Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mediķi aicina profilaksei nelietot specifiskus pretgripas medikamentus

Ar jauno gripu kopš vasaras Latvijā sasirguši 386 cilvēki, par jaunākajiem datiem informē ārsti. 72 saslimušie ir bērni, no kuriem 65 ir nonākuši slimnīcā. Šobrīd Latvijā vakcīnas nav pieejamas.

Dati liecina par to, ka vīruss vairāk skar jauniešus, pirmdien skaidroja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi. ASV saslimušo cilvēku datu analīze  liecina, ka vislielākā saslimstība ar H1N1 ir vecuma grupa no 5 - 24 gadiem, otra apdraudētākā grupa ir bērni - tikko dzimuši bērni līdz pat 4 gadu vecumam.

Latvijā Bērnu slimnīcā visi gadījumi bijuši viegli vai vidēji smagi. Dažiem bērniem bijušas komplikācijas - vidusauss iekaisums, viegla pneimonija, deguma blakusdobuma iekaisums.

Veselības ministre Baiba Rozentāle šorīt LNT pauda viedokli, ka jaunās pretgripas vakcīnām jāienāk brīvajā tirgū, lai cilvēki paši izvēlētos – vakcinēties vai nē.

Viņa sacīja, ka  H1N1 vīruss nav bīstamāks par parasto gripu. “Cilvēkam nav svarīgi ar kādiem cipariņiem apzīmē vīrusu, svarīgi cik smagi viņš saslimst. Tikai tad, ja saslimst smagi, tad sauc neatliekamo palīdzību. Par draudiem nomirt nav jādomā,” norādīja infektoloģe. Pārsvarā gripa noritot viegli un vidēji smagi.

Pasaulē ir reģistrētas trīs vakcīnas pret jauno gripu. Iepriekš Veselības ministrijas amatpersonas, imunologi un sabiedrisko organizāciju pārstāvji apsprieda nepieciešamību par valsts naudu vakcinēt atsevišķas grupas sabiedrībā, taču lēmums vēl netiks pieņemts.

Mediķi veselos cilvēkus aicina profilaksei nelietot specifiskus pretgripas medikamentus, lai it kā tādā veidā izvairītos no saslimšanas ar jauno gripu.

Savukārt jaunās gripas vīrusa AH1N1 slimniekiem līdz kontaktam ar ārstu mediķi iesaka nelietot citus medikamentus kā temperatūru pazeminošos medikamentus paracetamolu vai acetaminofenu, bet aizliegts lietot aspirīnu, šodien žurnālistiem stāstīja Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska.

Lai pasargātu sevi no iespējamas saslimšanas, iedzīvotājiem tiek ieteikts izvairīties no pūļa, izvairīties no kontakta ar slimu vai iespējami inficētu personu, rūpīgi un bieži mazgāt rokas ar ziepēm, ar nemazgātām rokām neaizskart acis, muti un degunu, izvairīties no apkampšanās, roku paspiešanas sasveicinoties, bieži vēdināt telpas un lietot pietiekamu šķidruma daudzumu un veselīgu pārtiku.

Gardovska uzsvēra, ka jaunais gripas vīruss var bojāt dziļākos elpvadus, tādēļ vecākiem kā trauksmes signāli būtu jāuztver, ja bērnam ir ātra vai traucēta elpošana, ir grūtības elpot vai ir elpas trūkums, bērnam ādas krāsa kļūst zilgana vai bāla, kā arī bērns atsakās no dzeršanas.

Tāpat ārsta palīdzība būtu jāmeklē, ja bērns atsakās celties vai neatbild vecākiem, bērns nevēlas, ka vecāki ņem to rokās, gripas simptomi sāk izzust, bet tad atgriežas ar drudzi, pieaug klepus un parādās izsitumi, bērnam ir sāpes vai spiediena sajūta krūšu kurvī vai vēderā, kā arī ir smaga vai persistējoša vemšana.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAD NEKAVĒJOŠI MEKLĒT ĀRSTU?

Ātra vai traucēta elpošana

Zilgana vai bāla ādas krāsa

Bērns atsakās no dzeršanas

Bērns atsakās celties vai neatbild vecākiem, apziņas traucējumi

Bērns nevēlas, ka vecāki to ņem rokās

Gripas simptomi sāk izzust, bet tad atgriežas ar drudzi

Pieaug klepus, drudzis, parādās izsitumi

Sāpes vai spiedienu sajūta krūšu kurvī vai vēderā

Smaga vemšana

Avots: Bērnu klīniskās universitātes slimnīca

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas