Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lembergs aicina Kristovski atkāpties; Brigmanis sola balsot pret demisiju

Ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim ("Vienotība") vajadzētu atkāpties vai arī viņu jāatsauc "Vienotībai" un "Pilsoniskajai savienībai", šādu viedokli pirmdien pauda koalīciju veidojošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partnera partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka viņš personīgi otrdien, 9.novembrī balsošot pret Kristovska demisiju, jo ir jāievēro koalīcijas disciplīna.

Lembergs pauda sašutumu par Kristovska pausto sarakstē ar trimdas latvieti un ārstu Aivaru Slucki, apgalvojot, ka ārlietu ministrs izrādījis "milzīgu tumsonību". "Kategoriski nepiekrītu, ka Ventspils slimnīcā, pirms tiktu sniegta palīdzība, noskaidrotu pacienta tautību," klāstīja politiķis.

"Ja cilvēkam ir tāds pasaules uzskats un tāda pieeja, tad tā ir milzīga tumsonība. Nespēju iztēloties, kā šāds Latviju pārstāvošs ārlietu ministrs kaut kur aizbrauks. Viņam var būt boikots no citu valstu pārstāvju puses," sacīja Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka esot skaidri redzams - publicētajā sarakstē nekas nav "izrauts no konteksta". "Var minēt, kā viņš savā personiskajā sarakstē sauc [ASV prezidentu Baraku] Obamu," viņš piebilda.

Lembergs aicināja izvērtēt, vai ārlietu ministrs var būt cilvēks ar tik rasistiskiem uzskatiem. Piebilstot, ka moderns cilvēks nav savienojams ar rasismu.

Politiķis atturējās prognozēt, kas notiks otrdienas balsojumā, bet norādīja, ka starptautiskie līgumi esot virs koalīcijas. Viņš pauda cerību, ka "Vienotība" un "Pilsoniskā savienība" izvērtēs sava partijas biedra antidemokrātiskos uzskatus. "Ja viņš pats sevi neatsauks vai arī to nedarīs partija, tad tas var radīt uz daudziem gadiem ļoti sliktu precedentu, ka Latvijā var būt valstsvīrs un ļoti augsta amatpersona ar rasistiskiem uzskatiem".

Savukārt Brigmanis norādīja, ka par ZZS frakcijas balsojumu varēs zināt tikai pēc frakcijas sēdes otrdien. "Nevaru pateikt citu cilvēku vietā, kuri pirmo reizi ir Saeimā. Absolūti neesmu gatavs pateikt, kā viņi balsos," uzsvēra frakcijas vadītājs.

Runājot par viņa paša nostāju, Brigmanis vispirms norādīja, ka šeit nevarot būt personiska viedokļa, bet pēc tam atzina, ka pats balsošot pret Kristovska demisiju. "Nekad neesmu atbalstījis opozīcijas priekšlikumus, tā ir koalīcijas disciplīna," viņš piebilda.

ZS valde pirmdien nolēmusi aicināt apvienību "Vienotība" un premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") izvērtēt Kristovska e-pasta saraksti un tās iespējamās sekas, pirmdien pēc ZZS valdes sēdes žurnālistiem sacīja ZZS līderis Raimonds Vējonis.

Vējonis neatbildēja uz jautājumu, kā ZZS plāno lemt otrdien sasauktajā parlamentā ārkārtas sēdē, kurā tiks skatīts jautājums par Kristovska demisiju.

"Rīt no rīta [otrdien] nāks kopā ZZS frakcija un pirms sēdes nolems, kā balsos," teica ZZS līderis, atturoties no plašākiem komentāriem.

Jau ziņots, ka ZZS sadarbības partnera partijas "Latvijai un Ventspilij" valde aicinājusi Kristovski atkāpties no ārlietu ministra amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas