Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Māris Zanders. Diemžēl neizbēgami

Dīvainā pasaulē dzīvojam. No vienas puses, dziļa neticība t. s. autoritātēm, amatpersonām, bet, no otras puses, atvērtība sensācijām. Ja runājam par pēdējām, tad te panika par finanšu institūciju stabilitāti draudzīgi iekļaujas vienā tematiskā virknē ar tēzēm par kārtējo pasaules galu, Godmaņa slavenajām slepenajām villām ārzemēs, kārtējo «zinātnieku atklājumu» par ilgāku dzīvi veicinošo pārtikas produktu, Bušu kā īsto 11. septembra uzbrukumu plānotāju, visas pasaules datoru «uzkāršanos» tūkstošgades mijā utt. Argumentus var atrast vienmēr un ikvienai «informācijai».

Swedbank gadījumā šo iracionālo situāciju papildina Latvijas sabiedrības lielas daļas pārliecība, ka mūsu likteni izlemj kaut kur ārpusē - vai nu Valūtas fonds, vai Obamas un Putina slepenā vienošanās, vai skandināvi. Un no šiem aizjūras kungiem jau var sagaidīt jebkādas cūcības pret Latviju... Plus priekšstats par to, ka šodienas ekonomisko krīzi pasaulē vispār izraisījušas bankas un negantie spekulanti, kas tikai pastiprina neuzticību pret finanšu nozari.

Patiesībā ir bezjēdzīgi nosodīt vai ironizēt par ļaudīm, kuri metas izņemt naudu no bankas - viņu rīcība nav ne par matu dumjāka par profesionālu biržu brokeru «loģiku» - vieni tic labi informētai «paziņai, kurai savukārt ir paziņas tajā bankā», citi - matemātiskiem modeļiem vai reitingu aģentūrām. Galu galā var apbrīnot arī pašu banku iracionālismu, ik pēc laika sapumpējot naudu kārtējā burbulī tā, it kā nebūtu bēdīgas pieredzes un veselā saprāta. Un nav arī tā, ka Latvijas cilvēki būtu kaut kā īpaši viegli iespaidojami vai nervozi: ja sabiedrībā ir priekšstats, ka elite nerunā patiesību, tad iemesls panikai var būt jebkāds: sākot ar avāriju atomelektrostacijā, beidzot ar saindēšanos ar spāņu gurķiem.

Jāsecina, ka šai problēmai nav ātru risinājumu - elite mūsdienās ir tā pieradusi paļauties uz savu kompetenci un selektīvi izsniegt informāciju, tik daudz ir melots, ka uzticību var atgūt tikai desmitgades, divu laikā. Līdz tam - neformālie informācijas avoti, pat ja tie ir patiesībā dezinformācijas izplatītāji, dzīvi ietekmēs ļoti tieši un vērienīgi. Tas ir neizbēgami - jo pasaule kļūst sarežģītāka, attiecīgi zināt «kā tad īsti ir» arvien grūtāk, komunikācijas iespējas - arvien plašākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas