Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LVRTC pauž gatavību nodrošināt balsošanu vēlēšanās elektroniski

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) publiski paudis gatavību nodrošināt iespēju jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās balsot elektroniski. Tas nozīmē, ka vēlētājiem vairs nevajadzētu obligāti iet uz iecirkņiem un stāvēt rindās, kā arī būtiski tiktu vienkāršota rezultātu apkopošana.LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta uzsver uzņēmuma līdzšinējo pieredzi e-paraksta sniegšanā, kā arī tehnisko nodrošinājumu, kas ir LVRTC rīcībā, tādēļ "varam apgalvot, ka esam gatavi piedāvāt šādu risinājumu".

"Turklāt mums ir pietiekami daudz laika, lai jauno instrumentu pārbaudītu un jau uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām nodotu Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā," sacīja J.Bokta.CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzīst, ka beidzot jāsāk strādāt pie e-vēlēšanu ieviešanas. "Kārtējās pašvaldību vēlēšanas ir paredzētas 2013.gadā, kas nozīmē, ka šis ir īstais brīdis, lai sāktu diskutēt par šādu iespēju, jo tehnoloģijas mūsdienās nav galvenais šķērslis interneta balsošanas ieviešanai," sacīja A.Cimdars. Šādai iniciatīvai ir nepieciešams vispirms likumdevēja atbalsts un grozījumi vēlēšanu likumos, kā arī "jānoskaidro, cik gatavi uzticēties vēlēšanu rezultātiem, kas iegūti, balsojot internetā, ir Latvijas vēlētāji". LVRTC uzsver, ka tā rīcībā jau šobrīd ir tāds tehniskais nodrošinājums, kas ļauj pārliecināties par konkrēta cilvēka personību elektroniskajā vidē, savukārt laika zīmoga lietojums ļauj precīzi pateikt, kad šī persona attiecīgās aktivitātes ir veikusi. Uzņēmums norāda, ka, pielāgojot esošo drošo e-parakstu, kā arī papildus, sadarbībā ar nozares ekspertiem un CVK izstrādājot balsošanas vietnes mehānismu un paredzot, ka tajā nebūs iespējams saistīt konkrētu vēlētāju ar viņa izdarīto izvēli, LVRTC tehnoloģisko bāzi ir iespējams izmantot e-vēlēšanu nodrošināšanai.E-balsošanas priekšrocības - persona aizsargāta ar PIN kodu, kuru nezina neviena trešā puse. E-balsojums arī mazina balsu uzpirkšanas iespēju, jo iecerēts īstenot tādu risinājumu, kur vēlētājs var pilnībā mainīt vai koriģēt savu brīvo gribu atvēlētā vēlēšanu laika norises ietvaros.Izmantojot iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu datus, iespējams arī segmentēt katru balsotāju pēc attiecīgā reģiona, tādējādi mazinot balsošanas "tūrisma" praksi. E-vēlēšanas arī būtiski paātrina un atvieglo balsu skaitīšanas procesu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas