Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lietuvas premjers piedāvā izmantot krīzi, lai apvienotu Baltijas ekonomikas

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus piektdien Rīgā notiekošajā 10.Baltijas ekonomikas forumā izteica piedāvājumu izmantot krīzi, lai apvienotu Baltijas ekonomikas ar vienādiem vienkāršiem likumiem un nodokļu regulām, un pievienoties eirozonai ar vienotu ekonomiku, nevis trīs mazāk atvērtām. Viņš gan atzina, ka vienota Baltijas ekonomika ir sapnis, tālāks mērķis, uz ko iet. Viņš pagaidām nezinot, kā to īstenot.

Lietuvas un Latvijas premjeri pauda viedokli, ka jāsāk ar nodokļu sistēmu harmonizēšanu un pakāpeniskai ilgtermiņa attīstībai nepieciešams vienādot uzņēmējdarbības noteikumus. Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (JL) piebilda, ka pirmais solis ir atvieglot preču plūsmu pār mūsu robežām. Savukārt ekonomikas likumdošanu var realizēt pakāpeniski, sākot ar procedūru, atļauju, sertifikātu noformēšanas un izsniegšanas vienādošanu.

Pēc viņa vārdiem, Baltijas valstis varētu izpildīt Māstrihtas kritērijus jau 2011.gadā.

V.Dombrovskis, piektdien uzstājoties 10.Baltijas ekonomikas forumā, arī rosināja Latvijai pieņemt fiskālās disciplīnas likumu līdzīgi Vācijai un Igaunija, lai mazinātu plašo politisko koalīciju spiedienu uz valdību tērēt. Tad būtu noteikts budžeta deficīts, ko valdība drīkst pieļaut, un tas mazinātu burbuļa risku nākamajos izaugsmes gados.

V.Dombrovskis arī norādīja uz, viņaprāt, galvenajām kļūdām ekonomikas augšupejas laikā, proti, nesabalansētu budžetu pie divciparu iekšzemes kopprodukta pieauguma rādītājiem, kā arī pārāk vieglu un bezkritēriju kredītu pieejamību. Valsts neveidoja uzkrājumus un šis ceļš nebija ilgtspējīgs, uzskata premjers.

Straujais algu pieaugums, viņaprāt, bija zināmā mērā objektīvs, jo cilvēki pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) brauca strādāt uz ārzemēm, tādējādi algas nācās celt, lai viņus noturētu. 

Lattelecom vadītājs Juris Gulbis forumā pauda viedokli, ka no 800 valsts funkcijām ir jāsaglabā divas, proti, palīdzība tiem, kam tā ir nepieciešama un kas paši nevar sev palīdzēt, un otra – netraucēt tiem, kas var pelnīt un maksāt nodokļus. Tas mazinātu valdības izdevumus. Viņaprāt, tagad ir svarīgi ātri revidēt funkcijas un nodot daļu no tām biznesam,

Viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka vairāk nekā 700 valsts ierēdņi administrē ES fondus un faktiski šogad nav apstiprināts neviens nozīmīgs projekts šajā jomā. Pēc viņa vārdiem, birokrātija ir ļoti liela un tas kavē procesus.

Latvijas Ministru prezidents gan atzina, ka skolas un slimnīcas tiks optimizētas jau šogad, bet auditi, lai samazinātu aģentūru un iestāžu skaitu, ir paredzēti vien trīs gadu laikā.

Piektdien, 12.jūnijā, Rīgā norisinās Baltijas ekonomikas forums, kurā par Baltijas un Eiropas ekonomiskās krīzes risinājumiem spriež Eiropas Komisijas, Starptautiskā Valūtas fonda, Pasaules Bankas, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, kā arī Baltijas lielāko uzņēmumu un nozaru asociāciju pārstāvji.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas