Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LSBA: ar nodokļu paaugstinājumu valsts veicinās nelegālās azartspēles

Saeimas Budžeta un finanšu komisijā rosinātais priekšlikums dubultot nodokli azartspēlēm ne vien nenesīs pozitīvu fiskālo efektu, bet tā vietā būtiski palielinās nelegālo azartspēļu apjomu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) padomnieks Arnis Marcinkēvičs.

"Ir jābeidz dzīvot utopiskos pieņēmumos, ka dubultojot nodokļus, automātiski palielināsies arī nodokļu ieņēmumi. Šī brīža ekonomiskajā situācijā tam nav loģiska pamatojuma, īpaši pie nosacījuma, ja nodokļu ieņēmumi no azartspēļu nozares samazinās," norādīja LSBA padomnieks A. Marcinkēvičs.

Ja priekšlikumu dubultot nodokli virzīs tālākai izskatīšanai, spēļu asociācija vērsīsies pie starptautiskajiem aizdevējiem - gan Eiropas Komisijas, gan Starptautiskā Valūtas fonda, lai "informētu par atbildīgo iestāžu nevēlēšanos risināt problēmas pēc būtības," skaidroja A. Marcinkēvičs.

LSBA vairākkārt vērsusi uzmanību par nepieciešamību sakārtot tiesisko regulējumu azartspēļu organizēšanai internetā. Asociācija uzskata, ka sakārtojot šo jomu, valsts iegūtu papildu ieņēmumus vairāku miljonu latu apmērā.

LSBA atgādināja, ka pagājušā gada nogalē Valsts policijas darbinieki kopā ar Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju Rīgā kādas mājas pagrabā atklāja nelegālu kazino, kas iespējams darbojies pat nepilnu gadu, tādējādi valstij nodarot vairāku simtu tūkstošu latu zaudējumus. "Valsts dara visu iespējamo, lai radītu labvēlīgus apstākļus nelegālo azartspēļu uzplaukumam," uzsvēra A. Marcinkēvičs.

LSBA vienlaikus norādīja, ka nodokļa paaugstināšana, iepriekš par to nebrīdinot nozares uzņēmumus, ir tiesiskās paļāvības principa pārkāpums. Nozares uzņēmumi ir veikuši būtiskas investīcijas, iegādājoties licences darbam spēļu biznesā, kā arī plānojuši naudas plūsmu un nodokļu maksājumu apjomus. "Strauja nodokļu celšana var radīt risku, ka daudzi uzņēmumi lems par uzņēmējdarbības izbeigšanu, kā rezultātā tiks papildinātas jau tā lielās bezdarbnieku rindas vai no Latvijas aizceļojošo cilvēku skaits," atzina A. Marcinkēvičs.

Salīdzinot ar 2009. gadu, ieņēmumi valsts budžetā no izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa pērn ir samazinājušies par 23,6%, savukārt azartspēļu nodoklis pašvaldību budžetos samazinājās par 25,8%. Nozarē 2010. gadā bija nodarbināti 3512 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas