Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lielveikali: Grūti prognozēt pārtikas cenu izmaiņas

Skaidrības par to, kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) palielināšana ietekmēs pārtikas cenas lielveikalos, šobrīd nav. Lai gan PVN no 21% tiks paaugstināts līdz 22%, portāla Diena.lv aptaujātie tirdzniecības pārstāvji norāda, ka produktu cenu kāpums būs atkarīgs no ražotāju lēmuma.Ir dzirdēti dažādi izteikumi par to, ka ražotāji centīsies kompensēt PVN pieaugumu, nepaaugstinot cenas, stāsta “Rimi Latvia” pārstāve Zane Eniņa. Viņa norāda, ka gaida konkrētus priekšlikumos no ražotājiem, lai risinātu šo jautājumu.


“Ja ražotāji nolems samazināt savu produktu cenas, tad mēs tās nepaaugstināsim,” informē “Maxima Latvija” pārstāvis Ivars Andiņš. Viņš uzsver, ka šobrīd viss ir pašu ražotāju rokās. Tomēr informācijas par to, kā viņi plāno rīkoties, neesot ne publiskajā telpā, ne paša uzņēmuma rīcībā.


Arī uzņēmums “Palik”, kura zīmolā ietilpst veikali “IKI” un “Cento”, norāda, ka “apzināti cenas celt nav plānots”. Viss būs atkarīgs no ražotājiem. Tomēr skaidrāks šis jautājums varētu būt tikai līdz ar jaunā gada tuvošanos, saka uzņēmuma pārstāve Agnese Upīte-Upeniece.


Ražotāji savā starpā ir konkurenti, un tādēļ par to klusē, stāsta Andiņš. “Viņi skatās, kā rīkosies citi ražotāji. Kā būs tālāk – grūti prognozēt.”


Andiņš norāda uz iepriekšējo PVN paaugstinājumu, kad tas no 18% tika paaugstināts līdz 21%. “Toreiz daļa ražotāju rīkojās tālredzīgi un samazināja savas cenas. Kopumā mūsu statistika rāda, ka cenas paaugstinājās tikai vidēji 1,5% līmenī.”


Tomēr Maxima pārstāvis informē, ka viņu veikalos cenas līdz ar 1. janvāra iestāšanos uzreiz nemainīsies, lai “nav darbiniekiem masveidā jānāk no brīvdienām, lai nomainītu cenas”. Produkti tiks tirgoti ar jauno PVN nodokli, taču sākotnēji to uzņēmums apmaksās pats, tirgojot vēl par iepriekšējām cenām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas