Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Maisam gals vaļā. Dziesmusvētku smarža jau jūtama

Rīgā sabrauc Dziesmu un deju svētku dalībnieki. Notiek mēģinājumi un pirmie kuriozi


Talsnieki pēc dāvanām ierodas ar atkritumu mašīnu policistu pavadībā

Dziesmu svētku oficiālā atklāšana notiks svētdien, taču jau šajās dienās Rīgā no malu malām saplūst dziedātāji un dejotāji uz mēģinājumiem. Dalībnieki ir pamanāmi sabiedriskajā transportā pēc spilgtām atšķirības zīmēm vai vienas krāsas kolektīva krekliņiem, citi rīdzinieki tuvojošos svētku klātbūtni izjūt, saskaroties ar aizvien jauniem satiksmes kustību ierobežojumiem. Kamēr koristi mēģina, par labsajūtu viņu pagaidu mājvietā skolās rūpējas gan pavāri, gan policisti.

Rīgas Doma kora skolā, kur saimnieko Maiga Viļķina, šogad uzņem 400 deju kolektīvu un koru dalībniekus, kā arī desmit keramiķus no Rēzeknes rajona. Ceturtdienas vēlā vakarā skola ir gandrīz tukša, visi Mežaparkā mēģinot, vienīgie Rēzeknes rajona pārstāvji bija trīs jauktā kora Trejkola dalībnieki Jānis, Armands un Līga, kas jau bija paspējuši iekārtoties 60 cilvēku korim atvēlētajā zālē.

"Viņi ir karognesēji, pārējie brauks vēlāk, jo jauktajiem koriem mēģinājumi sākas tik sestdien," stāsta skolas saimniece. Līdz pat 8.jūlijā notiekošajam koru konkursam gan nekādas delverības koristiem nav gaidāmas — smags darbs nebeidzamos mēģinājumos. Saimniece par lielo skolas viesu skaitu neuztraucas — Rēzeknes rajona pārstāvji šajā skolā ir gaidīti katros Dziesmu un deju svētkos. "Viņi jau ir savējie! Kādas balles viņi prot taisīt — dzied un dejo, ne par ko nav jāuztraucas — es esmu pilnīgi mierīga," nosaka M.Viļķina. Virtuvē tikmēr aktīvi darbojas ēdnīcas direktore Inese Buliņa un šefpavēre Oksana, gaidot dalībniekus atpakaļ ar vakariņām jau stipri pēc pusnakts. Skolas virtuvē gaida pat pašceptas smalkmaizītes no konditorejas.

Rīgas Imantas vidusskolā jau tradicionāli mājas atraduši Talsu rajona dziedātāju un dejotāju kolektīvi — kopumā apmēram 1200 cilvēku. Lai visi dalībnieki justos lieliski, nevienam nebūtu jāguļ skolas trepēs vai jāuztraucas par kolektīvu dalībnieku drošību un veselību, Talsu rajonam seko darba grupa. 14 cilvēku lielā, pašu iesauktā "orgkomiteja", kurā ietilpst arī divi mediķi un seši policisti, gādās par saviem novadniekiem visas desmit dienas līdz pat dziesmu svētku beigām. Kad ierodas Diena, policisti skatās filmas. "Kaut kā jau tas brīvais laiks būs jāīsina, bet pārsvarā būs jāstrādā tādā kā pastiprinātā režīmā kazarmu apstākļos," Dienai stāsta Normunds Kamols, "pašu svētku norisi visdrīzāk redzēsim televizorā tepat skolā." Policisti uzskata, ka daudz darba nebūšot, parasti jau ir nelielas domstarpības ar vietējiem, bet tās ātri tiek atrisinātas.

Darba grupas uzdevums ir uzmanīt, lai visi visur paspēj, viss būtu kārtībā un dalībniekiem būtu jāuztraucas tikai par savu uzdevumu — sniegt koncertus. Taču jau pirmā dienā nav pagājusi bez kurioziem. "Dalībniekiem domātās dāvanu kastes aizņēmušas tik daudz vietas, ka no Dziesmu svētku biroja līdz vidusskolai tās varējām nogādāt tikai ar lielo atkritumu mašīnu," Dienai stāsta Talsu rajona kultūras nodaļas vadītāja Dzintra Eglīte, "tā kā tāda pāri Vanšu tiltam nevar braukt, tad mūs pavadīja policistu kolonna ar sirēnām. Tieši iepretim Rīgas pilij, kur saņēmām kastes, policisti viņas krāmēja atkritumu mašīnā, es komandēju parādi un pēkšņi nāk Raimonds Pauls: "Ho — ho!, Kāda Kurzemes saule ieradusies.. un vēl ar apsardzi!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas