Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ministri akceptē valsts dienestos strādājošo sociālo garantiju sistēmu

Ministri otrdien akceptēja valsts dienestos nodarbināto personu sociālo garantiju sistēmu. Projekts attiecas uz valsts dienestā, civildienestā, tiesā, prokuratūrā, Valsts kontrolē, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā nodarbināto cilvēku sociālo garantiju sistēmu. Tā nolūks ir piesaistīt jaunus un saglabāt esošos darbiniekus valsts sektorā, izveidot līdzvērtīgas sociālās garantijas un ieviest vienotu pieeju sociālo garantiju noteikšanai valsts dienestos. Par iekšlietu dienestos strādājošo uzturdevu kompensācijām valdība plāno lemt atsevišķi, nesaistot to ar šo koncepciju.

Tie, kas valsts dienestos strādājuši mazāk par trijiem gadiem, saņemtu bērna dzimšanas pabalstu triju mēnešalgu apjomā. Tie, kas valsts sektorā strādājuši no trim līdz sešiem gadiem, saņemtu bērna piedzimšanas pabalstu četru mēnešalgu apjomā. Savukārt tie, kas valsts iestādēs strādājuši sešus un vairāk gadu, saņemtu šo pabalstu sešu mēnešalgu apjomā. Normatīvajos aktos noteiks vienotus kritērijus arī valsts dienestā strādājošo veselības apdrošināšanai un apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem.

Iestāžu izdevumi apdrošināšanas polišu iegādei tiks ierobežoti - vienas apdrošināšanas polises izmaksas nedrīkstēs pārsniegt noteiktu skaitu minimālo mēnešalgu. Iestādes var apdrošināt nodarbināto veselību, kā arī apdrošināt pret nelaimes gadījumiem. Izvēles iespējas par apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem neattiecas uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts policiju, Valsts robežsardzi un Ieslodzījuma vietu pārvaldi, jo šajos dienestos nodarbinātās personas ir apdrošināmas pret nelaimes gadījumiem. Ja darbinieka stāžs valsts dienestā ir divi gadi un vairāk - veselības apdrošināšanas polises cena nepārsniedz izmaksas, kas līdzvērtīgas divarpus minimālajām mēnešalgām jeb 225 latiem. Savukārt, ja darbinieka stāžs valsts dienestā ir mazāks par diviem gadiem, veselības apdrošināšanas polises cena nepārsniedz izmaksas, kas līdzvērtīgas divām minimālajām mēnešalgām - 180 latu. Apdrošināšanas prēmiju izmaksas attiecināmas uz visiem iestādē strādājošajiem cilvēkiem vienlīdzīgi.

Apdrošināšanas līgumi parasti tiek slēgti uz vairākiem gadiem, tādēļ attiecīgajos normatīvajos aktos jānosaka pārejas periods attiecībā uz noslēgtajiem līgumiem, ja vienas apdrošināšanas polises izmaksas pārsniedz divas un divarpus minimālās mēnešalgas. Saskaņā ar šo variantu papildus no valsts budžeta līdzekļiem nepieciešami gandrīz trīs miljoni latu gadā. Projekts paredz, ka Valsts robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Valsts policijā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē nodarbinātie obligāti jāapdrošina pret nelaimes gadījumiem. Lai pret nelaimes gadījumiem apdrošinātu Valsts policijā, Valsts robežsardzē un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā nodarbinātās personas, papildus nepieciešams 51 tūkstotis latu un papildu vēl 1938 lati, jo jāņem vērā 3,8% kadru mainība.

Saskaņā ar šo variantu papildus no valsts budžeta līdzekļiem nepieciešami 52 938 lati gadā. Tiks veiktas arī izmaiņas, kas noteiks pabalstu apjomus, kuri izmaksājami, izbeidzot darba attiecības ar valsts dienestā nodarbinātajiem, ja tiek likvidēta iestāde vai samazināts nodarbināto amata vietu skaits. Tā kā nevar prognozēt personāla mainību noteiktās personu grupās, aprēķinus nav iespējams veikt. Koncepcijas projekta risinājuma variantu īstenošanai kopumā nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi vairāk nekā 6 miljonu latu apjomā nākamgad un turpmāk 5,9 miljoni latu gadā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas