Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ministre: Gruškevics maldina skolotājus

Izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) paziņojusi, ka viņas vadītās ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics (TP) maldina sabiedrību. Viņš trešdien paziņoja, ka strukturālo reformu rezultātā darbu varētu zaudēt pat trešā daļa jeb 10 tūkstoši skolotāju."Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra Mareka Gruškeviča publiski paustā informācija, ka darbu varētu zaudēt 10 000 skolotāju, neatbilst patiesībai, nav balstīta uz argumentētiem aprēķiniem.

Vienlaikus šāda rīcība vairo sociālo spriedzi sabiedrībā un mācību gada noslēgumā maldina skolotājus," paziņojumā komentējusi T.Koķe. Ministre uzsvērusi, ka skolotāju darba samaksa tiks saglabāta līdzšinējā apmērā līdz pat 2009.gada 1.septembrim, un skolotāji, dodoties** **atvaļinājumā, saņems to naudu, kas iepriekš plānota. Ministre nav precizējusi skolotāju skaitu, kurus nākamajā mācību gadā varētu atbrīvot no darba. Iepriekš viņa ir izteikusies, ka "varētu teikt paldies" skolotājiem pensijas vecumā.

Patlaban Latvijā ir aptuveni 30 tūkstoši pedagogu un darbu varētu zaudēt 10 tūkstoši, trešdien žurnālistiem teica M.Gruškevics. Desmit tūkstoši skolotāju darbu zaudētu skarbākajā reformu īstenošanas un izdevumu samazināšanas variantā, viņš paskaidroja.

Valsts sekretārs stāstīja, ka budžeta izdevumu samazināšana paredz arī par 25 miljoniem latu samazināt izdevumus pedagogu atalgojumam. Ministrija pašlaik piedāvā divus variantus, kā samazināt skolotāju algas. Pirmais variants paredz par 20% samazināt algas visiem skolotājiem vienādi. Gruškevics gan klāstīja, ka ministrija šādu variantu neatbalsta, jo tas nozīmētu, ka darbu skolā varētu pamest labākie speciālisti. Savukārt otrs variants paredz palielināt slodzes apmēru pedagogiem no 21 kontaktstundas līdz 27.

Piektdien Izglītības un zinātnes ministrijas speciālisti tiksies ar arodbiedrību pārstāvjiem, lai vienotos par kādu no šiem variantiem.

Latvijā patlaban ir 351 vispārizglītojošā skola, kurā skolēnu skaits ir zem simts.

Sākotnēji izglītības un zinātnes ministre T.Koķe norādīja, ka darbu varētu zaudēt aptuveni 4000 pedagogu, vēlāk šis skaitlis palielinājās - IZM valsts sekretārs prognozēja, ka pārmaiņu dēļ darbs būs jāzaudē apmēram sešiem tūkstošiem skolotāju. Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīcībā bija nonākušas ziņas par 14,5 tūkstošiem pedagogu. Ministre šo informāciju noliedza.

(papildināta ar T.Koķes komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Gruškevics: samazinājums varētu skart ap 6000 pedagogu

IZM vēl nezina, cik skolas šogad slēgs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas