Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Līdzsvara dēļ jāupurējas

Lai panāktu līdzsvaru visu valdībā pārstāvēto politisko spēku ietekmes sadalījumā, premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) piedāvājusi partijām negaidītu nozaru sadalījumu. Tas nozīmē, ka amatu nāktos atstāt arī ministriem, pret kuru darbību nav bijušas iebildes, - arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. Lai panāktu līdzvērtīgu sadalījumu, atbildība par Ārlietu ministriju būtu jāuzņemas Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS). Rinkēvičam piedāvāts uzticēt jaunu ES lietu ministra posteni, kas izveidots uz laiku, kamēr Latvija gatavojas un ir prezidējošā valsts ES Padomē.

Trešdien pievakarē Rinkēvičam par labu no iekšlietu ministra amata atteicās Rihards Kozlovskis - viņš ir vienīgais ministrs, kura palikšanu postenī vēlējās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Šāda situācija izveidojusies tāpēc, ka amatu sadalē plānots ievērot principu, ka katra partija ar vienu ministru ir pārstāvēta visās grupās: tā dēvētajās resursu ministrijās, resursus tērējošajās, kā arī spēka ministrijās. Ārlietu un Iekšlietu ministrija ir vienā grupā. ZZS iekšlietu ministra amatam ir nosaukusi Kārli Seržantu.

Vienotībai ir piedāvāts uzņemties atbildību par Izglītības un zinātnes ministriju, ko tagad vada Reformu partija (RP), kurai savukārt vajadzētu no Vienotības pārņemt Veselības ministriju. Ir iespēja, ka amati netiek samainīti un darbu turpina gan veselības ministre Ingrīda Circene, gan izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Taču tas ir saistīts ar sarunām par Ekonomikas ministrijas vadību, kuru ir plānots atstāt RP, bet ar norunu, ka to vada Dombrovskis. Neoficiāli izskanējis, ka Pavļutu nav plānots aicināt jaunajā valdībā galvenokārt tāpēc, ka viņš izvairījās uzņemties politisko atbildību par būvniecības procesu pēc Zolitūdes traģēdijas.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis otrdien ar zināmu ironiju paziņoja, ka partneri vēl lūgsies, lai ZZS uzņemtos atbildību par VARAM, bet tā ir gatava vadīt arī Ārlietu ministriju. Taču sarunu procesā, iespējams, līdz tam arī nonāks, lai valdības sastāvs neradītu neizpratni sabiedrībā. Ārlietu ministra amata kandidāts Raimonds Vējonis (ZZS) uz Dienas jautājumu par iecerēm ārlietu ministra amatā atbildēja, ka šāda posteņu rokāde "ir murgs". Viņš iepriekš jau ir vadījis VARAM un šo jomu pārzina. Ja VARAM nedošot ZZS, viņa pārstāvētā Latvijas Zaļā partija par valdību nebalsos, noteica Vējonis. ZZS līderis Uldis Augulis vēlāk atzina - ja tik tālu nonāktu, tad par valdību nebalsotu neviens no ZZS, bet viņam nācies Vējoni mierināt, jo sarunas vēl tikai sākušās. VARAM ir ne tikai liela ietekme ES fondu sadalē, bet tā deleģē arī savu pārstāvi Rīgas brīvostas valdē, tas nozīmē, ka amats tajā būs jāatstāj RP pārstāvei Ingai Antānei.

Cik nemierīgi jaunās valdības veidošanā iesaistās ZZS, tik pārvērtusies ir aizejošās valdības nemiera cēlāja Visu Latvijai!-TB/LNNK, viens no tās līderiem Raivis Dzintars teica: "Mēs ar pateicību un gandarījumu uzņemam šo piedāvājumu." NA saglabā kultūras un tieslietu ministra posteņus, kā trešo saņemot strīdīgo VARAM. Dzintars demonstrēja elastību arī šīs ministrijas iespējamā nomaiņā pret Ekonomikas ministriju. Premjera amata kandidāte ir piedāvājusi Vienotībai arī turpmāk vadīt Aizsardzības ministriju, kopā ar neatkarīgajiem deputātiem uzņemties atbildību par Satiksmes ministriju, kā arī pārņemt Izglītības un zinātnes vadību. Reformu partijai plānots saglabāt Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas vadību, kā arī uzticēt veselības nozari. ZZS tiek pie divām no trijām savām prioritārajām nozarēm - Zemkopības un Labklājības ministrijas.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet ceturtdienas, 9.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas