās savulaik iesaistītie cilvēki ir miruši.

Kā vēstīts, pērn rudenī 55 gadu vecumā miris Ventspils uzņēmējs Laimonis Junkers. Pēc neoficiālas informācijas, L.Junkers miris no sirds slimības, atrodoties slimnīcā ārpus Latvijas. Pēc līdzgaitnieku laikrakstam Diena iepriekš atzītā, tā saucamajā Lemberga "stipendiātu" lietā viņš varēja kļūt par būtiskāko liecinieku, ja izvēlētos sadarboties ar prokuratūru. Par svarīgu liecinieku varēja būt arī Ventamonjaka vadītājs, Latvijas Zemnieku savienības biedrs Krists Skuja, arī viņš nomira - 65 gadu vecumā.

Ventspils biznesā pēdējo mēnešu laikā ir notikušas būtiskas īpašumtiesību izmaiņas un ietekmi svarīgos uzņēmumos, piemēram, Ventbunkers un Latvijas Naftas tranzīts ieguvis Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, ārpus "varas grožiem" atstājot arī tā sauktos A.Lemberga oponentus, kuriem viņš līdz šim bija lojāls. LK arvien atrodas A.Lemberga ietekmē.

(pievienota 10.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas