Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Leģionāru ziedu nolikšana pie pieminekļa bez incidentiem, viņus klusējot uzmana «antifašisti»

Leģionāru piemiņas dievkalpojums Doma baznīcā noritēja svinīgā un pieklusinātā gaisotnē, mācītājam atgādinot klātesošajiem, ka neviens karš virs šīs zemes nav bijis un nebūs pilnībā taisns. Īpašas emocijas dievkalpojuma apmeklētājos, starp kuriem bija vairāk nekā simts sirmu vīru, raisīja leģionāru koris, kurš izpildīja Otrā Pasaules kara laika karavīru dziesmas. «No zemes šīs mēs piedzimuši esam, par zemi šo mums galva jānoliek,» izskanēja Doma baznīcas ailēs, un daži no sirmajiem vīriem slepus notrausa pa aizkustinājuma asarai.

Aplūko fotogalerijas

- Leģionāru atbalstītāji un antifašisti pie Brīvības pieminekļa

- Leģionāru piemiņas diena pie Brīvības pieminekļa

- 16.marta notikumiem Rīgā fotogrāfijās

Izejot no baznīcas, dievkalpojuma apmeklētāji lēnām virzījās cauri Vecrīgai uz Brīvības pieminekļa pusi, lai tā pakājē noliktu ziedus. Sānu ielās dežūrēja pamatīgi bruņoti policisti, tomēr neviena kārtības traucētāja nemanīja. Sirmie vīri gan bažījās, ka policija, tāpat kā aizvadītajā gadā, varētu liegt viņiem aiziet līdz Brīvības piemineklim, tomēr viņu bažām nebija pamata — kārtības sargi vien vērīgi sekoja līdzi tam, lai gājienam nepiekļūtu iespējamie provokatori. «Galvenais, lai tie sarkanie fašisti nenāktu traucēt. Viņiem taču ir pašiem savs – Okupācijas piemineklis, kur protestēt,» sacīja viens no leģionāru gājiena dalībniekiem, kurš devās nolikt ziedus «par tiem, kuri palika guļot kaujas laukā par savu Tēvzemi».

Pa ceļam leģionāriem pievienojās arī jaunieši ar ziediem rokās, viņu atbalstītāji, tajā skaitā Aivars Garda ar meitenēm un Aivars Brīze ar Elitu Veidemani. Kā novēroja V-Diena, gājienā piedalījās arī Nacionālās spēka savienība ar to vadītāju Viktoru Birzi un Kluba 415 dalībnieki. Pie pieminekļa visus sagaidīja apvienības Visu Latvijai aptuveni 40 aktīvisti ar sarkanbaltsarkano karogu aleju, kuru pirms tam izkārtoja Visu Latvijai vadītājs Raivis Dzintars. «Paldies jums, puiši, par godasardzi! Un neaizmirstiet par mums arī turpmāk,» atzinīgi noteica viens no leģionāriem.
Kad vairāki simti leģionāru un viņu atceres pasākuma dalībnieki bija nolikuši ziedus, Visu Latvijai jaunieši uzsāka dziedāt Daugav’ abas malas, kam drīz vien pievienojās arī citi klātesošie. Visbeidzot pasākums tika noslēgts ar Latvijas himnu, pēc kā gan leģionāri, gan citi klātesošie ātri vien izklīda — vieni, lai dotos uz piemiņas pasākumu Lestenes brāļu kapos, bet citi, lai gatavotos leģionāru atceres pasākumu turpinājumam vakarpusē turpat Vecrīgā.
Kā novēroja V-Diena, ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, stāvēdami pie Laimas pulksteņa, uzmanīja Latvijas antifaštistu komitejas vadītāji. Sarunājās, pīpēja. Viņu pieteiktais pasākums turpat sāksies 16.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas