Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lieljuksis: sīkās zādzības būtu jāsoda administratīvi

Dati par gada pirmajiem septiņiem mēnešiem rāda, ka kriminogēnā situācija valstī pasliktinās, norāda Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis. Kāpums ir visās noziedzīgo nodarījumu pozīcijās – sākot no kriminālpārkumiem līdz sevišķi smagiem noziegumiem. Kopumā valstī šogad reģistrēti 34246 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 3036 jeb 9,73% vairāk nekā 2007.gada septiņos mēnešos.

Ļoti strauji pieaudzis zādzību nelielā apmērā skaits –  2474 (+1714 pret 2007.gadu), kas liecinot, ka bezdarbs rosina cilvēkus, kas nav tik stabili, pievērsties noziedzībai, vērtē VP šefs. A.Lieljuksis atklāja, ka VP nopietni strādā pie grozījumiem Krimināllikumā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), lai daļu no šīm zādzībām dekriminalizētu un turpmāk par to varētu sodīt administratīvā kārtā. “Tas mums atvieglotu izmeklēšanas aparātu, jo mūsu prioritāte pirmkārt ir apkarot sevišķi smagos un smagos noziegumus,” skaidro A.Lieljuksis.

A.Lieljuksis uzskata, ka būtu jāievieš tāds administratīvais pārkāpums kā sīka zādzība, kuras robeža būtu trešdaļa minimālās algas. Šobrīd kriminālatbildība draud arī par mantas bojāšanu “no pirmā lata”. “Piemēram, puika izbondzelēja skolai logu. Kurš puika kaut kad kādu logu nav izsitis? Krimināllieta – zādzība no veikala, trīs latu vērta šņabja pudele Kristāls, pats skatījos tādu lietu. Kāds tur kriminālprocess?” uzskata A.Lieljuksis.

VP šīs likumdošanas iniciatīvas gatavojas sniegt Ministru kabinetā, jo Krimināllikuma pilnveidošanas darba grupa šīs idejas ir noraidījusi. A.Lieljuksis izpētījis, ka šādas normas APK ir saglabājušās Lietuvā un Igaunijā, kas būtiski atvieglo sistēmu. Netiktu dekriminalizētas tās zādzības, kas saistītas ar prettiesisku iekļūšanu: dzīvokļu zādzības, no mašīnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

 

POLICIJAS ATSKAITE. 7 MĒNEŠU NOZIEGUMU STATISTIKA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas