Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mediķi aicina būt piesardzīgiem ar enerģijas dzērieniem

Latvija piedzīvo enerģijas dzērienu bumu, mediķi aicina nepārspīlēt un nejaukt ar alkoholu.

"Aptuveni 30—35% no daudz un dažādiem kokteiļiem, ko ikdienā jaucu, ir šņabja un enerģijas dzēriena kokteilis," kluba apmeklētāju paradumus neslēpj Essential kluba bārmenis Māris. Prasot jaukt arī viskiju. Rezultātā nakts laikā tikai vienā no vairākiem naktskluba bāriem apmeklētāju glāzēs tiek izlietas aptuveni piecas kastes enerģijas dzērienu, katrā no tām ir 24 skārdenes. Bārmeņa novērojumus apstiprina apmeklētājs Genādijs — degvīns sajaukts ar enerģijas dzērienu ir viņa favorīts.

Red Bull, Dynami:t, Burn, XTC, Shark, Battery — pērn enerģijas dzērienu pārdošanas apjomi ir sasnieguši nebijušus augstumus, pārdoto skārdeņu un pudeļu skaits pieaug arī šogad. Degvielas uzpildes stacijās dažkārt dzērieni tiek izvietoti jau pavisam tuvu kasēm, lai būtu pa rokai, un, lai arī vienā skārdenē enerģiju dodošā kofeīna nav vairāk kā vienā kafijas tasē, mediķi aicina būt uzmanīgiem. Veselībai bīstami ir enerģijas dzēriena apvienojumā ar fizisku slodzi un jo īpaši — ar alkoholu.

Šoferiem un jauniešiem


Dažādi enerģijas dzērienu zīmoli veikalu plauktos atrodami jau vismaz desmit gadu, taču par kulta lietu noteiktā sabiedrības daļā tie kļuvuši tikai pēdējo divos trijos gados veiksmīgi īstenota mārketinga rezultātā, novērojuši tirgotāji. Kofeīns ir galvenā enerģijas dzēriena sastāvdaļa. Tas ir izplatīts psihostimulators, kas samazina noguruma sajūtu un miegainību, paaugstina prāta darbaspējas, paātrina pulsu. Ieguvumi, pie kādiem var tikt dzēriena lietotāji, trekniem burtiem izcelts vai uz ikvienas enerģijas dzērienu skārdenes.

Statoil Latvija enerģijas dzērienu lietotājus iedalījuši divās grupās — autobraucējos un jauniešos, kuru vidē enerģija skārdenēs ir kļuvusi par modes lietu. "Enerģijas dzērienu noiets ir ievērojami lielāks vasarā un nedēļas nogalēs, kad autovadītājiem jāveic garāki pārbraucieni un sevis uzmundrināšanai viņi izdara izvēli starp divām galvenajām alternatīvām — kafiju un enerģijas dzērienu," min Latvija Statoil sabiedrisko attiecību speciāliste Margrieta Akmens. Viņasprāt, fakts, ka tā ir ļoti strauji augoša preču grupa, skaidrojams ar to, ka cilvēki Latvijā kļūst arvien aizņemtāki, vairāk nogurst un līdz ar to rodas aizvien lielāka vēlme pēc atspirdzinājuma. Statoil degvielas uzpildes stacijās enerģijas dzērienu pārdošanas apjoms pēdējo divu gadu laikā pieaudzis vismaz par trešdaļu.

"Tas ir tendēts uz jauniem cilvēkiem, jo tie ir pateicīgāka mērķauditorija par gados vecākiem cilvēkiem. Jaunieši ir atvērti jaunumiem, vecāki cilvēki nereti norobežojas no jauniem, vēl nezināmiem produktiem un ikdienā nepieciešamo kofeīna devu uzņem ar ikrīta kafijas tasīti," straujo enerģijas dzērienu patēriņa pieaugumu savukārt skaidro vairāku bāru un restorānu saimnieks, uzņēmuma Rīgas banketu serviss valdes priekšsēdētājs Normunds Mazjānis. Savā nesenajā praksē viņš pārliecinājies, cik ļoti enerģijas dzērieni bijuši pieprasītii festivāla Positivus AB laikā, uzsverot: "Tas ir trenda produkts, modes lieta."

Pastāv atkarības bīstamība


Tiesa, šiem dzērieniem ir arī medaļas otra puse, vairākās valstīs ar tiem tiek saistīti jauniešu nāves vai hospitalizācijas gadījumi, Zviedrijā, Šveicē, kas raisījis daudz diskusiju un pat tirdzniecības ierobežojumus. Klīnikas Gaiļezers Toksikoloģijas centra vadītāja Vija Cera brīdina: mākslīgi radītai labsajūtai, jautrībai, parasti seko atgriezeniska saite — slikta pašsajūta, drebošas rokas, paātrināta sirdsdarbība, apātija. Stimulācijas periodu nomaina nogurums, kas prasa atpūtu. Vidējas kofeīna devas iedarbība ilgst aptuveni trīs stundas, savukārt tās izvadīšana no organisma ir gandrīz divas reizes ilgāka, pārdozēšanas gadījumā pat nepieciešamas 15 stundas. Viņa arī norāda uz atkarības bīstamību — bieži vien viela vēl nav izvadīta no organisma, kad cilvēkam jau rodas nepieciešamība sevi stimulēt.

Toksikoloģijas centra mediķi ir vairākkārt saskārušies ar pacientiem, kuri pārdozējuši kofeīnu. "Šādiem pacientiem ir novērojama paaugstināta uzbudinātība, nervozitāte, bailes no nāves, ko rada paātrināts un neregulārs sirds ritms. Nereti starp saindēšanās simptomiem ir arī roku trīse, svīšana, slikta dūša, caureja un krampji," skaidro V.Cera. Nāves gadījumi, kas būtu saistīti ar kofeīna pārdozēšanu, Latvijā nav bijuši.

"Nekas ļauns parasti nenotiek ar jauniešiem, kuru veselības stāvoklis ir normas robežās un kuri kofeīnu saturošus dzērienus lieto augstas intelektuālas slodzes laikā," norāda V.Cera. "Taču jaunieši bieži vien grēko ar fizisku pārslodzi — pārāk ilgiem, pārāk intensīviem treniņiem. Tā ir pamatīga slodze sirdij, ko dubulto treniņu laikā uzņemtais kofeīns." Savukārt dzērienu lietošanu kopā ar alkoholu viņa sauc par pamatīgu triecienu veselībai.

Brīdinājumus neatrast


Kā norāda Pārtikas veterinārais dienests, vienīgā norma, kas galvenokārt arī attiecas uz enerģijas dzērienu apriti valstī, ir prasība uz iepakojuma norādīt, ka dzērienā ir augsts kofeīna sastāvs, ja tā koncentrācija pārsniedz 150 miligramu uz litru. Šāda atzīme ir atrodama uz visām zināmāko enerģijas dzērienu skārdenēm, jo litrs šāda dzēriena satur vidēji 320 miligramu minētā stimulanta. Tiesa, citi brīdinājumi, par kuriem runā mediķi, nav atrodami teju uz neviena zīmola skārdenēm. Uz atsevišķu zīmolu ražojumiem gan norādīts, ka, piemēram, nav vēlams izdzert vairāk par trim skārdenēm dienā. Zīmīgi, ka uz vienas firmas ražojumiem ir uzraksts, ka ieteicams nelietot kopā ar alkoholu. Tiesa, tikai igauniski un lietuviski, bet ne latviski. Pēc Dienas intereses, Veselības ministrija patlaban apsver, vai būtu nepieciešams ar likumu spēku ieviest kādus brīdinošus uzrakstus, kā tas ir, piemēram, cigaretēm un alkoholam. Atbilde solīta trešdien.

***

Enerģijas dzērieni


- Eiropā enerģijas dzēriens parādījās 80.gadu sākumā, kad kāds austrālietis šo ideju atveda no Honkongas, kur bija dzēris vietējos tonizējošos dzērienus. Pirmā bija Red Bull ražotne

- Populārākās enerģijas dzēriena sastāvdaļas ir kofeīns, taurīns, guaranas augļi. Kofeīns paātrina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu un intensificē asins cirkulāciju. Pateicoties ātrākai asins plūsmai, tiek intensīvāk piegādātas barības vielas audiem un enerģijas daudzums šūnās paaugstinās. Taurīns, kas ir aminoskābe un atrodama gaļā un zivīs, tiek uzskatīts par vielu, kas paaugstina kofeīna iedarbību. Guaranas sastāvā savukārt ir vielas, kas palēnina kofeīna uzsūkšanos organismā, tādējādi padarot tās efektu ilglaicīgāku

- Latvijā 2007.gadā vidēji katrs iedzīvotājs izdzēris četras skārdenes enerģijas dzēriena. Salīdzinot ar 2006.gadu kāpums par 92%. Dzērtākais zīmols — Cēsu alus ražotais Dynami:t

- Atsevišķās Rietumeiropas valstīs ir ierobežota enerģijas dzērienu tirdzniecība, ieviesti arī speciāli noteikumi, kas jānorāda uz skārdenēm, piemēram, aizliegums tos jaukt ar alkoholu. Latvijā vien norāda, ka tiem ir paaugstināts kofeīna daudzums

- Ar enerģijas dzērienu lietošanu tiek saistīti vairāki Eiropā notikuši nāves gadījumi. Tā, piemēram, Šveicē diskotēkā mira trīs cilvēki pēc tam, kad bija dzēruši enerģijas dzērienu kokteiļus ar stipru alkoholu, Īrijā savukārt miris kāds 18 gadu vecs īru basketbolists pēc trīs izdzertajiem dzērieniem

Padomi enerģijas dzērienu lietotājiem


- nedzert tos fiziskas slodzes un sporta aktivitāšu laikā — kā viens, tā otrs paaugstina spiedienu un aktivizē sirdsdarbību

- nelietot kopā ar kafiju, tēju un alkoholu — to darot, tiek pārslogota nervu sistēma, sirds un aknas

- pēc enerģijas dzērienu lietošanas atpūtināt orgnismu; par opitmālu devu tiek uzskatīti 250 ml dienā

***

2007.gadā enerģijas dzērienu tirdzniecības apjomi divkāršojās, šogad jau auguši par 25%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas