Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

LF aptauja parāda: partiju apvienošanās attaisnojusies

Latvijas faktu jūnijā veiktajā aptaujā līderu trijnieks ir palicis nemainīgs. Pirmajā vietā joprojām ir Saskaņas centrs (SC), par kuru gatavi balsot 18,5% aptaujāto, par Vienotību - 16,2%. Trešajā vietā ir Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kas ir piedzīvojusi manāmu popularitātes pieaugumu - no 9,5% maijā līdz 11,3% jūnijā.

ZZS reitinga kāpumu Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis saista ar zināmu fenomenu, kad krīzes situācijā ZZS ir ieguvēja, jo «uzvedas kā konservatīvs spēks». Tā vienmēr ir bijusi politiskā fona partija, kas nenosaka darba kārtību, bet ir gatava būt ideāls partneris visiem. To un politiskā spēka sabiedrotā Aivara Lemberga faktoru sociologs uzskata par ZZS panākuma formulu.

Pirmo reizi aptaujā iekļauta 12.jūnijā dibinātās Tautas partijas un LPP/LC apvienība Par Labu Latviju! un Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Visu Latviju! (VL) veidotā Nacionālā apvienība. Pēdējās dibināšana paredzēta tikai 4.jūlijā, bet apvienība aptaujā iekļauta pēc abu partiju pārstāvju lūguma. Abos gadījumos reitingi parāda, ka prognozes par elektorātu savstarpējo atgrūšanos nav piepildījušās, Dienai atzina LF direktors A. Freimanis, norādot, ka «mazie elektorāti parasti ir lojāli un ir gatavi pieņemt pārmaiņas, un tās summas ir gandrīz precīzas». Apvienību Par labu Latviju! atbalsta 5,3% aptaujāto, bet TB/LNNK un VL! - 4,4%.

Par Saeimā pārstāvēto PCTVL būtu gatavi balsot 2,7%. PCTVL konkurenci ar SC A. Freimanis uzskata par vienu no lielākajām vēlēšanu kampaņas intrigām. Ja SC tas esot uzvaras jautājums, tad PCTVL - izdzīvošanas jautājums. Uz LSDSP bāzes veidotā vairāku partiju apvienība Atbildība ir saņēmusi 1,1% atbalstu.

Aptauja parāda, ka 14,6% vēlēšanās nepiedalītos, bet vēl 23,4% nav izlēmuši, par ko balsot. Aptauja notika no 12.jūnija līdz 20.jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas