Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Latvijas prezidente uzsver nepieciešamību ANO panākt līdzsvaru starp debatēm un efektivitāti

ANO ģenerālsekretāra amatam izvirzītā Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga ceturtdien runā Kanādas "Empire" klubā uzsvēra nepieciešamību krīžu risināšanā ANO nodrošināt līdzsvaru starp debatēm un efektivitāti.

Par to aģentūru BNS informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

"Latvija vēlas arī turpmāk sadarboties ar Kanādu, lai atgūtu uzticamību ANO, līdzsvaru starp valstīm, kā arī apliecinātu darbībā vienu no ANO deklarētajiem mērķiem - apstiprināt ticību fundamentālajām cilvēktiesībām, cieņai pret cilvēka vērtību vienlīdzībā starp sievietēm un vīriešiem tikpat labi kā starp lielām un mazām valstīm," sacīja prezidente, uzrunājot kluba biedrus un citus ārpolitikas jomas interesentus Toronto.

Viņa norādīja, ka ANO jānodrošina līdzsvaru starp debatēm kā būtisku demokrātiskās saziņas un pārvaldes daļu un efektivitāti problēmu un krīžu risināšanā.

Prezidente arī atzīmēja Eiropas Savienības (ES) lomu "iesaldēto konfliktu" atrisināšanā, kā arī nepieciešamību turpināt darbu pie vienotas ES ārpolitikas, jo "nesenā krīze Libānā atspoguļoja vajadzību pēc daudz plašākas ES spējas ātri un efektīvi reaģēt uz krīzēm".

Lielu uzmanību savā runā Vīķe - Freiberga pievērsa Rīgā novembra beigās gaidāmajai NATO galotņu sanāksmei un alianses jaunajai lomai, atzīmējot, ka Latvijai ir būtiski, lai Ziemeļatlantijas alianses durvis paliktu atvērtas ciešai sadarbībai ar valstīm, kas vēlas būt daļa no NATO kā drošības un demokrātisko vērtību telpas garanta.

"Empire Club of Canada" ir plaši pazīstams Toronto ar pasaulslaveniem runātājiem, kas sniedz savu redzējumu par būtiskākajiem ārpolitikas tematiem un citām aktualitātēm.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstu līderi 15.septembrī nolēma Latvijas prezidenti oficiāli izvirzīt ANO ģenerālsekretāra amatam.

Ganas pārstāvja Kofi Annana otrais piecu gadu termiņš šajā amatā noslēgsies gada beigās. Lielākā daļa ANO dalībvalstu uzskatot, ka viņa pēctecim ir jābūt no Āzijas, tādējādi ievērojot nerakstīto principu par ģenerālsekretāra izvēli no visiem pasaules reģioniem pēc kārtas.

Paredzēts, ka astoto ANO ģenerālsekretāru šoruden izvēlēsies ANO Drošības padome, kuras piecām pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Francijai, Krievijai, Ķīnai un Lielbritānijai - būs izšķiroša loma lēmuma pieņemšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas