Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

LM: "māmiņu algas" varētu samazināt, bezdarbnieku pabalstus skart nedrīkst

62% ģimeņu Latvijā neatbalsta finanšu ministra Einara Repšes (JL) priekšlikumu, lai “māmiņu algas konsekventi būtu māmiņu, nevis tētiņu algas". Šādus datus izplatījusi organizācijas _Māmiņu klubs _vadītāja Sandija Salaka pēc vairāku simtu ģimeņu aptaujāšanas visā Latvijā. 8% uzsvēruši, ka atbalsta izmaiņas ar nosacījumu, ka tas reāli spēs glābt valsti no bankrota.

Māmiņu algas jeb vecāku pabalstu līdz bērna gada vecumam maksā vienam no vecākiem algas apmērā. Grozījumi vairākos likumos paredz, ka no 2008.gada 1.janvāra jaundzimušo māte vai tēvs var saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no sociālo iemaksu algas. Pabalstam nav noteikta maksimālā robeža. Vecāku pabalsta ieviešanu iniciēja Bērnu un ģimenes lietu sekretariāts, kas bija LPP/LC pārziņā.

Labklājības ministrijā Dienu.lv informēja, ka vecāku pabalstu šā gada martā saņēma 17 594 cilvēki, no kuriem 9723 bija sievietes, bet 7871 vecākupabalsts tika aprēķināts pēc tēva algas.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) apliecināja, ka ministrija uzskata, ka strādājošo vecāku pabalstus par bērnu tā pirmajā gadā varētu samazināt. Pagaidām ministrija nerunā par iespēju noteikt, ka vecāku pabalstu turpmāk varētu saņemt tikai māmiņas, taču pieļauj, ka varētu noteikt pabalsta "griestus" strādājošjiem vecākiem.

"Šī pabalsta apmērs  visdrīzāk netiks saglabāts pilnā apmērā. Iespējams, tiks noteikta konstanta  summa, noteikti  griesti,  izmaiņas  saņemšanas  termiņā,” pavēstīja ministrs. Kas mainīsies, varētu tapt skaidrs nākamajā nedēļā.

Ministrs U.Augulis uzsvēris, ka bezdarbnieku pabalsti netiks skarti, jo tas būtu “kā  uzticības zudums vispār jebkādam sociālo iemaksu veikšanām, kas tikai pasliktinātu situāciju valstī”.

Māmiņu Kluba aptaujā noskaidrojies, ka galvenie iemesli, kāpēc māmiņu alga kārtota uz tēva vārda - tēvs pelna vairāk nekā māmiņa, māmiņām nebija legālu ienākumu, kā arī māmiņa bija mājsaimniece.

Ņemot vērā valsts ekonomisko stāvokli vecāku aptaujā noskaidrots, ka varētu apsvērt ideju atgriezties pie agrākas normas par pabalsta griestiem vai arī pilnu šo pabalstu maksāt tikai pie nosacījuma, ka tik tiešām viens no vecākiem atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, lai nebūtu situācija, kad abi vecāki strādā, turpina iegūt ienākumus un vēl saņem pabalstu.

Tomēr lielākā daļa vecāku uzskata, ka uz pabalstu jābūt tiesības pieteikties arī tēvam, jo, "pirmkārt, māmiņa viena bērnu nevar radīt, otrkārt, valsts sociālās apdrošināšanas obligātas iemaksas veic arī potenciālie tēvi," teikts kluba paziņojumā.

(papildināta ar U.Auguļa teikto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

fgfg

Pēdējos gados māmiņu algas pārvērtušās par tētiņu algām.

Einārs Repše. Lasiet plašāk


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas