Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lejiņa fonds: Latvija var nodrošināt nepieciešamo enerģiju, neiepērkot resursus

Ata Lejiņa vadītā Brīvības un solidaritātes fonda (BSF) rīkotajā forumā par enerģētiku un alternatīvajiem enerģijas avotiem Latvijā secināts, ka valstij nepieciešamo elektroenerģijas un siltuma daudzumu Latvija var nodrošināt neiepērkot energoresursus no ārvalstīm.

Biomasas izejmateriāli pietiekamā daudzumā ir iegūstami Latvijas teritorijā, taču pašreizējā, pie varas esošo politisko spēku virzītā enerģētikas politika neveicina vietējo, atjaunojamo resursu izmantošanu, bet gan atbalsta energoresursu iepirkšanu no ārzemēm, kas izmaksā vairāk un rada gan politiskās, gan ekonomiskās pašnoteikšanās zaudējumu, secinājuši foruma dalībnieki.

Foruma vadītājs A.Lejiņš pauda viedokli, ka „ES šobrīd pieprasa, lai 42% no Latvijā saražotās enerģijas būtu iegūta no atjaunojamiem resursiem. Šobrīd mēs iegūstam tikai ap 35%. Šodien mēs skaidri redzam, ka mēs spējam ne tikai iegūt 42%, bet gan visus 100%, ja ir politiskā vēlme to realizēt. Kāpēc mums sponsorēt Krievijas Gazprom vai Saudu Arābijas magnātus, ja varam ilgtermiņā ieguldīt naudu savā ekonomikā un savos cilvēkos, investēt ar biomasu kurināmās koģenerācijas stacijās un citos videi draudzīgos, atjaunojamos enerģijas ražošanas veidos?”

Foruma dalībniekiem nebija skaidra valsts atbildīgo amatpersonu nevēlēšanās un nekompetence šo jautājumu sabiedriskajā apspriešanā un izpētē. Kā piemērs tika minēts Ekonomikas ministrs, kurš apgalvo, ka Latvijā no biomasas nav iespējams iegūt valsts vajadzībām nepieciešamos energoresursus. Taču speciālistu aprēķini skaidri pierāda, ka šādu resursu iegūšana ir iespējama jau šobrīd un pat vairāk, nekā Latvijai tas ir nepieciešams.

Foruma dalībnieki atzina, ka liels potenciāls ir arī enerģijas iegūšanai no ūdeņraža, taču šim enerģijas iegūšanas avotam vairāk jāpievēršas tālākā nākotnē, jo pašreizējos apstākļos process ir tehnoloģiski sarežģīts un dārgs.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis uzsvēra, ka šobrīd netiek veikta sabiedrības izglītošana enerģijas jautājumos, kas rada situāciju, kurā cilvēki neapzinās enerģijas taupīšanas nozīmi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas