Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

LIC: mirstība no jaunās gripas jāskata kontekstā ar slimības izplatības rādītājiem

Līdz šim oficiāli reģistrētie skaitļi liecina, ka jaunā gripa AH1N1 jau tagad paņēmusi vairāk cilvēku dzīvību nekā pēdējo divu gadu sezonālā gripa, tai pat laikā arī tās izplatība jau pārsniedz tos apmērus, kuri parasti tika reģistrēti gripas sezonā.

Tāpēc Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) uzsver, ka mirstības rādītāji jāskata tikai kopā ar slimības izplatības rādītājiem, nevis kā atsevišķi no konteksta atrauti skaitļi.

LIC informē, ka patlaban ir reģistrēti 12 nāves gadījumi no gripas komplikācijām uz 940 laboratoriski apstiprinātajiem jaunās gripas saslimšanas gadījumiem.

Salīdzinoši, Veselības ekonomikas centra rīcībā esošie dati liecina, ka 2006./2007.gada gripas sezonā ārstniecības personu atskaitēs bija norādīts, ka ar diagnozi "gripa" miruši desmit cilvēki, bet divi mira pēc hronisku slimību paasinājuma vai komplikācijām, kuras izraisīja gripa.

LIC gripas un akūto augšējo elpceļu monitoringa tā paša gada dati liecināja, ka LIC gripas sezonas laikā tika apstiprināti 676 gripas saslimšanas gadījumi.

Nākamajās gripas sezonās mirušo skaits bija trīs un divi uz 480 un 414 laboratoriski apstiprinātajiem saslimšanas gadījumiem.

Profesionāļi aicina sezonālās un jaunās gripas datus tomēr nesalīdzināt, jo saslimstība vēl turpinās, turklāt jaunā gripa izplatās daudz straujāk un jau patlaban vietām sasniedz un pārsniedz epidēmijas apmērus. Tikai saslimstības sezonai noslēdzoties var salīdzināt datus, skaidro LIC.

Ne mazāk būtiski ir pacientu skaits, kuriem tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes diagnozes noteikšanai. Patlaban saistībā ar pandēmisko gripu diagnostika tiek veikta ļoti rūpīgi un tiek pārbaudīti visi smagie slimnieki, kā arī visi neskaidrie saslimšanas gadījumi, uzsver LIC, papildinot, ka, iespējams, iepriekšējos gados nāves gadījumi netika tik rūpīgi reģistrēti.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders pastāstīja, ka gripas infekcijas, kas ir gaisa pilienu infekcija, ierobežošana un izplatības mazināšana sabiedrībā ir sarežģīta. Cilvēki var tikt aicināti neapmeklēt masu pasākumus, ievērot personīgo higiēnu, taču lēmumus par skolu un iestāžu slēgšanu vai pasākumu aizliegšanu ir jāpieņem pašvaldībai, ja to uzskata par nepieciešamu, jo valsts līmenī tas netiek noteikts.

Tāpat VM pārstāvis atgādināja, ka cilvēkiem, sajūtot pirmos slimības simptomus, ir nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta, nevis jānodarbojas ar pašārstēšanos. Arī konstatētie nāves gadījumi dažkārt liecina, ka cilvēki novēloti ir vērsušies pēc medicīniskās palīdzības.

Līdz šim oficiāli reģistrēti 12 nāves gadījumi pēc saslimšanas ar jauno gripu. Viens no mirušajiem ir arī gadu vecs bērns, kuram jau no triju mēnešu vecuma konstatētas arī citas veselības problēmas.

LIC uzsver, ka gripa ir slimība, kura "jāizguļ", tāpēc aicina sliktas pašsajūtas un gripas simptomu parādīšanās gadījumos ne tikai izsaukt ārstu, bet arī ievērot gultas režīmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas