Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Līdz ar notiesājošo spriedumu Boldāns zaudē deputāta mandātu

Augstākās tiesas Senāts noraidījis Saeimas deputāta Jura Boldāna kasācijas sūdzību lietā par vēlēšanu rezultātu viltošanu. Senāta lēmums ir galīgs. Tas nozīmē, ka J.Boldānam cietumā būs jāpavada vēl divi mēneši.

Jau vēstīts, ka AT Krimināllietu tiesu palāta krimināllietā par Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā augusta beigās nolēma atstāt spēkā pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru J.Boldānam piemērots astoņu mēnešu cietumsods.

Apsūdzība pret J.Boldānu izvirzīta par kopīgu 9.Saeimas vēlēšanu dokumentu viltošanu. Kā apelācijas instances tiesa Krimināllietu tiesu palāta iepriekšējo reizi lietu skatīja jau 13.martā, kad nolēma pirmās instances tiesas spriedumu atcelt daļā par pamatsodu un šajā daļā taisīt jaunu spriedumu. Ar spriedumu tika samazināts pamatsods no 8 uz 6 mēnešiem, taču kvalifikācija netika grozīta.

Kasācijas protestu par šo spriedumu iesniedza Ģenerālprokuratūras prokurors un J.Boldāns iesniedza kasācijas sūdzību. Senāta Krimināllietu departaments šo lietu rakstveida procesā izskatīja 16.jūnijā un nolēma apmierināt prokurora protestu daļā par J.Boldānam noteikto brīvības atņemšanas sodu, proti, atcelt Krimināllietu tiesu palātas spriedumu daļā par J.Boldānam piemēroto brīvības atņemšanas sodu un šajā daļā krimināllietu nosūtīt jaunai iztiesāšanai.

Kā paredz Saeimas kārtības rullis, "deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums", vēsta LETA. 

Par Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu notiesāto, bijušo Kubulu pagastveci Saeimas deputāta krēslā, visticamāk, nomainīs Janīna Kursīte (Pilsoniskā savienība). Saeimas prezidija sekretārs Dzintars Rasnačs ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) aģentūru BNS informēja, ka Kursīte ir nākamā pēc vēlēšanās saņemto balsu skaita no attiecīgā vēlēšanu apgabala un saraksta.

Lai nākamais kandidāts varētu uzņemties deputāta pienākumus, Saeimas prezidijam vispirms ir jālūdz Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) noteikt nākamo kandidātu, un attiecīgi dokumenti tiek iesniegti Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Kandidātam arī jādod piekrišana uzņemties deputāta pienākumus. Ja šāds pieteikums saņemts, mandātu komisija sēdē to izskata un virza izskatīšanai Saeimas sēdē, kur pretendentam uz deputāta krēslu vēl jādod svinīgais solījums.

Kursīte 9.Saeimas vēlēšanās kandidēja no "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK saraksta, taču vēlāk no apvienības aizgāja, lai piebiedrotos deputātes Sandras Kalnietes un eiroparlamentārieša Ģirta Valda Kristovska veidotajai Pilsoniskajai savienībai (PS).

Līdz šim PS Saeimas frakcijā darbojās seši deputāti - Sandra Kalniete, Ilma Čepāne, Anna Seile, Gunārs Laicāns, Kārlis Šadurskis un Ina Druviete.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas