Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Maxima veikalos kādu laiku valdīs klusums

Par blakustiesību atlīdzības nemaksāšanu SIA Maxima Latvija veikaliem visā valstī uz laiku aizliegts atskaņot mūziku. Šādu lēmumu pieņēmusi Rīgas rajona tiesa, raksta db.lv.

Tiesa apmierinājusi biedrības Latvijas Izpildītāju un Producentu apvienības (LaIPA) pieteikumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu prasībā pret SIA Maxima Latvija par zaudējumu kompensācijas piedziņu izpildītājiem un fonogrammu producentiem un aizliegt publiski atskaņot fonogrammas SIA Maxima Latvija veikalos līdz brīdim, kad puses būs noslēgušas līgumu par atlīdzības samaksu.

«Tiesas lēmums ir pirmais šāda veida precedents Latvijā blakustiesību pārkāpumu gadījumos, kad tiek piemērots pagaidu aizsardzības līdzeklis, saskaņā ar kuru ir aizliegts publiski atskaņot fonogrammas līdz ir noslēgts līgums par atlīdzības samaksu», apmierināta ar tiesas lēmumu ir advokāte Līga Fjodorova.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība sarunas ar SIA Maxima Latvija pārstāvjiem risinājusi kopš 2005. gada maija, kas liecina, ka SIA Maxima Latvija apzinās savu pienākumu veikt atlīdzības samaksu par mūzikas atskaņošanu savos veikalos, taču šo pienākumu nav pildījusi.

SIA Maksima Latvija vairākkārtīgi aicināta uz pārrunām, lai panāktu līguma noslēgšanu ar LaIPA  par mūzikas likumīgu izmantošanu, taču līgums tā arī nav noslēgts. Nespējot panākt uzņēmēja godprātīgu attieksmi un izveidot savstarpēji izdevīgu sadarbību, LaIPA valde pieņēma lēmumu iesniegt prasību tiesā pret SIA Maxima Latvija par zaudējumu kompensācijas piedziņu izpildītājiem un fonogrammu producentiem un pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu – aizliegumu publiski atskaņot mūziku SIA Maxima Latvija veikalos, līdz brīdim, kad puses būs noslēgušas līgumu par atlīdzības samaksu.

«LaIPA ir bijusi pārmēru pacietīga un pretimnākoša pret SIA Maxima Latvija, piecus gadus mēs esam centušies panākt konstruktīvu dialogu, vairākkārtīgi aicinot uz sarunām, lai vienotos par legālu mūzikas izmantošanu uzņēmējdarbībā. Publisku mūzikas atskaņošanu Latvijā regulē Autortiesību likums, LaIPA veic tikai blakustiesību atlīdzības administrēšanu un kontrolē, lai, publiski atskaņojot mūziku, tiktu veikta blakustiesību atlīdzības samaksa. Ja uzņēmējs nenorēķinās par elektrību – viņam taču arī to atslēdz vai ne? Turklāt ne jau pēc 5 gadiem. LaIPA vienmēr iestājusies par savstarpēju cieņu un izpratni starp tiesību īpašniekiem un mūzikas fonogrammu izmantotājiem publiskā izpildījuma vietās. Lēmums iesaistīt tiesu nebija viegls, bet SIA Maxima Latvija rada milzīgus zaudējumus mūzikas izpildītājiem un fonogrammu producentiem un mēs vairs neredzējām citu iespēju, kā pārtraukt šo nekaunību un aizstāvēt LaIPA biedru intereses», situāciju skaidro LaIPA valdes priekšsēdētājs Rimants Liepiņš.

“Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai LETA norāda, ka lēmumu līdz tarifu nolīgšanai pārtraukt mūzikas atskaņošanu veikalos uzskata par prettiesisku, Latvijas likumiem neatbilstošu un tāpēc pārsūdzēsim. “Līdz tiesa lems par pārsūdzību, mūziku pārtrauksim atskaņot. Ticam, ka tiesas lēmums būs mums labvēlīgs, jo mūsu pusē ir likums,” teic I.Andiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas