Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mediķi: nemākam svinēt bez alkohola; svētkos arī vairāki gadījumi ar traģiskām sekām

Pirmajās svētku dienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķiem darba bijis krietni vairāk nekā ierasts, turklāt bijuši vairāki gadījumi ar ļoti traģiskām sekām, Diena.lv pastāstīja NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša. Kopumā mediķi ir sarūgtināti, ka cilvēki neprot svinēt svētkus bez liela alkohola daudzuma, jo ļoti liela daļa traumu saistīta tieši ar alkohola lietošanu.

Kā stāstīja I.Bukša, kāds vīrietis aizrijies ēdot šašliku. Apkārt esošie centušies viņam sniegt palīdzību, taču neveiksmīgi. "Šādos gadījumos tieši pirmās minūtes ir ļoti svarīgas, lai palīdzētu cilvēkam un neļautu nosmakt," skaidroja NMP dienesta pārstāve. Arī ātrās palīdzības brigāde mēģinājusi veikt vajadzīgos pasākumus, taču tie nav devuši rezultātu. Otrs smags gaidījums saistīts ar lekšanu ūdenī. Cilvēks pēc pusnakts gājis peldēties, lecis ūdenī un guvis ļoti smagu mugurkaula traumu. Šogad tas ir trešais šāds gadījums, teic dienesta pārstāve. Viņa uzsver, ka cilvēkiem jābūt piesardzīgiem ūdenī. Mediķi aicina neiet ūdenī vieniem pašiem, naktī, alkohola reibumā, un, lai cik ļoti gribētos izbaudīt mirkli, tomēr nelekt ūdenī ne uz galvas, ne uz kājām, vēl jo vairāk nepazīstamās vietās.

Kopumā dažādu sadzīvisku, ar atpūtu saistītu vai kriminālu traumu svētku pirmajā dienā bijis gandrīz divreiz vairāk nekā parastajās dienās. Arvien biežāk cilvēki gūst traumas dažādās attiecību kārtošanās, piemēram, kautiņos, tāpat lietā tiek likti naži u.tml.

Vairāk nekā desmit cilvēki cietuši, lecot pāri ugunskuriem vai iekrītot ugunskuros. Cietušo vecums ir no sešiem gadiem līdz pat 60, cilvēkiem apdegušas plaukstas, kājas, galva. Mediķi fiksējuši arī gadījumu, kad ugunī iekritis un uzsprārdzis pretodu līdzeklis, kā rezultātā cietuši tuvāk esošie cilvēki, kas nogādāti slimnīcā.

I.Bukša teica, ka 24.jūnija rītā vēl īpaši netiek ziņots par saindēšanos ar alkoholu vai pārtiku, taču "svētki vēl tikai sākas". Pēc viņas domām, šādi izsaukumi mediķiem varētu būt turpmākajās dienās, jo tiks izmantota vairākas dienas uzglabāta pārtika, cilvēki turpinās lietot alkoholu.

"Ņemot vērā, ka svētki ir gari, gaidām, kādas būs nākošās dienas. Aicinām pašiem piesargāties un arī tuviniekus sargāt, lai nav tā, ka par svētkiem atgādina ārstēšanās slimnīcā vai stāšanās tiesas priekšā," teica NMP dienesta pārstāve. Viņa, vērtējot svētku sākumu, secina, ka cilvēki nenovērtē svētku burvību, ko var izbaudīt arī bez liela alkohola daudzuma.

Kandavas novada Matkules pagastā savukārt noticis kāds ar Jāņu svinēšanu nesaistīts traģisks gadījums - siena vākšanas darbu laikā bojā gājis 17 gadu vecs jaunietis. Jaunietis neuzmanīgi apgājies ar lauka tehniku, kā rezultātā ierauts rulona presē. Vīrietis no gūtajām traumām miris notikuma vietā, BNS stāstījis Valsts policijas pārstāvis Aigars Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas