Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Liepāja vēlas cietā kurināmā elektrostaciju

Cietā kurināmā elektrostacijas projekta realizācija ir Liepājas interesēs, tiekoties ar ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu (TB/LNNK) atzina Liepājas domes pārstāvji, apņemoties sekmēt projekta īstenošanu un informēt par to iedzīvotājus. Tuvākajā laikā K.Gerhards apmeklēs arī otru potenciālo stacijas būvniecības vietu - Ventspili.

Tikmēr, pēc vairāk nekā divu stundu garām debatēm un aicinājumiem balsot par Latvijas neatkarību un drošību, atbalstot priekšlikumu uzdot valdībai nekavējoties uzsākt cietā kurināmā elektrostacijas projekta priekšizpēti, Saeimas vairākums tomēr pieslējās gāzes stacijai labvēlīgās Tautas partijas (TP) nostājai un priekšlikumu noraidīja. Kā stāstīja Liepājas mērs Uldis Sesks, potenciālās stacijas atrašanās vietu Liepājā izraudzījies Latvenergo jau pirms vairākiem gadiem, kad pirmoreiz diskutēts par ogļu spēkstacijas būvi. Teritorija ir neapgūta, krūmiem aizaugusi, attālu no dzīvojamiem rajoniem un tai iespējams ērti pievadīt dzelzceļu. U.Sesks uzsver, ka cietā kurināmā elektrostacija ir pilsētas, kura tradicionāli ir nozīmīgs rūpniecisks centrs, interesēs, jo Latvenergo norādījis - piesaistīt vēl kādu rūpniecisku projektu tā var tikai tad, ja pilsētā sāk darboties jaunas ģenerējošās jaudas. Liepājnieki vēlas, lai staciju varētu kurināt ne tikai ar oglēm un biomasu, bet arī ar atkritumiem, salmiem un citiem vietējiem resursiem. Tāpat Liepāja ir ieinteresēta darboties Latvijas-Zviedrijas energotīklu starpsavienojuma projektā, ko bija paredzēts saistīt ar cietā kurināmā elektrostaciju. Izšķirties par vietas izvēli cietā kurināmā elektrostacijai paredzēts līdz 1.septembrim, norādīja K.Gerhards. Tad gads tiks atvēlēts ietekmes uz vidi novērtējumam un sabiedriskajai apspriešanai, seši mēneši - investora atrašanai un pieci gadi - stacijas uzcelšanai. Pēc šīm aplēsēm cietā kurināmā elektrostacija varētu tikt uzbūvēta ap 2015.gadu. Liepājas domes deputāts Uldis Pīlēns (TP) uzsvēra, ka pēc Dānijas pieredzes modernu ogļu elektrostaciju varētu uzcelt vēl īsākā laikā. K.Ger-hards uzsver, ka ar stacijas projekta virzīšanu nekavēsies - viņš joprojām uzskata, ka vajadzīgas abas - gan gāzes, gan cietā kurināmā elektrostacija, lai arī prioritāra ir pēdējā. Diena jau rakstīja, ka nedēļu pēc tam, kad valdība bija nolēmusi turpināt darbu pie abu elektrostaciju projektiem, pēc TP ierosinājuma lēmums tika mīkstināts attiecībā uz ogļu elektrostaciju, un tika svītrota Latvijas-Zviedrijas starpsavienojuma saistīšana ar šo projektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas