Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mediķis: Pārmērīga medikamentu lietošana profilakses nolūkā vīrusu var padarīt rezistentu pret zālēm

Pārmērīga medikamentu lietošana nevis slimības ārstēšanai, bet profilaksei, varētu veicināt pret medikamentiem rezistentu gripas vīrusu veidošanos, komentējot iespējas pretoties saslimšanai ar jauno gripas AH1N1 vīrusu, uzsver Rīgas Austrumu slimnīcas Klīniski epidemioloģiskās daļas vadītājs Māris Liepiņš.

Viņš aicina iedzīvotājus pret visa veida vīrusiem cīnīties, stiprinot imunitāti, nevis nekavējoties lietojot medikamentus.

Liepiņš skaidro, ka, ņemot vērā šī brīža paniku ar pretvīrusu medikamentu izpirkšanu un nu jau trūkumu Latvijā, kā arī ieteikumiem lietot šos līdzekļus profilaktiski, var pieaugt risks selekcionēt rezistentus gripas vīrusus, tas ir, vīrusus, kas vēlāk vispār varētu nepadoties pretvīrusu terapijai.

Mediķis tēlaini šo situāciju salīdzina vēl ar Čārlza Darvina un citu pētnieku pausto patiesību, ka izdzīvo tas, kurš pielāgojas. Pielāgojas visi - gan cilvēki, gan mikroorganismi, tostarp arī vīrusi. "Jo vairāk tiks lietoti pretvīrusu līdzekļi, jo lielāka varbūtība, ka pieaugs rezistentu vīrusu skaits. Tas ir jāpatur prātā," uzsver speciālists.

Liepiņš rekomendē oseltamiviru ("Tamiflu") un zanamiviru ("Relenza"), kuri ir atzīti par efektīviem medikamentiem jaunās gripas ārstēšanā, lietot tikai ārstēšanai, nevis profilaksei, tātad tajos gadījumos, kad cilvēkam jau ir gripas simptomi.

Viņš arī uzsver, ka, pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, jaunās gripas H1N1 ārstēšanā vai profilaksē var izmantot tikai šos medikamentus, jo konstatēts, ka šis vīruss ir rezistents pret remantadīnu un amantadīnu. Tas nozīmē, ka pēdējie nedarbosies pret jauno gripas vīrusu, bet aizvien ir efektīvi pret sezonālo gripu.

Attiecībā uz citiem farmācijas biznesa produktiem Liepiņš pauž nostāju, ka neviena cita tablete, uztura piedeva vai bagātinātājs nespēs novērst saslimšanu ar gripu. Vēl jo vairāk - viņš uzskata, ka dabiskais medus, ķiploki, upeņu ievārījums un dažādas Latvijas vietējās tējas ir krietni vien veselīgāks imunitātes stiprinātājs nekā "ķīmiski sasmalcināts un plastmasas kapsulā ievietots citrons vai greipfrūts un tamlīdzīgi bioprodukti".

Jau ziņots, ka arī Stradiņa slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis turklāt uzsver, ka nekādus medikamentus nevajadzētu dzert profilakses nolūkā, piemēram, "Remantadīnu", "Tamiflu" un citus. Šie medikamenti arī profilaktiskos nolūkos lietojami tikai tad, ja to nosaka ārsts. Turklāt, pēc viņa teiktā, "Remantadīns" uz jauno gripu neiedarbojas un pagaidām nav nekādu pieradījumu, ka tagad cirkulētu sezonālā gripa.

Tam piekrīt arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, papildinot, ka profilaktiski pretvīrusu medikamentus būtu nepieciešams lietot tikai tiem iedzīvotājiem, kuriem ir hroniskas slimības un bijis ciešs kontakts ar gripas slimnieku.

Klīnikas "Premium Medical" imunoloģe un Stradiņa slimnīcas Klīniskās imunoloģijas centra vadītāja Inta Jaunalksne, lai izvairītos no saslimšanas ar jauno gripu vai sezonālo gripu, iesaka vēdināt telpas, uzturēties svaigā gaisā, mazāk apmeklēt pasākumus, kur ir daudz cilvēku, atvēlēt laiku miegam, uzturā pēc iespējas vairāk lietot augļus, dārzeņus, ķiplokus, sīpolus. Ja cilvēkam ir hroniskas, smagas slimības, tad būtu vēlams pakonsultēties ar savu ārstu un izvērtēt vakcinācijas iespējas un riskus.

Kā ziņots, šajā nedēļā līdz šim reģistrēti 124 jaunās gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījumi un vakardienas laikā LIC reģistrēti 48 saslimušie, liecina jaunākā Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informācija.

Jaunās gripas simptomi ir augstāka temperatūra par 38 grādiem, kā arī divi vai vairāki tādi simptomi kā netipisks nogurums, galvassāpes, iesnas, kakla sāpes, elpas trūkums un klepus, apetītes zudums, muskuļu sāpes, caureja vai vemšana.

Ģimenes ārsti aicina cilvēkus, kuriem ir augsta temperatūra, nedoties uz darbu, mācībām vai sabiedriskiem pasākumiem, bet devējiem - būt uzmanīgiem un nelikt nākt uz darbu slimiem darbiniekiem pat tad, ja viņiem nav slimības lapas.

Līdz šim lielākā daļa saslimšanas gadījumu ar jauno gripu ir bijuši vieglā formā, tāpēc svarīgākais ir pareizi rīkoties saslimšanas gadījumā, ne vienmēr nepieciešams nekavējoties doties uz pārbaudēm. Labāk pirmās dienas palikt mājās, lietot daudz ūdens un tējas, kā arī medikamentus, kas samazina temperatūru, piemēram, ibuprofēnu un paracetamolu. Nevajadzētu lietot aspirīnu. Svarīgi ir vēdināt telpas un bieži mazgāt rokas.

Pacientiem, kuriem ir iesnas un klepus, vēlams lietot sejas masku, to ieteicams izmantot arī piederīgajiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem.

Līdz šim vairāk ar jauno gripu slimojuši bērni un jauni cilvēki, vecāka gada gājuma cilvēkus šī infekcija skar retāk. Visbiežākās komplikācijas ir pneimonija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas