Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LDDK: pārskatot atsevišķus pabalstus, var atrast aptuveni 100 miljonus latu

Pārskatot atsevišķus pabalstus un pensiju indeksācijas pamatotību, var atrast aptuveni 100 miljonus latu, atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

"Ja patlaban domājam par sociālā budžeta ilgtspēju, mums ir jāsaprot, cik lielā mērā pensiju paaugstinājums vienā vai otrā brīdī ir bijis ilgtspējīgs un cik tas bija tā brīža rocības pamudināts valdības žests? Patlaban ir divas būtiskas lietas, kas būtu jāparāda tai paaudzei, kura maksā nodokļus. Pirmkārt, būtu nepieciešams viņiem sniegt motivāciju, kāpēc viņiem jāturpina nodokļus maksāt. Ieiešana ēnu ekonomikā ļoti bieži tiek argumentēta: kāpēc gan man turpināt maksāt nodokļus, ja es nevaru saņemt nekādus pakalpojumus no valsts? Tas ir arī jautājums par atgriešanos pie regresīvā sociālā nodokļa maksājuma sistēmas jeb, citiem vārdiem sakot, nepieciešamības atkal ieviest sociālās apdrošināšanas iemaksas griestus. Ja pašlaik cilvēks maksā sociālo nodokli no visiem saviem ienākumiem un pretī saņem pakalpojumus ar ierobežotu apmēru, tad tas nemotivē maksāt nodokļus," paskaidroja Egle.

Viņa arī atzina, ka otrs jautājums ir saistīts ar sabiedrības izpratnes veicināšanu un stāstīšanu par pensiju sistēmas būtību, ka tā nav tāda, ka bankā tiek iemaksāta nauda un rīt, iestājoties vecumam, tā tiek no šā konta izņemta ārā. "Ir jāsaprot, ka mēs tagad maksājam nodokli par tiem cilvēkiem, kas jau patlaban ir pensijā. Tas ir paaudžu solidaritātes princips, kas, manuprāt, šā brīža maksātāju paaudzei nav īsti skaidrs," teica Egle.

LDDK ģenerāldirektore arī pauda viedokli, ka 2012.gada budžeta konsolidācijas kontekstā, pārskatot atsevišķus pabalstus un pensiju indeksācijas pamatotību, var atrast aptuveni 100 miljonus latu. "Ja pārskatām atsevišķus pabalstus un pensiju indeksācijas pamatotību, tad es domāju, ka tur vien var atrast aptuveni 100 miljonus latu," uzsvēra Egle.

Uz jautājumu, vai valdība ir gatava šādam solim, vai arī tomēr tiks, piemēram, palielināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), lai atrastu papildu 100 miljonus latu, Egle atbildēja, ka, pirmkārt, tas nozīmē atgriešanos pie 2009.gada vasaras plāna, kur bija paredzēts paaugstināt PVN likmi līdz 23%. Otrkārt, tas nozīmē arī to, ka šī koalīcija nespēj vienoti strādāt uz pamatmērķi - izaugsmes un nodarbinātības atjaunošanu, no kā iegūs visa sabiedrība.

Viņa arī norādīja, ka abas pie varas esošās partijas ir vienotas, ka eiro vajadzētu ieviest 2014.gadā. "Ja mēs turpinām paaugstināt nodokļus, tad ir ļoti rūpīgi jāizanalizē ietekme uz inflāciju un kādi šie rādītāji kopumā izskatīsies," klāstīja LDDK vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas