Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Lidojumi no Rīgas nenotiks vismaz līdz sestdienas rītam

Latvijas gaisa telpa būs slēgta vismaz līdz sestdienas, 17.aprīļa, plkst.9, šādu lēmumu pieņēmusi Civilās aviācijas aģentūra (CAA). CAA Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks saka - nemaz nedrīkst izslēgt iespēju, ka šis laiks būs vēl jāpagarina.

Viņš norāda, ka situācija joprojām ir sarežģīta.

M.Čerņonoks iepriekš informēja: sinoptiķi esot izskaitļojuši, ka līdz septiņiem vakarā mākonis sasniegs Latvijas austrumus, kas nozīmē, ka būs noklāta visa Latvija. Taču M.Čerņonoks akcentēja, ka nav iespējams izmērīt tā blīvumu, kas esot ļoti svarīgi, nosakot, vai atļaut lidojumus. Piemēram, Krievijā mākonis netiekot ņemts vērā, jo esot izmērīts, ka tā koncentrācija ir nenozīmīga, taču Latvijā par to neesot iespējams pārliecināties.

Meteorologi rīta pusē atzina, ka tuvāko stundu laikā būtiski uzlabojumi nav gaidāmi, savukārt aviācijas speciālisti neizslēdza arī situācijas pasliktināšanos. Mākoņi dienas pirmajā pusē tika nesti tieši uz Latvijas gaisa telpu.

Līdz ar valdošajiem dienvidrietumu vējiem vulkāna pelnu mākonis pārvietojās pāri Atlantijas okeānam uz Eiropu un izkliedēts atmosfēras augšējos slāņos, radot nopietnus draudus lidojumu drošībai, uzsvērts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) interneta lapā. Centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna Diena.lv norādīja, ka mākoņi izmet sava veida loku - no Īslandes virzās uz dienvidrietumiem pāri Atlantijas okeānam, virzās pāri Dānijai uz ziemeļaustrumu pusi, uz Somiju, sasnieguši Baltijas reģionu, turpina virzīties austrumu virzienā. Tas, kā situācija turpmāk attīstīsies un cik drīz varēs atsākties gaisa satiksme, esot atkarīgs no tā, cik ilgi turpināsies daļiņu izmešana no vulkāna.

Ņemot vērā daļiņu nelielos izmērus un to izkliedi, veselībai bīstami apstākļi nav gaidāmi, informē LVĢMC.

Diena.lv neoficiāli iepriekš noskaidroja no kāda zinoša aviācijas speciālista - ir maz ticams, ka situācija mainīsies uz labo pusi, neesot izslēgts, ka tā var mainīties uz slikto. Putekļu mākonis palicis lēns, turklāt organizācija Eirokontrole jau esot prognozējusi, ka problēmas ar mākoni var būt pat līdz nākamajai ceturtdienai.

Vulkanoloģe Heidi Sosalu igauņu izdevumam Postimees stāstījusi, ka Īslandes vulkāna gaisā izmestie pelni satur asas akmens daļiņas, kas atgādina stikla putekļus. Tāpēc Īslandē astmatiķiem un bērniem ieteikts palikt mājās, bet tiem, kuriem jāiziet uz ielas, sejai jāuzliek maska. Par draudiem Igaunijai viņa teic, ka "mēs atrodamies nomaļus, maskas nevajag valkāt". "Īslandes vulkāna pelni mums ir mazāk bīstami par pavasara putekļiem ielās," Postimees citē vulkanoloģi.

(pievienota pirmā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

airBaltic brīdina pasažierus, ka lidojumi iespējams tiks atcelti arī pēc plkst. 00:00, 16.aprīlī.  Plašāka informācija par 17.aprīļa rīta reisiem tiks sniegta plkst. 19:30. Atcelti ir arī visi airBaltic lidojumi no lidostām Eiropā, Skandināvijā, Tuvajos Austrumos un NVS valstīs, kuriem bija paredzēts ierasties Rīgā laikā līdz plkst. 00:00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas