Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Marhelam pēc dienesta pārbaudes izsaka piezīmi, amatu pats atstāj Jirgens

Pēc dienesta pārbaudes par nepatiesas informācijas sniegšanu saistībā ar līdzekļu izlietojumu drošības pasākumiem pasaules hokeja čempionātā Rīgā, Valsts policijas (VP) vadītāja pienākumu izpildītājam Arvīdam Marhelam izteikta piezīme.

Atlūgumu savukārt uzrakstījis Valsts policijas Sabiedriskās drošības pārvaldes priekšnieks Alnis Jirgens, kurš par darbu čempionāta laikā saņēmis prēmiju, taču darbiniekiem prēmiju un piemaksas aizstājis ar brīvdienām. Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (Latvijas Pirmā partija) uzskata, ka Jirgena atlūgums ir tiešā mērā saistīts ar dienesta pārbaudi par līdzekļu izlietojumu čempionāta laikā.

"Tas noteikti ir saistīts ar šo izmeklēšanu, jo viņa pārraudzībā bija tie policisti, kas nesaņēma prēmiju. Viņam noteikti sirdsapziņa neļāva turpināt darbu," teica Jaundžeikars otrdien LNT raidījumam "900 sekundes" un atzina, ka Jirgena atlūgums ir loģisks solis.

Iekšlietu ministrijas preses un sabiedrisko attiecību departamentā aģentūru BNS informēja - dienesta pārbaudē atklājies, ka Marhels iepriekš medijiem paudis nepatiesu informāciju par policistiem paredzēto atalgojumu par darbu pasaules hokeja čempionāta laikā Rīgā.

Dienesta pārbaudes komisija ieteikusi Marhelam izteikt piezīmi un bargāku sodu piemērot neiesaka tamdēļ, ka viņš bijis tikai VP priekšnieka pienākumu izpildītājs un varēja arī precīzi nepārzināt finansējuma jautājumus. Dienesta pārbaudē konstatēts, ka Marhela izteikumi LNT raidījumā 900 sekundes, ka visi hokeja čempionāta drošības pasākumos iesaistītie policisti ir saņēmuši piemaksas, nav patiesi. Jirgens devis rīkojumu hokeja čempionātā biroja darbiniekiem nostrādātās virsstundas kompensēt ar brīvdienām jūnijā. taču VP pavēle liedz iespēju aizstāt piemaksas par virsstundu un papildu darbu aizstāt ar brīvdienām.

Turklāt no Jirgena paskaidrojumiem izriet, ka komandu eskortēšana un spēļu norises vietām nav hokeja čempionātā veicamie drošības pasākumi, līdz ar to ceļu policijas darbiniekiem piemaksas naudā netika izmaksātas.

Kā vēl viens pamatojums šādu piemaksu nemaksāšanai bijis tas, ka šie policijas darbinieki esot veikuši arī citus ar čempionātu nesaistītus pienākumus. Taču pārbaudē secināts, ka, nosakot piemaksas pašam Jirgenam, netika vērtēts kuras no šīm stundām viņš veica pienākumus saistībā ar čempionāta drošības pasākumiem, bet kuras valsts svētkos un ikdienā.

Turklāt tāda pati pieeja - nevētījot, kur un par ko saņemtas piemaksas nostrādātajās virsstundās un naktsdarbos, attiecinātas uz Jirgena tuvākajiem padotajiem un virkni citiem VP centrālā aparāta darbiniekiem, norādīja IeM preses un sabiedrisko attiecību departamentā. Tādejādi policistiem piemaksas faktiski tika noteiktas un izmaksātas pēc atšķirīgiem principiem, kas ir pretrunā ar administratīvā procesa likumu. Tāpat Marhels sabiedrībai sniedzis nepatiesu informāciju, norādot, ka Valsts policija čempionāta izdevumu segšanai saņēmusi tikai 244 000 latus.

"Marhela intervijas laikā uzdoto jautājumu un atbilžu kontekstā sabiedrībai pēc būtības tika sniegta maldinoša informācija par piešķirtajiem finanšu līdzekļiem, nekā policijai atļauts. Turklāt Marhels, balstot savas atbildes uz finanšu aprēķiniem, nepaskaidroja, ka viņa nosauktās summas ir aptuvenie izdevumi, nevis izdevumu segšanai iedalītais," pausts dienesta pārbaudes atzinumā. Patiesībā policijai bija piešķirti 618 tūkstoši latu.

Tāpat netika pieminēts, ka atalgojumu izmaksām vien pieejamās, bet neizmantotās finanses pārsniedza Marhela pieminētos 244 tūkstošus latu, jo čempionātā kopumā likuma sargiem bija paredzēts algās izmaksāt līdz 366 662 latiem, bet patiesībā policisti par padarīto saņēma tikai 97 451 latus

Tajā pašā laikā Marhela spēja precīzi minēt finanšu līdzekļu uzskaitījumus līdz pēdējam santīmam, liecina, ka viņš pirms intervijas zināja par atšķirībām summu apmērā un statusā, bet apzināti minēja neprecīzu finanšu uzskaitījumu, radot nekorektu un nepatiesu situācijas atspoguļojumu. Izvērtējot Marhela rīcību, dienesta pārbaudē atzīts, ka viņs ar saviem izteikumiem grauj un diskreditē policijas prestižu.

Lemjot par Marhelam piemērojamo disciplinārsodu, ņemta vērā viņa nevainojamā dienesta gaita un vairākkārtēji apbalvojumi, gan tas, ka VP priekšnieka pienākumus viņš pildīja otro dienu un valsts policijas finansēšanas jautājumu organizēšana neietilpst viņa tiešo pienākumu veikšanā, tāpēc attiecīgi nav piemērojami bargi disciplinārsodi. Prēmiju par darbu čempionāta laikā saņēmis arī Jirgens. Viņš uzrakstījis atlūgumu.

Iekšlietu ministrijas stratēģijas departaments pārbaudi sāka pēc Marhela it kā nepatiesiem izteikumiem medijos saistībā ar policistiem paredzēto atalgojumu par darbu pasaules hokeja čempionāta laikā Rīgā. Marhels medijiem skaidroja, ka no valdības solīto miljons latu vietā saņemti vien 244 000 latu, no tiem 97 000 latu samaksāti policistiem par papildu darbu, naktsdarbu un virsstundām. 25 000 latu bijuši nepieciešami sociālajiem maksājumiem, pārējā nauda izlietota degvielai, tehniskajiem izdevumiem un rajonu policijas pārvalžu darbinieku komandējumu samaksai. Marhels izteicies, ka neviens no policistiem, tostarp Valsts policijas (VP) priekšnieks Jānis Zaščirinskis, nav saņēmis prēmijas, bet VP Rīgas Galvenās policijas pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aivars Grigulis no prēmijām atteikušies.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas