Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lielākās partijas jau gatavojas pašvaldību un EP vēlēšanām

Nākamā gada 6.jūnijā paredzētās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanas būs īpašas, jo pirmo reizi tās notiks vienā dienā un vēlētāju simpātijas kādam politiskajam spēkam vienās no vēlēšanām var ietekmēt viņu izvēli arī otrajās, pieļauj Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis. Vairāku politisko spēku līderi atzinuši, ka viņu veiksmes vai neveiksmes pašvaldību vēlēšanās var būtiski ietekmēt partijas pastāvēšanu.

Vēlēšanas var izraisīt izmaiņas arī Saeimas sastāvā, jo kandidātu sarakstos plānots iekļaut vairākus parlamenta deputātus un partiju līderus. Kandidātu sarakstu iesniegšana EP vēlēšanām ir paredzēta no 18.marta līdz 2.aprīlim, _Dienai _apstiprināja Centrālās vēlēšanu komisijas preses sekretāre Kristīne Bērziņa. Pašvaldību vēlēšanām sarakstus varētu iesniegt no 17.aprīļa līdz 27.aprīlim.

TB/LNNK dome jau ir apstiprinājusi kampaņas grafiku vēlēšanām, kas paredz pabeigt kandidātu pieteikšanos 1.janvārī. Rīgas domes un EP kandidātu sarakstus, kā arī 4000 zīmju vēlēšanu programmu tēvzemieši plāno apstiprināt 2009.gada 21.martā. Citas partijas par saviem plāniem tik konkrēti vēl nerunā. Pirmdien vēlēšanu kampaņu apspriedīs Tautas partijas valde, kas uzklausīs kampaņas vadītāja Gundara Bērziņa ziņojumu.

Uz EP ar pieredzi

TB/LNNK jau informējusi, ka tās saraksta līderis Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs tagadējais mērs Jānis Birks, bet pirmais numurs EP vēlēšanās — tēvzemiešu līderis, EP deputāts Roberts Zīle. Viņa kolēģi EP Ģirtu Valdi Kristovski par Rīgas mēra kandidātu nosaukusi Pilsoniskā savienība, taču tā vēl neatklāj EP saraksta līderi. Pagaidām PS vadītāja Sandra Kalniete ar Ģ.V.Kristovski neplāno apmainīties vietām, jo partiju nevar vadīt no Briseles. Jaunais laiks (JL) uz EP pieteiks sevi ar tagadējo EP deputātu Valdi Dombrovski kā pirmo numuru.

Tagadējais eiroparlamentārietis Rihards Pīks būs TP kandidātu sarakstā, kurā Māris Kučinskis (TP) vēlētos redzēt arī Saeimas deputātus Jāni Eglīti un Vairu Paegli — viņas noraidīšana vēstnieces amatam ANO, pēc kolēģu domām, politiķei devusi tikai punktus. ZZS, kas EP nav pārstāvēta, nākamvasar plāno cīnīties par vietu tajā ar Baibu Rivžu saraksta galvgalī.

Cīņa par Rīgu

Cīņa par Rīgu var būt nopietna. RD vēlēšanās varētu kandidēt JL valdes priekšsēde Solvita Āboltiņa, Saskaņas centra vadītājs Nils Ušakovs, kā arī LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers. Viņš gan tad zaudētu satiksmes ministra amatu, kuru nevarētu saglabāt līdz brīdim, kad kļūs skaidrs, kas būs Rīgas mērs. LPP/LC jau reiz apmānīja vēlētājus, aicinot balsot par Juri Lujānu kā mēra kandidātu, bet, šo amatu neieguvis, viņš darbu domē pameta.

ZZS vēlas Rīgas mēra postenī redzēt vides ministru Raimondu Vējoni. TP valde ir devusi plašas pilnvaras Rīgas domes komandas veidošanā tagadējam vicemēram Andrim Ārgalim. Jaunie spēki PS un SCP, tāpat kā iepriekšējo vēlēšanu uzvarētājs JL, pagaidām neizrāda gatavību vienoties par kopīgu sarakstu un domes vēlēšanās gatavojas startēt atsevišķi. Tas, pēc A.Freimaņa domām, "nav nopietni un ir bērnišķīga izšķērdība". "Idejiski apvienošanās ir nepieciešama, un sabiedrība to augstu novērtētu," sacīja JL domes vadītājs Artis Kampars, kuram neparasta šķiet prasība apvienoties ar saviem bijušajiem biedriem, kas izvēlējušies atstāt JL. RD kontekstā tēvzemieši aktualizējuši arī jautājumu par labējo partiju korektu savstarpējo konkurenci, lai nezaudētu ietekmi iepretim Saskaņas centram un citiem kreisajiem spēkiem, ar kuriem labi saprotas arī LPP/LC.

***

Jūrmalā jau top kopīgi saraksti

Vairāki politiskie spēki sākuši sarunas par kopīgu sarakstu veidošanu Jūrmalas domes vēlēšanās. Premjera pārstāvētā LPP/LC faktiski jau ir vienojusies par sadarbību ar koalīcijas partneriem no Zaļo un Zemnieku savienības, bet daudz piesardzīgāk tuvinās opozīcijā esošie spēki Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai, kas arī sākuši konsultācijas. Tautas partija devusi iespēju sevi pierādīt pagaidām vēl bezpartejiskajam jaunajam Jūrmalas mēram Ģirtam Trencim, kura darbība tuvākajos mēnešos noteiks TP izvēli. Tiesa, Ģ.Trencim nelabvēlīgu fonu rada prokuratūras uzrādītā apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Bijušais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics vēlēšanās plāno kandidēt savas partijas Jūrmala — mūsu mājas sarakstā. Savukārt Inese Aizstrauta, kas domē ievēlēta no Jaunā laika un vadīja to pēc pašvaldību vēlēšanām, pieļāva, ka varētu pieņemt arī galēji radikālus lēmumus — nekandidēt vispār vai veidot savu partiju. Jūrmalas domes vēlēšanās pirmo reizi būs 5% barjera, lai gan R.Munkevics norādīja, ka jau iepriekš lielās konkurences dēļ partijām iekļūšanai domē bija jāiegūst vismaz 3,5% balsu. Iepriekšējās vēlēšanās Jūrmalas domē, kurā ir 15 deputātu, pārstāvniecību guva 11 saraksti (kandidēja 21). Māris Kučinskis (TP) kā Jūrmalas problēmu redz izteiktu līderu — potenciālo mēru — trūkumu.

LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, kas ir Jūrmalas nodaļā, apstiprināja, ka Jūrmalā ir sāktas sarunas ar kristīgajiem demokrātiem, Latvijas Zaļo partiju un Latvijas Zemnieku savienību par politisko spēku apvienošanu, lai mazinātu sadrumstalotību pašvaldībā. Sarakstā tikšot iekļauti tikai tādi cilvēki, par kuriem būšot pilnīga pārliecība, "ka viņiem nav neviena skeleta skapī", teica A.Bērziņš. Viņš pieļāva, ka saraksta līderis varētu būt tagadējais LPP/LC domnieks, SIA Dzintaru koncertzāle valdes priekšsēdis Andrejs Kondratjuks.

Smagāk sarunas notiek starp JL, PS un SCP. PS līdere Sandra Kalniete kopīgu sarakstu uzskata par ļoti nepieciešamu, jo pretējā gadījumā visi trīs politiskie spēki var palikt zaudētāji, taču nav pārliecināta, vai to vēlas JL, kura domes vadītājs Artis Kampars pieļāva, ka šie trīs politiskie spēki varētu veidot demokrātisko bloku ar vienotu kampaņu. Viņš tic iespējai startēt kopīgā sarakstā, bet pagaidām vēl neredz PS un SCP komandas cilvēkus. Izņēmums ir PS biedrs Romualds Ražuks. "Izdarīsim visu, lai mēs būtu cits citam pēc iespējas tuvāk," sacīja SCP līdzpriekšsēdētājs Artis Pabriks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas