Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Medikamentus 100% apmērā nekompensēs - ieviesīs 50 santīmu līdzmaksājumu

Ieviešot pacientu līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par katru līdz šim pilnībā kompensējamo medikamentu recepti, Veselības ministrija (VM) būtībā atteiksies no šo medikamentu kompensēšanas 100% apmērā, jo pacienta samaksātie 50 santīmi tiks atrēķināti no zāļu gala cenas. 

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē apstiprināja, ka VM plāno nākamgad ieviest simbolisku pacientu līdzmaksājumu par katru līdz šim 100% apmērā kompensējamo zāļu recepti, lai "veicinātu racionālu zāļu lietošanu un uzkrājumu neveidošanos". Šis līdzmaksājums gan netikšot prasīts no trūcīgajiem iedzīvotājiem. 

Muciņš arī informēja, ka pacienta samaksātie 50 santīmi paliks aptiekā, kur iegādātas kompensējamās zāles, un tiks atrēķināti no medikamenta gala cenas. "Piemēram, ja medikaments maksās deviņus latus, valsts segs 8,5 latus, bet pacients - 50 santīmus," viņš paskaidroja. 

Šis VM ierosinājums izpelnījās Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" kritiku. Organizācijas veselības politikas koordinatore Iveta Neimane norādīja, ka "Sustento" pēdējās dienās saņemts daudz satrauktu zvanu par šo jautājumu no cilvēkiem, kuri raizējas, ka nevarēs šo līdzmaksājumu samaksāt. 

Neimane pauda viedokli, ka ar līdzmaksājuma ieviešanu VM vēlas lāpīt budžeta caurumus, nevis disciplinēt zāļu lietotājus. Turklāt bieži vien pacientiem katru mēnesi jāiegādājas vairākas zāles - gan pilnībā, gan daļēji kompensējamas, gan tādas, kas jāiegādājas tikai par savu naudu, un dažos gadījumos šie izdevumi pārsniedz 50% no cilvēka ikmēneša ienākumiem. Tādēļ pastāv liela iespēja, ka daudzi vienkārši atteiksies no zāļu lietošanas, bet valsts budžetā ienāks mazāk nekā plānotie 600 tūkstoši latu, uzsvēra eksperte. 

Viņa piebilda, ka būtu arī jāievieš griesti, par cik receptēm mēnesī cilvēkam būtu jāmaksā 50 santīmu līdzmaksājums. 

Savukārt komisijas deputāts Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs") izteicās, ka aptiekas ieviesto līdzmaksājumu sāks izmantot sevis reklamēšanai, piedāvājot pacientiem to segt no aptiekas kabatas. 

Pēc aģentūras BNS aprēķiniem, ja ārsts izraksta pacientam vienu "Amitriptyline-Grindeks" 25 mg iepakojumu, kura references cena ir 99 santīmi, pacients ar savu 50 santīmu līdzmaksājumu nosedz vairāk nekā 50% no it kā pilnībā kompensējamā medikamenta. 

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē valsts sekretāru sanāksmē izskatītie grozījumi zāļu kompensēšanas kārtībā paredz ieviest pacienta līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par katru 100 procentu kompensējamo zāļu recepti. 

Līdzmaksājuma ieviešana ietekmētu aptuveni 180 tūkstošus pacientu, tomēr, pēc VM domām, tas neradīs nozīmīgu finansiālo slogu pacientiem, jo ārsti kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces ar recepti var izrakstīt līdz pat trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam. VM aprēķinājusi, ka pacienta līdzmaksājuma ieviešana par recepti ļaus valsts budžeta izdevumus samazināt par 607 537 latiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas