Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Likuma grozījumi ļautu Šķēles ģimenei ietaupīt līdz pat 300 000 latu

Ja valsts prezidents izsludinās ceturtdien Saeimā apstiprinātos grozījumus Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā, Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles ģimene varētu nopirkt no valsts nomāto 0,3 hektāru lielo zemes gabalu Andrejostā par 300 000 latu lētāk, nekā paredzēja līdzšinējā kārtība.

Šis ietaupījums būs iespējams, pateicoties jaunajiem noteikumiem, kas paredz: atsakoties no privatizācijas, apbūvētu zemi varēs no valsts vai pašvaldības atpirkt par cenu, kas nedrīkst būt zemāka par 2007.gada 31.decembra kadastra vērtību. Līdz šim, ja nomnieks atsacījās zemi privatizēt, viņš to vēlāk varēja atpirkt pēc tā brīža tirgus vērtības, kas nav zemāka par tā brīža kadastra vērtību. Tādi paši likuma grozījumi noteikti arī attiecībā uz neapbūvētu zemi, tikai šajā gadījumā jārīko izsole, kuras cena nedrīkst būt zemāka par kadastrālo vērtību 2007.gada 31.decembrī. Taču, ja zemi atkārtotu izsoļu gadījumā neizdodas pārdot, cena var būt zemāka par zemes kadastrālo vērtību. A.Šķēles ģimenei pieder kontrolpakete uzņēmumā Rīgas jahtu centrs Andrejosta, kas bijušajā ostas teritorijā nomā jahtu piestātni. Privatizācijas aģentūras dati liecina, ka šopavasar šī firma atteikusies privatizēt 0,3 hektārus lielu teritoriju par 1,5 miljoniem latu. Kā iemeslu firma minējusi faktu, ka piedāvātā cena ir par augstu patreizējai tirgus situācijai, Dienai pastāstīja Privatizācijas aģentūras pārstāve Anete Frīdenšteina Brīdiņa.Ja gadījumā A.Šķēles ģimene gribēs zemi iegūt savā īpašumā, tā pēc spēkā esošā likuma būtu jāatpērk par tirgus vērtību, kas nedrīkst būt zemāka par šī brīža kadastra vērtību. Deputāts (JL) Artis Kampars noskaidrojis, ka šīs teritorijas kadastra vērtība ir 105 Ls/m2, kas kopumā būtu 350 tūkstoši latu. Ja spēkā stāsies jaunie likuma grozījumi, viņa ģimenei būs jāmaksā vien 50 000 latu, jo pērn šīs zemes kadastra vērtība bija 15 Ls/m2. Partija Jaunais laiks uzskata, ka šie grozījumi tiek lobēti, lai tādi lieli valsts zemes nomnieki, kā jau minētā A.Šķēles ģimene, varētu par lētāku naudu iegūt to savā īpašumā. Tai pat laikā uzņēmēji un nekustamo īpašumu tirgus eksperti norāda, ka privatizācijai noteiktā cenas vērtība vairs neatbilst patreizējai tirgus situācijai. Deputāts Dzintars Zaķis (JL) uzskata, ka jaunie likuma grozījumi ir pretrunā ar tiesiskās paļāvības principu, jo noteiktai grupai īpašnieku patlaban tiek dotas iespējas daudz izdevīgāk tikt pie īpašumiem. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas vadītājs Oskars Spurdziņš (TP) opozīcijai iebilst, jo minimālā cena nenozīmējot to, ka par šādu summu zeme arī tiks realizēta, ziņo Delfi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas