Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LRA nepanāk neuzticības izteikšanu Čakšai

Saeimas vairākums šodien noraidīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) rosināto priekšlikumu par neuzticības izteikšanu veselības ministrei Andai Čakšai (ZZS). Opozīcijas pārstāvji debatēs uzsvēra, ka ministrei jāuzņemas atbildība par problēmām veselības aprūpē, tajā skaitā par medicīnas pakalpojumu pieejamības grūtībām un e-veselības sāgu.

LRA pārstāve, deputāte Silvija Šimfa uzsvēra, ka var secināt, ka ministre nevada ne ministriju, ne procesus, ne sistēmu. "Vai un kāpēc vajag tādu izpildvaru, kas netiek galā ar saviem pienākumiem," taujāja opozīcijas politiķe. Šimfa akcentēja, ka veselības aprūpes sistēmas darbībai ar "balstot un bīdot" palīdz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS). Opozīcijas deputāte akcentēja, ka atbilstoši veselības pakalpojumu nav pieejami 26% cilvēku, lai gan vidēji Eiropas Savienībā (ES) šis daudzums ir 5% - tam par iemeslu ir gan ģeogrāfiskā nepieejamība, gan tas, ka sabiedriskais transports, kursē reti un neērtā laikā.

Šimfa pērn pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu nodēvēja par nesekmīgu mēģinājumu risināt problēmas. Atsevišķas līdz šim paveiktās lietas ir reducējušās uz tūlītēju vajadzības apmierināšanu, bet ne ilgtspējīgas sistēmas izveidošanu, uzsvēra politiķe. Deputāte vērsa uzmanību, ka, ja līdz šim problēmas varēja attaisnot ar finanšu trūkumu, tad papildus piešķirtie līdzekļi to vairs neļauj darīt - tādējādi LRA pārstāve vērsa uzmanību sistēmas neefektivitātei.

Šimfa arī akcentēja, ka nepilnu divu gadu laikā Čakša nav spējuši apliecināt, ka samērīgā laikā efektīvi spēs atrisināt e-veselības sāgu, kas joprojām turpinās, tāpat ministre neesot ieinteresēta donoru dzimumšūnu biznesa jomas sakārtošanā, kam uzmanību ir pievērsusi Saeimas atbildīgā komisija.

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) pārmeta ministrei 1,85 miljonu eiro piešķiršanu "kaut kāda veida mistiskām datu bāzēm", kas paredzēšot, ka atalgojums IT speciālistiem pārsniegs valsts augstāko amatpersonu saņemto algu. Tas apliecinot, ka ministre nezinot, ar ko nodarbojas ministrijas vadības pārstāvji. Politiķis arī pauda, ka Čakša šodien vairāk nekā pusstundu esot lasījusi vai nu ministres biroja vadītāja Andreja Panteļējeva (LZP) vai kopā "sarakstītos tekstus".

Kaimiņš arī akcentēja e-veselības darbības nodrošināšanai jau nepieciešami papildus līdzekļi, lai gan sistēma nodarbojas "tikai un vienīgi" ar recepšu un slimības lapu izrakstīšanu, neizmantojot visas tās iespējas.

Deputāts Mārtiņš Šics (LRA) akcentēja, ka LRA ieskatā veselības ministre ir jāatlaiž un jāatlaiž nekavējoties, "kamēr vēl nav nodarīts neatgriezenisks kaitējums, sabiedrības veselības apdraudējums ministres (..) nesaimnieciskās un neprofesionālās darbības dēļ". Parlamentārietis pauda, ka ir piešķirti ievērojami papildu līdzekļi, kurus ministre nav spējīga izmantot lietderīgi.

Šics norādīja, ka situācija pasliktinoties, uzlabojumu nav un neapmierināti ir gan pacienti, gan mediķi. Politiķis norādīja uz milzīgajām rindām pie ārstiem uz izmeklējumiem, kā arī to, ka pacienti ar retām un smagām diagnozēm palīdzību saņem novēloti vai nemaz.

Savukārt Čakša debatēs norādīja, ka veselības aprūpes sistēma vēl ir ļoti tālu no ideāla, bet ir redzama pozitīva dinamika un patlaban tā piedzīvo svarīgu izrāviena brīdi.

Čakša akcentēja, ka nozarē ir paveikts pietiekoši daudz, lai droši varētu teikt, ka politiķe ir attaisnojusi Saeimas sniegto uzticības avansu, pirms diviem gadiem viņu apstiprinot amatā. Ministre uzsvēra, ka deputātu atbalstītais dāsnais ieguldījums veselības aprūpē, kas nodrošināja lēcienveida līdzekļu palielināšanos gandrīz 300 miljonu eiro apmērā, palīdzējis īstenot vairākus uzlabojumus.

Politiķe atgādināja, ka, stājoties amatā, viņai bija mazs pamats optimismam, jo nozare tika finansēta pēc pārpalikuma principa. Ministre norādīja, ka Latvijā veselības aprūpei pirms vairākiem gadiem tika atvēlēti 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Eiropas Savienībā (ES) bija vidēji 9,9% no IKP.

Viņa piebilda, ka finansējums uz vienu cilvēku veselības aprūpes nozarē ir pieaudzis no 395 eiro 2015.gadā līdz 565 eiro pašlaik. Taču citās Eiropas valstīs atvēlēts lielāks finansējums, kas apliecina, cik dziļā krīzē joprojām ir veselības aprūpe, pauda Čakša piebilstot, ka pašlaik nozare piedzīvo svarīgu izrāviena brīdi. Ministre arī pauda pārliecību, ka šodienas balsojumā Saeimā saņems pārliecinošu pilnvarojumu savam darbam.

Kā ziņots, LRA rosināja Saeimu balsot par neuzticības izteikšanu Čakšai.

LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga iepriekš paudusi viedokli, ka veselības ministres "nekaunīgais pieprasījums par papildu līdzekļu piešķiršanu jau tā neveiksmīgajai reformai ir pēdējais piliens". "Tas tikai apliecina, ka Veselības ministrija (VM) reformu sākusi bez nepieciešamajiem aprēķiniem - ministrijai nav bijis un joprojām nav priekšstata ne par realizācijas izmaksām, ne ietekmi uz sabiedrības veselību. Kļūdaini aprēķini par nepieciešamajām apdrošināšanas iemaksām, ministrijai nezināms cilvēku skaits, kuri paliks bez pilnvērtīgas veselības aprūpes un, visbeidzot - nav garantijas, ka arī pēc pieprasīto iemaksu veikšanas iedzīvotāji saņems kvalitatīvu un savlaicīgi sniegtu medicīnisko palīdzību," pauda Kleinberga.

Politiskā spēka paziņojumā uzsvērts, ka ir skaidrs, ka "ministre jau sen nepārvalda situāciju un viņas vadībā iestādē nespēj veikt uzticētos pienākumus".

Valdība atļāva piešķirt VM no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas