Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mēneša laikā bezdarbnieku skaits pieaug par 10 tūkstošiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
ciniķis
c
Da jūs ko, situācija taču stabilizējas. Zemākais punkts esot sasniegts un zemāk tak neesot vairs kur. Tikai kurš melo - statistika un fakti vai valdība un mediji?
emm
e
skaitlis ir liels ari del taa, ka IIN pacelts..
Dolārs
D
Tie skaitļi paliek sasodīti drūmi. Pat Rīgā, Rīgas rajonā, Ventspilī, kur vēl pirms gada bija o.k.- tagad ir padsmit procenti. Un tas ir tikai oficiālais bezdarbs.
nn
n
tas siikums, galvenais, ka lats stabils !

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Lija Strašuna, Swedbank vecākā ekonomiste:

Sagaidāms, ka bezdarbs turpinās palielināties arī 2010.gada pirmajā pusē, bet tā pieaugums kļūs daudz lēnāks, jo lielākais nodarbinātības kritums jau ir aiz muguras. Turklāt reģistrētā bezdarba pieaugums, visticamāk, būs vēl lēnāks nekā darba meklētāju pieaugums, jo 2009.gada nogalē cilvēki steidzās reģistrēties NVA, lai varētu vēl saņemt nesamazinātos pabalstus (no 2010.gada janvāra tika noteikti pabalstu griesti). Gada otrajā pusē bezdarbs varētu samazināties tikai emigrācijas un ekonomiski neaktīvu iedzīvotāju īpatsvara kāpuma dēļ, jo jaunu darba vietu radīšana vēl būs niecīga. Lai gan NVA veiktie aktīvie nodarbinātības pasākumi ir apsveicami, diemžēl tie nav pietiekami, lai mazinātu ilgtermiņa bezdarbu ekonomikā.

Lai mazinātu spiedienu uz bezdarbu ir nepieciešama ražīguma izaugsme, kas palīdzētu uzlabot Latvijas ārējo konkurētspēju. Tai ir jābūt balstītai uz ražošanas apjomu palielināšanu (piem. meklējot jaunus tirgus un piedāvājot jaunus produktus), procesu optimizāciju, tehnoloģiju uzlabošanu. Atslēgas vārds ir inovācijas.

Uzņēmējiem, kas investē inovatīvās prasmēs un risinājumos krīzes laikos, ir arī labāka atdeve līdz ar izaugsmes iestāšanos. Arī valsts politikas veidotājiem ir jāpalīdz šim procesam, un viens no svarīgākajiem faktoriem ir kvalitatīvas izglītības nodrošināšana, kā arī biznesa vides veicināšana (piem., administratīvo barjeru mazināšana). Tas sekmētu ne tikai veiksmīgu atkopšanos pēc krīzes, bet arī turpmāku ilgspējīgu izaugsmi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas