Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Metinātāji no Latvijas savu algu saņemšot

Zviedru arodbiedrība _Byggnads _vienojusies ar uzņēmumu Metto Jumti par tūlītēju naudas izmaksāšanu latviešu strādniekiem. Vienošanās nozīmē, ka pret skolas būvniecību Vellingē uzsāktā piedziņas blokāde un plāni par simpātiju blokādi tiks pārtraukti, tiklīdz latviešu metinātāji saņems algu.

«Sajūta ir laba! Tas tikai vēlreiz pierāda zviedru darba tirgus modeļa lielo vērtību,» presei pēc vienošanās parakstīšanas atzina Byggnads Skones nodaļas vadītājs Rolands Lungdels. Pēc nodokļu un darba devēja nodevu nomaksas latviešu metinātāji katrs saņems ap 40–50 tūkstošiem zviedru kronu (ap Ls 3000–4000).

«Metto Jumti ir atzinuši savu kļūdu un apņēmušies to labot,» Dienai norādīja par koplīgumiem atbildīgais sekretārs Tūrbjērns Juhansons. Strādnieki savu darbu ir pabeiguši un drīz dosies atpakaļ uz Latviju.
Atšķirībā no būvfirmas Laval, kas 2004. gadā atteicās parakstīt koplīgumu ar Byggnads, uzsākot ilgu tiesas prāvu ar arodbiedrību, Metto Jumti to ar Byggnads Lūleo vienību parakstīja jau pērn. «Sākot darbu būvobjektos Gēteborgas un Malmes apkārtnē, mēs noslēdzām arī atsevišķu vienošanos par algu 158 kronas stundā,» norādīja T. Juhansons.

Ja nauda netiks pārskaitīta, 22. septembrī arodbiedrība sāks arī simpātiju blokādi, un tā tiks vērsta arī  pret zviedru uzņēmumu MVB – šai zviedru celtniecības firmai Metto Jumti montēja metāla konstrukcijas. Byggnads noraidījis MVB piedāvājumu jau pagājušo piektdien arodbiedrībai pārskaitīt 200 000 kronu algu izmaksai. «Kurš tad uzņemtos atbildību to naudu administrēt – maksāt nodokļus, izmaksāt algas? Viņi gribēja ieskaitīt naudu mūsu kontā, lai mēs izbeigtu blokādi. Tas būtu kukulis,» atzina T. Juhansons.

Likums nenosaka, ka arodbiedrībai vispirms jāmēģina situāciju risināt pārrunu ceļā, un viņš atzina, ka tas netika darīts arī šoreiz. «Mums ir tiesības blokādi uzsākt nekavējoties.» Kā Dienai paskaidroja Zviedrijas darba tirgus eks­perte Elizabete Ērnerborga, arī  pēdējie grozījumi darba likumdošanā t. s. Lex Laval uz šo konfliktu neattiecas. «Šī ir piedziņas blokāde ar mērķi atgūt neizmaksāto algu, nevis piespiest uzņēmumu stāties jaunās juridiskās saistībās, kā tas bija Laval gadījumā.»

Byggnads veic ap 20 blokāžu gadā, un, kā paši norāda, 99% no konfliktos iesaistītajiem ir zviedru uzņēmumi.
T. Juhansons atklāja, ka kolektīvo līgumu skaits gan ar zviedru, gan ar ārvalstu uzņēmumiem pēdējā laikā pieaudzis. «Laval gadījums izpelnījās ārkārtīgi lielu uzmanību. Zviedru uzņēmumi līgumus paraksta, jo baidās no blokādēm, bet ārzemju uzņēmumi – no negatīvas uzmanības.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas